"Ernest Naté rep l'homenatge que la ciutat li devia"

La figura clau del teatre santcugatenc ha rebut un càlid homenatge a la Sala Clavé de La Unió Santcugatenca

“La gent de teatre li devíem aquest homenatge perquè ell amb les coses que va dirigir va situar Sant Cugat a la centralitat europea. Va fer una pujada sensacional i va passar del teatre parroquial a un teatre alineat amb tots els corrents europeus de l’època.” Ha declarat Dolors Vilarasau, directora de teatre en l’homenatge a Ernest Naté, una de les figures clau de les arrels del teatre santcugatenc, desaparegut el febrer del 2022. L’acte, que ha comptat amb l’assistència d’un centenar de persones, s’ha celebrat  aquest diumenge 29 de maig al migdia a la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca. Ha estat organitzat per Els Amics de Pedra i Sang, l’Ajuntament i els amfitrions, la Unió Santcugatenca.

Dolors Vilarasau (esquerra) i Mireia Ingla (dreta) a l'Homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ale Gómez

Un homenatge que té sentit com a “memòria històrica”

Vilarasau ha explicat també que l’Ernest Naté va morir aquest any amb “silenci” i ha recordat que l’última obra que va dirigir, “Terra Baixa”, va ser 30 anys abans de morir. “Va ser molt conegut per la gent de teatre i molt desconegut per a la resta de públic perquè, per voluntat o per malaltia, es va allunyar de la vida pública, ha revelat la directora de teatre.

Més info: Mor Ernest Naté, una figura clau del teatre santcugatenc

També ha dit que els orígens de Naté al teatre santcugatenc fan referència a "una història que jo no vaig viure, però de la qual en vaig heretar molts actors”.

A més, ha destacat que Naté va ser un mestre d’actors i ha rememorat el primer muntatge que va dirigir amb 19 anys amb actors com Llamas, Pahissa, Fàbregas i moltes dones “molt importants” que van ser hereves del que havia ensenyat Naté.

I ha acabat la seva presentació de l’acte afirmant que l’homenatge té el sentit quant a “memòria històrica” i ha sentenciat que “ens ha quedat l’emoció d’allò que va passar" per acabar dient que aquest homenatge també "és un reconeixement a l’art efímer que és el teatre”.

L'homenatge a Ernest Naté durant el parlament de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. FOTO: FOTO: Raquel Perez

Dolors Vilarasau, directora de teatre (esquerra) i Mireia Ingla, alcaldessa (dreta), a l'homenatge a Ernest Naté durant el parlament de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. FOTO: FOTO: Ajuntament

Mireia Ingla sobre Naté: “un gran innovador, una persona que va ser mentor d’actors referents"

Després, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha valorat la persona d’Ernest Naté i l’ha qualificat d'“un gran innovador, una persona que va ser mentor d’actors referents com Marta Uxan, Tània Sàrries o Sílvia Servant i l'ha destacat com la llavor que ha evolucionat cap al teixit cultural d’avui.”

En aquest punt, ha valorat també el teixit cultural que té la ciutat, una realitat que és de les coses que més el va sorprendre de quan va arribar ella.

I, a més, Mireia Ingla ha afirmat que Naté formava part del grup de persones que van impulsar l’embrió d’aquesta xarxa teatral i ha recordat que Dolors Vilarasau en una altra ocasió recent va qualificar l’època de Naté com “l’època daurada del teatre santcugatenc”.

Ha assegurat també que aquest homenatge és “merescut” cap a una persona amb la qual “podem entendre l’empremta que ha deixat a la nostra ciutat”.

A més, l’alcaldessa ha acabat el seu parlament declarant que “som conscients que aquesta ciutat té una identitat” i que “Sant Cugat no s’ha construït del no-res i això ho hem de preservar”. “Les administracions hem de contribuir-hi, al costat de les entitats. Hem de ser capaços de transmetre els valors a les persones nouvingudes, i, si ho expliquem, encara se sentiran més santcugatenques”, ha conclòs Ingla.

Teresa Canas, filla d'Eugeni Canas, a l'Homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ale Gómez

Teresa Canas, filla d'Eugeni Canas, a l'Homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ale Gómez

Teresa Canas sobre Naté:  "tots el que tenim el goig de poder haver fet feina amb ell el recordarem sempre”

A continuació, Teresa Canas, filla d’Eugeni Canas, una altra de les figures clau del teatre santcugatenc, ha fet un repàs de les obres teatrals que va dirigir Ernest Naté, primer amb el seu pare i després en solitari a l’Agrupació Teatral Maragall. I ha explicat la seva relació amb ell. “Des que la família Naté va venir a Sant Cugat que, pràcticament, ens hem relacionat”. 

Ha detallat també la seva relació amb Sant Cugat, que procedia de l’Orfeó gracienc i que havia vist i havia estat amb l’Esteve Polls. I, arribat a aquest punt, ha exclamat que “jo tinc la sort d’haver estat amb l’Esteve Polls dirigint el poema de Nadal”. I, aleshores, ha revelat el següent: “penso que l’Ernest havia mamat aquesta energia de l’Esteve. Tenia el cuquet del teatre i va connectar amb l’Agrupació Teatral Maragall”.

De les obres que va dirigir Naté a l’Agrupacio Teatral Maragall, Canas ha destacat que van passar 30 dones i 45 homes. “Tant de bo tinguessin avui les agrupacions aquesta xifra per poder treballar. Jo també vaig tenir la gran sort que em dirigís”, ha sentenciat Canas.

Sobre la figura de Naté, Teresa Canas ha dit que “tinc un record de la direcció de l’Ernest molt bona. És un dels millors directors”. I ha valorat que ell va ensenyar que el teatre amateur pot ser tan professional com el teatre professional i que el teatre amateur ha de ser tan exigent com el professional. 

I sobre això ha afirmat que una de les coses que li queden de l’Ernest és que “tothom ha de donar el màxim que pot donar i fer-ho el més professional que es pugui”. I ha conclòs que “l’Ernest va fer una bona feina i que tots el que tenim el goig de poder haver fet feina amb ell el recordarem sempre”.

Xavier Fornells, comunicador, a l'Homenatge d'Ernest Naté a la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca. FOTO: Ale Gómez

Xavier Fornells, comunicador, a l'Homenatge d'Ernest Naté a la Sala Clavé de la Unió Santcugatenca. FOTO: Ale Gómez

Xavier Fornells: "el teatre amateur va ser professional perquè l’Ernest Naté era allà"

Tot seguit, Xavier Fornells, comunicador molt vinculat a la vida cultural de Sant Cugat, ha recordat la seva vinculació amb el teatre de la Unió, espai on va aterrar de la mà del Joan Fàbregas, Joan Llamas i de Pere Pahissa. I ha valorat que aquí va trobar "un espai de discussió permanent per fer una obra” perquè, precisament, per a ell, el més interessant era el debat que no sortia. I, referent a aquest punt, ha destacat que hi havia una “figura inqüestionable”, en Naté.  “Una figura de mestre que ensenyava, un personatge únic i sense el qual bona part de la història cultural de Sant Cugat no hagués existit”, ha dit Fornells.

També ha recordat, a banda de Naté, els que tampoc hi són:  Maribel Valls, Joan Fàbregas, Joan Llamas, Sílvia Servant o Pere Pahissa”. D’ells ha dit que varen formar part d’una cosa “miraculosa” com posar d’acord gent diversa, amb estudis i sense estudis.

A més, ha subratllat que "el teatre amateur va ser professional perquè l’Ernest Naté era allà" i va significar que la gent s’adonés del que representava el fet cultural i ha assegurat que “la història del teatre no seria la mateixa sense la seva figura”.

Una persona, ha dit Fornells, que “tenia una necessitat de mestratge. El recordo preparant Terra Baixa, les llargues estones que estava amb la Sílvia (Servant) per explicar-li la diferència entre la essa sorda i la essa sonora. No escatimava temps. El més important era que es digués bé la llengua de Terra Baixa”.

També ha repassat els pitjors moments de la Unió Santcugatenca, tant de l’època de Naté com l’actual. 

I, arribat a aquest punt, ha fet un crit d’esperança: Espero que aviat puguem veure teatre al teatre. És importantíssim que aquest espai torni a ser l’epicentre cultural de la ciutat”.

Per últim, ha conclòs el seu parlament assegurant que “estem aquí per recordar un moment de la història de la ciutat. Els hi devem als que hi sou i als que no hi són. Obrir aquest teatre i que es torni a fer teatre i que torni a ser el que mai hauria d’haver deixat de ser”.

Representació de quatre obres que dirigí l'Ernest Naté

Tot seguit, s’ha interpretat una mostra de quatre de les obres de teatre que va dirigir Ernest Naté a Sant Cugat: La Cantant Calba d’Eugène Ionesco (dirigida per Naté el 1966), Figuretes de Vidre, de Tennessee Williams (dirigida per Naté el 1961), L’encens i la carn, de Feliu Formosa (dirigida el 1967 per Naté) i Terra Baixa, d’Àngel Guimerà (dirigida per Naté el 1989).

La cantant calba d’Eugène Ionesco

Després, Pere Codó, Montserrat Español i Júlia Rodón han interpretat part d’aquest cabaret parisenc reconegut com una important obra del teatre de l’absurd.

Figuretes de vidre de Tennessee Williams

Seguidament, Jordi Franquesa i Rosa Maria González han interpretat una escena d’una obra que és un retrat de la desesperació dels anys 30, una evocació de la nostàlgia dels temps passats, de la soledat i dels amors perduts.

Representació de l'obra a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: L'homenatge a Ernest Naté durant el parlament de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. FOTO: Raquel Perez

Representació de l'obra a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ajuntament

L’encens i la carn de Feliu Formosa

A continuació, Carme González, Martina Vilarasau i Marta Uxan han interpretat la farsa “Menego” de l’obra. Un conjunt de farses medievals i renaixentistes dels quals en va fer una dramatúrgia Feliu Formosa.

Representació de l'obra a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Raquel Perez

Representació de l'obra a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ajuntament

Terra Baixa d’Àngel Guimerà

Per últim, Xavier Tor ha interpretat una de les obres cèlebres de la literatura catalana que tracta el tema principal de l’amor, però amb altres temes secundaris com l’opressió que pot arribar a exercir un home sobre un grup de persones que es troben sota les seves ordres dins d’una societat conservadora. Aquesta obra va ser una de les més rellevants que va fer amb Fila Zero, anys després que es desfés l'Agrupació Teatral Maragall.

David Pujol, president de la Unió Santcugatenca a l'Homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Raquel Pérez

David Pujol, president de la Unió Santcugatenca a l'Homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ajuntament

David Pujol: "el millor homenatge que li podem fer a l’Ernest és fer teatre"

Després, el president de La Unió Santcugatenca, David Pujol, ha agraït a Dolors Vilarasau la capacitat per mobilitzar persones i la seva "generositat" per fer aquests actes. I ha dit que des que van saber que es va morir l’Ernest van organitzar l’acte, sempre amb el respecte per la seva família.

També ha recordat el procés de reconstrucció de la Unió i ha rememorat una frase de Xavier Fornells que deia: "ens hem d'afanyar perquè hi ha gent que potser no ho veurà". I, sobre això, Pujol ha sentenciat que "hem fet una mica tard".

A més, ha fet referència a la història del teatre santcugatenc, de la Unió Santcugatenca i de Fila Zero i, igual que Xavier Fornells, ha recordat molt els debats que sortien al voltant de les obres.

Precisament, Pujol ha destacat que a Fila Zero va conèixer l’Ernest Naté i que allà va descobrir que el teatre era moltes més coses que unes persones que pujaven a l’escenari. Ha dit que va conèixer una persona que "ho tenia clar des de l’inici. Va ser un descobriment, Tenia claríssima la posada en escena. Cada assaig era una lliçó. Era com anar a escola".

I ha afegit que "l’Ernest va ser la inspiració dels que vam decidir fer del teatre la nostra professió" i que, "ara em toca estar al capdavant de l’entitat, s'ho pren com un retorn a tot el que aquella època ens va donar l’Ernest". Aleshores, ha sentenciat que "és de justícia treballar perquè aquesta Unió i perquè el teatre pugui tornar a ser un lloc on es produeix teatre local i es fa ciutat".

A propòsit d'això, ha afirmat també que "el millor homenatge que li podem fer a l’Ernest és fer teatre" i ha afegit que "crec que per part nostra ho podrem seguir fent. M'agradaria poder tornar a obrir el teatre de La Unió".

I ha acabat reivindicant l'obertura del teatre: "és de justícia, tres anys més tard d’acabar les obres, poder obrir el teatre. I aquí ens escoltin els polítics. Crec que no és ètic que ningú no ens expliqui per què no s’acaba aquest teatre”.

Després, ha fet entrega d'una placa de reconeixement a títol pòstum a la família Naté pels 61 anys de soci de La Unió.

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Raquel Pérez

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ajuntament

Esther Madrona ha agraït a tots l'organització de l'homenatge

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de cultura, Esther Madrona, ha pres la paraula per donar les gràcies i felicitar els que han participat en l'organització de l’acte, s'ha mostrat molt contenta d’haver-hi pogut estar aquí i ha donat un petit obsequi a la família.

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura,  Montserrat Naté, filla, Montserrat Capellera, esposa de Naté i David Pujol, president de la Unió Santcugatenca, a l'homenatge. FOTO: Raquel Pérez

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, Montserrat Naté, filla, Montserrat Capellera, esposa de Naté i David Pujol, president de la Unió Santcugatenca, a l'homenatge. FOTO: Ajuntament

Montserrat Naté, filla de Naté: "l’homenatge d’avui és per tots ells"

Tot seguit, Montserrat Naté, filla de l’Ernest Naté, ha agraït de part de tota la família l’acte que han organitzat. “Estem aclaparats”, ha exclamat. I ha afegit: "gràcies per fer costat al teatre i una part de l’activitat cultural del teatre". I ha afegit que "aquests dies, després de veure el record que se li ha fet en els mitjans de comunicació, només em queda afegir de Naté que era una mica tossut i que el teatre va ser la seva passió, que s'estimava Catalunya i que la família era el seu íntim refugi". I ha dit també que "aquest homenatge l’Ernest no l’entendria sense compartir-lo amb tots els que van fer que el teatre de Sant Cugat fos reconegut".

També ha rememorat a tots els que van estar implicats i van aportar el seu "gra de sorra" per fer-ho possible com Eugeni Canas, Montserrat Capellera, la seva dona, Montserrat Batlle, dona de Joan Fàbregas i altres actrius i actors com  Rosa Maria Gonzàlez, Joan Fàbregas, Joan Llamas, Jordi Franquesa i el seu amic Vicenç Català, entre molts altres. Després d'enumerar-los, els ha dedicat també l'homenatge. "L’homenatge d’avui és per tots ells", ha dit.

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura,  Montserrat Naté, filla i Montserrat Capellera, esposa de Naté a l'homenatge. FOTO: Raquel Pérez

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, Montserrat Naté, filla i Montserrat Capellera, esposa de Naté a l'homenatge. FOTO: Ajuntament

Per últim, ha acabat llegint la declaració de principis que va escriure el mateix Ernest Naté sobre Fila Zero. I en aquest text  Naté en subratllava els pilars: el català, estabilitat, popularitat i amateurisme.

En acabar de llegir aquest text escrit pel seu pare, ha exclamat: “Amics del teatre, aixequem el teló”.

Tot seguit, al pati, els protagonistes de l’homenatge a Ernest Naté s’han fet una fotografia de família i, tots aquells que han volgut, han pogut explicar vivències amb l’autor en un micròfon obert i prendre un vermut.

Foto Família a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Raquel Pérez

Foto Família a l'homenatge d'Ernest Naté. FOTO: Ajuntament

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem