La literatura catalana triomfa per Sant Jordi a Sant Cugat

Milers de santcugatencs surten al carrer per viure Sant Jordi

Milers de santcugatencs i santcugatenques han sortit al carrer aquest 23 d'abril per gaudir de la tradició amb la Diada de Sant Jordi. Un any més, llibres i roses han estat els protagonistes de la jornada a Sant Cugat del Vallès, juntament amb les propostes culturals, que han omplert cada racó de la vila.

Roses vermelles de la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Una jornada que ha començat amb pluja al matí, però que no ha decebut a l'optimisme que mostraven els paradistes de com evolucionaria la jornada. I és que a la tarda, el bon temps ha acompanyat, i places i carrers s'han omplert de famílies senceres que triaven i remenaven entre llibres mentre lluïen les seves roses. Les més venudes, un any més, les vermelles. Tampoc han faltat les grogues, i moltes d'elles acompanyades de dracs i altres figures.

Més info: Llibreters i floristes encaren Sant Jordi "amb optimisme" tot i la pluja del matí

El petó dels enamorats de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

El petó dels enamorats de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

 

També parades solidàries. Des de roses fins a objectes de tota mena amb aquesta flor com a protagonista per recaptar fons per a diferents causes. I és que les diferents entitats socials han tret les seves parades al carrer. Una d'elles, per exemple, els Amics de la Gent Gran, que un any més s'han sumat a la iniciativa solidària Roses contra l'oblit. D'aquesta manera, gairebé una quarantena de voluntaris han portat una rosa a les persones grans que viuen soles a la ciutat. Arreu de Catalunya, se'n lliuren més de 2.500.

Venda de llibres durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Venda de llibres durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Pel que fa als llibres, n'hi ha hagut per a tots els gustos. Destaca, això sí, l'aposta per la literatura catalana, i també els llibres sobre política, tal com destacaven des d'El Celler de llibres. D'altra banda, pel que fa als llibres més venuts a Sant Cugat, aquests han estat El fill de l'italià, de Rafel Nadal; El fibló, de Sílvia Soler; El millor d'anar és tornar, d'Albert Espinosa; i Digues un desig, de Jordi Cabré.

Pel que fa als autors santcugatencs, destaca la venda de llibres com Guia d'observació del cel per a nois i noies, de Joan Antón Català; i El secuestro en el tiempo, de Cristina Gómez, tot i que des de les diferents llibreries destaquen que se n'han anat venent diversos. En gènere infantil, els contes sobre la llegenda de Sant Jordi han triomfat, i, santcugatencs, L'illa del cacau, de Pau Ricart, ha estat força venut en algunes de les parades de llibres.

Coral La Lira cantant a la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Coral La Lira cantant a la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

Tradicions

Però Sant Jordi, a Sant Cugat, també és sinònim de manifestacions culturals de tota mena. Així, durant la tarda, diferents entitats han sortit al carrer per mostrar el seu saber fer. Els Diables, per exemple, han passejat el Boc per la plaça d'Octavià, mentre els Geganters han tret el Joan i la Marieta també a la plaça. La Lira ha cantat davant la seva parada a la primavera, i Fusió ha posat música a la jornada.

El Boc ha sortit durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

El Boc ha sortit durant la diada de Sant Jordi. Foto: Bernat Millet.

La plaça de l'Om ha acollit la tradicional ballada de sardanes, i la plaça d'en Coll ha acollit el recital en homenatge a Marta Pessarrodona. Un homenatge del qual han participat múltiples personalitats de la vida social, cultural i política de la ciutat, que han recitat els versos i fragments de textos de la santcugatenca, recentment guardonada amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i qui no s'ha perdut l'acte.

Recital d'homenatge a Marta Pessarrodona. Foto: Bernat Millet.

Recital d'homenatge a Marta Pessarrodona. Foto: Bernat Millet.

 

 
Comentaris

Destaquem