El missatge d'unitat de la Flama del Canigó arriba a Sant Cugat

La ciutat ha rebut la flama aquest 23 de juny, símbol de la unitat dels Països Catalans, que ha encès la foguera de Sant Joan

La ciutat celebra un any més Sant Joan, i el tret de sortida l'ha marcat la rebuda de la Flama del Canigó aquest dimarts, 23 de juny. Un foc que simbolitza la unitat dels Països Catalans, i que esdevé un acte de referència als calendaris de més de 400 municipis de Catalunya, entre ells, Sant Cugat.

Per Maria Rosa Caballé, presidenta d'Òmnium Sant Cugat, la Flama d'enguany “porta una il·lusió per a tots nosaltres, perquè al ser la festa dels Països Catalans i els canvis que hi ha hagut al País valencià i a les illes, ens porta a un grau d'esperança a tots els catalans”.

Per la seva banda, Raül Romeva, president del Pacte pel Dret a Decidir de Sant Cugat i exeurodiputat, i encarregat de llegir el missatge de la Flama del Canigó 2015, ha destacat en declaracions al TOT Sant Cugat, que “és un any especial, no sols pel que estem vivint aquí, sinó també per 50è aniversari d'aquella famosa traspassada dels Pirineus. En tot cas, és el principi d'una nova era que no sabem quina serà però que és evident que està molt obert i que, en tot cas, serà com vulguem que sigui”.

Pel que fa al missatge a transmetre, Romeva ha destacat que “és molt senzill i molt pertinent. Malgrat totes les diferències, tots els orígens diversos que pugui tenir, en realitat el poble és un, i la unitat ciutadana en aquest sentit és molt més important que qualsevol altra cosa, de la mateixa manera que ho és la capacitat de sobreposar-se a les dificultats que ha viscut col·lectivament aquesta nació”.

Rebuda institucional

La Flama era rebuda a la plaça de la Vila a les 19 hores. FOTO: Artur Ribera

Les entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat han estat les encarregades d'acompanyar la flama amb activitats durant la tarda a Sant Cugat. La rebuda oficial del foc del Canigó ha estat a les 19 hores a la plaça de la Vila, on Mercè Conesa, alcaldessa, ha destacat que “és un símbol de que la nostra cultura, la nostra terra, la nostra identitat estan per sobre de qualsevol ideologia”.

En aquest sentit, Conesa ha afirmat que “volem defensar d'on venim i al poble que pertanyem.”, afegint que, rebent la flama, “refermem el nostre compromís amb totes les persones que treballem per una Catalunya lliure”.

Raül Romeva ha estat l'encarregat de llegir el missatge de la Flama del Canigó d'aquest 2015. Un manifest que enguany signa Nemesi Solà, membre de l’Associació Tradicions i Costums i antic escolta.

Un manifest que s'ha repetit, una hora més tard, a la plaça d'Octavià. I és que els Diables de Sant Cugat han acompanyat la fama i els qui l'acompanyaven fins a aquest indret, on els esperaven els Castellers, Bastoners, Entitat Sardanista i Grup Mediterrània, que durant la tarda han fet diferents actuacions.

El manifest

Raül Romeva era l'encarregat de llegir el missatge de la Flama. FOTO: Artur Ribera

“Aquesta nit màgica i tota la diada de demà dia 24 de juny, Festa Nacional dels Països Catalans, ens agermana a tots, siguem del nord o del sud, de terra endins i de mar enllà”, recorda el text. I afegeix que “ la seva celebració ha esdevingut tradició i costum, la més antiga del nostre País i fins i tot dels racons d'Europa on s'estimen i respecten la democràcia i la llibertat, tant pròpia com la dels altres”, deia el missatge d'aquest 2015.

Tampoc hi ha faltat el toc reivindicatiu de la jornada. “Els nostres Focs de Sant Joan i la Flama que els encén, baixada del cim del Canigó, ja formen part del nostre costumari popular així com de la nostra història col·lectiva, que tantes lliçons ens ha deixat des del seu inici fins a l'actual albada de la sobirania plena”.

Després del cant d'Els segadors, els Diables han encès la foguera donant el tret de sortida a la “nit més màgica de l'any”. Coca i vi dolç per tothom, i sardanes per començar la revetlla de Sant Joan.

Les entitats culturals han acompanyat la Flama durant la tarda. FOTO: Artur Ribera
Més informació
 
Comentaris

Destaquem