Madrona“La cultura és un motor social, però també econòmic d’aquesta ciutat”

Entrevista a la tinenta d'alcaldia Esther Madrona

Com està vivint la cultura santcugatenca el confinament?

De la millor manera possible. En el moment en què es van aturar totes les activitats d’exhibició, els assajos i trobades... s’han començat a reinventar. Ha passat una cosa molt bonica i ha estat que tots els agents culturals que tenim a la ciutat, no només parlo d’entitats i associacions, sinó amb el sentit més ampli de la paraula; han buscat les mil i una maneres de fer que la cultura santcugatenca no pari i que arribi a dins de les cases de tots els santcugatencs i santcugatenques. La cultura costa que entri a les cases, la cultura surt al carrer, als teatres... i ara està passant al contrari. Tant de bo tota aquesta gent que està fent aquest consum i gaudi cultural des de casa, ho segueixin fent quan puguem tornar a sortir al carrer. Crec que és evident que la situació no és fàcil ni agradable per ningú, però sí que estic profundament agraïda a aquestes propostes culturals, siguin del tipus que siguin, i que estan intentant aportar una mica de llum i diversió a les cases de tota la ciutat.

Ha estat una oportunitat per arribar a més gent que aquests artistes, que potser no actuaven via xarxes, ara ho facin?

 

Justament és el que m’agradaria que passés. Que tots aquests agents culturals explorin totes les vies que tenen de contacte i, per què no, de captar nous públics. I que aquests nous públics que estan fent consum cultural a través de les xarxes també el facin de forma presencial. Seria tancar el cercle d’una forma molt bonica. Jo crec, en certa manera, que aquesta crisi també ens ha de servir per pensar com ens relacionem amb l’entorn i què és el que passa al nostre voltant dia rere dia. La cultura també és un motor social imprescindible a totes les ciutats, això ens pot ajudar a fer aquesta reflexió, ens estem relacionant d’una forma molt diferent en tot allò desconegut. Tant de bo totes aquestes coses positives que estem aprenent mentre estem tancats a casa, les puguem reproduir quan sortim al carrer.

Les entitats culturals, de tota mena, us han fet arribar les seves preocupacions?

Des del primer dia que va començar el confinament, hem estat en contacte amb els agents culturals i entitats, compartim la sensació d’incertesa de no saber què passarà demà i encara menys del que passarà d’aquí a 15 dies. Estem fent una gran feina de revisió del calendari que teníem previst en aquests mesos. Estem fent un acompanyament per intentar posar-ho tot d’una forma senzilla, perquè la tornada a la quotidianitat sigui el més normal possible.

 

Quines ajudes heu pensat per aquest sector?

En realitat les ajudes que acabarem proposant són similars a les mesures que s’han proposat de cara al sector comercial i empresarial. La cultura és un motor social, però també econòmic d’aquesta ciutat. Sense mercantilitzar la cultura, però hi ha molta gent que viu gràcies a la cultura, per tant també és un motor econòmic. Ens han fet arribar diverses preocupacions dels agents culturals pel tema d’ajudes. També es podran sumar a bonificacions amb l’IBI, ajudes a pagar el lloguer dels locals socials, una línia d’ajudes extensa per intentar pal·liar el màxim els efectes provocats per la crisi. També hi ha mesures més puntuals com per exemple suport a les entitats que han de fer ERTOS, com per exemple no cobrar taxes per participar en el Sant Jordi quan el puguem celebrar, etc. És evident que no podrem ajudar el 100% dels agents culturals, però hem intentat fer una revisió global del panorama cultural santcugatenc per intentar impulsar ajudes i mesures que pugui beneficiar-se el màxim nombre d’agents.

 

 
Comentaris

Destaquem