El rellotge del Monestir ja té data per tornar a repicar les campanes

Fa mesos que no sonen les campanes de les hores i els quarts

Les campanes del rellotge del Monestir de Sant Cugat tornaran a repicar a partir d'aquest dilluns, 20 de novembre, després de mesos aturades. L'Ajuntament de Sant Cugat ha organitzat un acte per celebrar l'entrada en funcionament del rellotge, que també servirà per retre un homenatge a la Penya Penya Regalèssia, que s'ha encarregat durant anys de la seva gestió i ara cedeix el relleu al Consistori. L'acte és a partir de les dotze del migdia.

El rellotge del Monestir es va espatllar durant la primavera i això va provocar que les campanes d'hores i quarts deixessin de sonar. En aquell moment, l’Ajuntament va contractar un rellotger especialista en rellotges antics per iniciar les obres de restauració. 

Aleshores es va fer un diagnòstic de l’estat del rellotge i de les campanes i es va poder constatar que la problemàtica afectava no només el mecanisme del rellotge, sinó també les bigues de subjecció de les campanes. Ara, en el marc de les obres al Monestir, s’estan fent els treballs de reparació de les bigues de fusta de subjecció i els ferratges que les aguanten.

Els repics de campanes restabliran els tocs horaris a partir d’un sistema electromagnètic. Posteriorment, es procedirà a restaurar el mecanisme del rellotge antic.

La informació de què disposa l'Ajutament indica que el rellotge és del 1789; tot i això hi ha esments d’un rellotge que se suposa anterior en actes capitulars, almenys des del 1649. Comptant que sigui del 1789, el rellotge del Monestir no ha deixat de funcionar en més de dos-cents anys.

Aquesta és una de les moltes actuacions que s'està desenvolupant al Monestir de Sant Cugat, en el marc d'un projecte de restauració que s'allargarà durant anys amb obres a diferents parts del monument santcugatenc.

Treballs de restauració al campanar. FOTOS: Artur Ribera

Més informació
 
Comentaris

Destaquem