Les llibreries confien en la "resposta dels lectors" davant l'ajornament de Sant Jordi

Les llibreries demanen "mesures clares" a les administracions per fer front a la crisi

La crisi econòmica derivada de la crisi sanitària generada pel coronavirus afecta múltiples sectors de l'economia santcugatenca. Entre ells, les llibreries locals s'han vist fectades pel tancament de les botigues físiques, però també per l'ajornament del Sant Jordi. Una data, el 23 d'abril, que suposa més del 30% de la facturació anual d'aquests establiments.

Si bé fa uns dies us explicàvem com es reinventaven aquests comerços per fer front a la crisi provocada pel tancament d'establiments, avui coneixem com els afecta l'ajornament de Sant Jordi.

Més info: Les llibreries es reinventen per superar la crisi del coronavirus

Sant Jordi és el moment de l'any on més llibres es venen. El fet que no se celebri "pot suposar entre un 30 i un 40% de la facturació anual", explica Àlex Soria, sòcia del Pati de Llibres juntament amb Mont Soler. Amb tot, la propietària d'Alexandria Llibres, Àngels Tolosa, apunta que "el fet d'ajornar és molt millor que cancel·lar, encara que potser no serà el mateix, ja que tradicionalment tothom vol comprar llibre just el dia de Sant Jordi". "Confiem en la resposta dels lectors, i esperem que les vendes no baixin gaire i es puguin compensar al llarg de l'any", explica.

Una situació que compromet la continuïtat d'aquests establiments. "No és que pugui posar en perill la continuïtat de les llibreries, sinó que ja ens trobem afectades per aquesta realitat", explica Soria, afegint que "no podem donar servei als clients, i no podem pagar als proveïdors". El punt d'esperança perquè no sigui així està en els lectors, com assenyala Tolosa. "Sant Cugat té un molt bon nivell cultural; amb l'ajuda dels clients superarem aquesta crisi i ningú haurà de tancar", afirma.

"No podem donar servei als clients, i no podem pagar als proveïdors"

Així, Tolosa espera que recuperar Sant Jordi més endavant ajudi a salvar la situació. "L'oferta cultural és molt àmplia, i les novetats, que estaven en camí, i algunes ja a la llibreria, són molt interessants", assenyala. Menys optimista es mostra Soria, qui assegura que "aquesta situació no se salva", ja que, com destaca, "les llibreries fa anys que patim un decreixement important". Així, afegeix que "fins ara, el Sant Jordi et podia salvar l'any. Un possible Sant Jordi no Sant Jordi, que és el que serà, només compensarà, en part, l'endeutament al qual ens enfrontem".

Una situació que es complica tenint en compte la incertesa pel que fa a ajudes a les quals poden optar. "Hem rebut diverses notificacions des del Gremi de Llibreters, Cambra de Comerç, Sant Cugat Comerç i de l'Ajuntament de Sant Cugat, on ens ofereixen la possibilitat de demanar ajudes", explica Tolosa, destacant, però, que "estem molt al principi d'aquesta crisi, cal veure com es resol".

Unes ajudes, com assenyala Soria, que són "les que pugui rebre qualsevol altre comerç", és a dir, "mesures complexes, poc clares i molt incertes, a banda d'incompatibles en la majoria dels casos". En aquest sentit, especifica, "de manera específica per a les llibreries, només es parla d'augmentar el volum de comandes per part de les biblioteques i institucions similar, però com sempre, està per veure que s'acompleixi".

"Mesures complexes, poc clares i molt incertes"

És per això, com apunta Tolosa, que el que demanen és que "es concretin i consolidin les ajudes proposades pel Govern i l'Ajuntament", així com "una important promoció de la lectura per part de les entitats culturals i, sobretot, que petits i grans, valorin el petit comerç de proximitat, que dia a dia dona vida i llum als pobles i ciutats".

Una reivindicació a la qual se suma Soria, demanant "sentit comú, i voluntat real per part de l'administració i dels ajuntaments per facilitar-nos l'accés a mesures clares i senzilles i, que ens garanteixin l'execució de les mateixes en terminis raonables".

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat

Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.

  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
  • També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
  • I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper.
  •  
Més informació
 
Comentaris

Destaquem