Arrenca el curs d'estiu de la Unipau 2021, el primer sense l'Arcadi Oliveres

La 36a edició del curs d'estiu de la Unipau ha estrenat el nou edifici de la Unió santcugatenca com a nova seu

Després d’un any complicat per la pandèmia de la COVID-19, la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) ha pogut començar aquest any 2021 de forma presencial. Aquest dijous s’ha inaugurat la 36a edició del Curs d’estiu de la Unipau a la Sala Clavé de la renovada Unió santcugatenca. Una nova edició, titulada El canvi necessari. Una mirada ecologista, feminista i antiracista, que vol reflexionar sobre els canvis del món postpandèmic i que és la primera que se celebra "sense el nostre estimat Arcadi Oliveres", tal com ha dit durant la inauguració la presidenta Neus Sotomayor.

Més info: Emotiu homenatge a Arcadi Oliveres, que rebrà la medalla d'Or de la Generalitat

El primer curs sense l'Arcadi Oliveres

"Malauradament aquest serà el primer curs d'estiu sense la presència de l'Arcadi Oliveres, però estic convençuda que hi serà present en tot moment", ha volgut recordar l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, present a la inauguració, juntament amb altres membres de l'equip de govern com el tinent d'alcaldia Pere Soler i personalitats de l'oposició com la regidora de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny.

"Especialment estic molt contenta perquè sempre he estat molt usuària del curs d'estiu de la UNIPAU i sempre present al costat de l'Arcadi Oliveres i la Neus Sotomayor. Com a nova alcaldessa va ser dels primers actes que vaig fer i després d'un any sense celebrar-se de forma presencial, aquest any em fa especial il·lusió ser-hi", ha expressat Mireia Ingla.

Més info: La Unipau organitza 14 conferències sobre l'emergència climàtica

El curs d'estiu de la Unipau enguany ha canviat de seu. FOTO: Jordi Garcia/LocalPress

El curs d'estiu de la Unipau enguany ha canviat de seu. FOTO: Jordi Garcia/LocalPress

Canvi de seu del curs d'estiu de la Unipau

Durant la inauguració oficial, Neus Sotomayor ha parlat del canvi de seu després de 35 edicions celebrant-se al Centre Borja de Sant Cugat. "Havíem de fer un canvi, per arrelar la Unipau al centre de la ciutat". "Aquest nou equipament ens ha de permetre créixer i crear sinergies amb altres entitats", ha revelat la presidenta.

Per la seva banda, el president de la Unió santcugatenca, David Pujol, present a l'acte, s'ha mostrat molt emocionat d'haver cedit l'espai per a la celebració del curs d'estiu. "És la primera mostra del que ha de ser la Unió. Un espai per col·laborar i per compartir. Un espai obertament de ciutat que és per a la ciutat", ha dit el president de la Unió.

Pujol, visiblement emocionat, ha agraït a l’Ajuntament el seu compromís amb l'entitat que presideix i ha dit que "ha de ser l’inici d’una nova etapa i el que hem de fer és omplir-lo d’activitats perquè l'edifici de la Unió ha de ser un espai de ciutat perquè el gaudeixi tothom".

Fer front als canvis des d'un altre paradigma

Entrant en matèria del curs, la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, ha presentat el programa, que han recuperat part del de l'any passat que no van poder acabar. Enguany "vol aprofundir sobre els problemes que tenim a la societat com és l’emergència climàtica i reflexionar sobre com fer-hi front des d’un altre paradigma".

"Avançar a un nou paradigma que posi a les persones al centre i que es basi en la cura de les persones i del medi ambient", ha sentenciat Sotomayor.

Ha seguit desgranant part de les temàtiques del programa del curs d'estiu la periodista Carme Colomina, vocal de l'ICIP entre altres càrrecs."Ens trobem en una crisi sistèmica que es tradueix en moltes crisis com la sanitària, la socioeconòmica, la climàtica... moltes crisis que tenen el seu origen en la resistència al canvi".

Després dels parlaments oficials, ha pujat a l'escenari Itziar Ruiz-Giménez, professora de relacions internacionals de la Universidad Autònoma de Madrid (UAM) i membre del centre d’estudis africans, per pronunciar la conferència inaugural titulada Teixint xarxes de resistències enfront de la globalització neoliberal en temps de pandèmia".

Canviar les ulleres amb les quals es mira el poder

Ruiz Giménez ha analitzat els impactes que la pandèmia pot estar produint en el sistema neoliberal i ha pronunciat un discurs força teòric que ha volgut mostrar el que ella ha considerat com "la seva crisi intel·lectual i professional".

La professora universitària creu que és "profundament problemàtic pensar que el poder està allà fora i que la resistència ha de rescatar als oprimits del poder".

I ha convidat als assistents a "treure's les ulleres" que el sistema els ha donat per copsar el poder i la resistència per poder entendre on estan realment aquestes realitats. "Com puc recompondre les ulleres per poder fer la resistència al poder?", s'ha preguntat Itziar Ruiz-Giménez.

Per a ella, per exemple, la resistència en el feminisme no necessàriament estaria en les persones que organitzen la vaga del 8M, sinó en les empleades de la llar precàries. De la mateixa manera, la resistència al racisme es trobaria en la persona que pateix el racisme.

Finalment, la professora universitària ha convidat als assistents a reflexionar sobre l'impacte dels canvis que s'estan produint a la societat durant els pròxims sis dies.

Les sessions es podran seguir també en format online a través del youtube de la Unipau.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem