Les tradicions tornen per Pasqua a Sant Cugat

Els plats forts de la celebració de Pasqua a la ciutat són les mones i les caramelles, que posen punt final a la Setmana Santa

Sant Cugat viu immersa aquests dies en la celebració de la Setmana Santa. Unes dates que, per a molts, són el moment idoni per fer vacances, però que al darrere amaguen la més gran celebració de la fe cristiana. La Setmana Santa s’estén entre Diumenge de Rams i Dilluns de Pasqua, uns dies en què la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra, el que es coneix com la Passió, la Mort i la Resurrecció de Jesucrist.

La Setmana Santa comença el Diumenge de Rams, que se celebrava enguany el 20 de març, dia que recorda el moment en què Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. Dijous i Divendres Sant es recorda el processament, mort a la creu i enterrament de Jesús, mentre que la celebració arriba el dia de Pasqua, que es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

Mireu el vídeo i les fotografies de Diumenge de Rams.

Quan i com se celebra Pasqua?

Monestir de xocolata fet a la pastisseria Alegret als anys quaranta  FOTO: Fons Familia Palazó

Com passa amb altres festivitats com el Carnaval o la Quaresma, la data de celebració de la Setmana Santa no és en una data fixa, ja que es determina a partir del calendari lunar. D’aquesta manera, Dijous Sant, que enguany és el 24 de març, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma, i recorda l’últim sopar de Jesús. Alhora, Diumenge de Pasqua comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

Com ja s’ha apuntat, la Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera, el Diumenge de Rams, quan es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Dijous Sant se celebra l’últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de contar els dies contaven el dia present.

El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana. Famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones.

Les cites clau de Setmana Santa a Sant Cugat

Més informació
 
Comentaris

Destaquem