Josep Maria Vallès: “Confinats és un projecte solidari 95% santcugatenc”

Josep Maria Vallès explica els secrets del seu nou llibre: 'Confinats'

El regidor de Junts i periodista santcugatenc Josep Maria Vallès publica Confinats, un recull de 100 articles de com han viscut diferents persones el confinament. Es presenta el dimecres 16 de setembre a les 19:30 a la Sala El Siglo, però també pel YouTube del mateix Vallès. El llibre és solidari i la recaptació anirà destinada a La Marató que enguany està destinada a la lluita contra la COVID-19

Com sorgeix la idea?

Se m’acut aquesta iniciativa al principi del confinament. Quan portava un parell de dies a casa decideixo fer un article d’opinió al meu blog, i l’endemà en faig un altre, i un altre. Quan en portava uns quants vaig pensar, per no avorrir el personal,  en demanar si algú volia fer algun article. I vaig obrir el blog, avisant per xarxes socials que tothom que volgués podia escriure. I va començar el degoteig d’articles. Quan vaig veure que ja en tenia 30 o 40, vaig parlar amb l’editorial Viena Edicions que ja m’havia editat Polítics a la carta i els hi vaig proposar recollir en un llibre les reflexions.

I què els hi va semblar?

La idea els hi va agradar perquè estava fet durant el confinament. És com un diari del confinament amb la visió d’artistes, de polítics, d’esportistes, de jubilats... Vam arribar als 99 articles. El 99 va ser el del president Quim Torra i per fer els 100 vaig incloure l’entrevista que vaig fer a una infermera del Servei d’Urgències del Parc Taulí. Són 99 reflexions i una entrevista.

I com ho van fer?

Aleshores l’editor em va dir: “D’acord ho fem, però s’ha de parlar amb les 100 persones que hi participen”. Vaig tenir la feina de trucar una a un a tots els participants. Els hi vaig explicar i tots, evidentment, encantats de la vida de participar i sortir en un llibre. A més a més, que aquest llibre finalment tingui una finalitat solidària que és col·laborar amb la investigació de la COVID-19, els hi va acabar d’encaixar.

La gent es posava en contacte amb vostè, però, si hi ha un article del president Torra, entenc que també va anar a buscar articles.

Un cop vaig veure que tenia 30 o 40 articles i que l’editor em va dir que sí que tiraríem endavant el llibre, sí que vaig buscar gent que potser no sortiria. Més que res perquè hi hagués diferents sectors representats. I vaig intentar que el president fes un article i el va fer.

Qui més ha aconseguit que escrigui un article?

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Pedrós. També va escriure la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Laura Martínez Portell, ja que la seva visió m’interessava molt perquè explica el que estaven vivint les dones maltractades i confinades amb el seu agressor. És això, són 100 visions diferents del confinament.

Quin dels relats l’ha pogut marcar més?

Hi ha molts relats interessants i diferents punts de vista. Inclús a partir dels relats hi ha hagut diverses anècdotes. Jo en destacaria dos. Un per la sorpresa que em vaig emportar, que va ser el relat del doctor Jordi Jiménez. Hi vaig contactar perquè em fes un article i ell em va dir que d’acord. Al cap d’una hora, m’envia per whatsapp un article i el titular era Des de l’habitació 602”. És aleshores que me n’adono que estava ingressat a l’hospital amb COVID-19. Jo ni ho sabia. Si ho hagués sabut, no li demano un article. Destacaria aquest per la sorpresa i pel que explica, ja que ell és metge i la meva intenció era que expliqués la seva visió com a professional. Al final ens ho acaba explicant com un malalt, ens relata com està atès, el tacte del personal sanitari amb els pacients... L’altre que m’agrada molt és el relat d’un noi de Sant Cugat, en Joan Robots, de qui sempre dic que és el millor creador de robots amb material reciclat del món. Per mi és un noi amb unes habilitats i capacitats que a mi m’agradaria tenir i no les tinc. A ell li va fer molta il·lusió participar-hi. Un és per l’anècdota i laltre perquè per mi és especial que hagi participat en Joan Robots.

La majoria és gent de Sant Cugat

El llibre Confinats és un projecte solidari 95% santcugatenc, amb gent molt representativa. de diferents entitats de la ciutat, des del president de l’Esbart al  president de la Penya Blaugrana, esportistes, periodistes de Sant Cugat, etc.

La seva experiència com a periodista a la ciutat l’ha ajudat?

El fet d’haver treballat molts anys de periodista a Sant Cugat m’ha fet  conèixer a diferents personalitats.

No hi ha relats de regidors d’altres partits

Vaig obrir-ho a tothom. He publicat tot el que ha arribat i al llibre no n’hem descartat cap. Si no han escrit és perquè no han volgut, perquè crec que tothom ho sabia. Jo expressament convidar algun altre regidor d’un altre grup, no em va passar pel cap. Sí que vaig convidar a la Diana Riba, però finalment no va poder escriure.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem