Marta Pessarrodona, Josep Pla Narbona i Àngels Ribé ja són fills predilectes de Sant Cugat

L'Ajuntament ha acollit un ple extraordinari per fer un homenatge a tres figures culturals que han marcat la ciutat santcugatenca

La poeta Marta Pessarrodona, el dissenyador gràfic Josep Pla Narbona i l'artista conceptual Àngels Ribé ja són fills predilectes de Sant Cugat; tres "trajectòries polimòrfiques i fora d'ús, atents sempre a la seva pròpia exigència i al llenguatge del que s'han valgut per crear la seva obra" ha exposat el crític d'art i gestor cultural, Àlex Susanna. Així doncs, els nomenaments s'han fet efectius en el ple extraordinari celebrat aquest dilluns, 24 d'abril, on l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha obert l'acte amb un petit tast de tots tres artistes i al·legant els motius pels quals mereixen ser anomenats: "El seu llegat és més important que qualsevol distinció".

Nomenament com a fills predilectes de Sant Cugat de Marta Pessarrodona, Josep Pla Narbona i Àngels Ribé. FOTO: Bernat Millet.

Més info: Marta Pessarrodona, Josep Pla Narbona i Àngels Ribé ja són fills predilectes de Sant Cugat

Sense oblidar el caràcter plenari de l'acte, les forces polítiques s'han posat d'acord en la concessió dels títols, després d'uns parlaments per part d'Àlex Susanna, qui ha parlat des del coneixement cultural de tots tres perfils, i d'unes paraules per part dels portaveus de cada partit polític amb representació a l'Ajuntament. D'aquesta manera, Pessarrodona, Ribé i Pla Narbona han estat declarats fills predilectes de la ciutat en una votació unànime. En el cas de Pla Narbona, el títol ha estat atorgat de manera pòstuma, i la seva dona, Maria León, ha estat qui ha fet acte de presència en representació de l'artista.

La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha volgut ressaltar les "ganes de col·laborar en activitats culturals de la ciutat" de Pessarrodona, l'estil únic d'art conceptual i performance de Ribé i el reconegut disseny gràfic de Pla Narbona. Els portaveus han coincidit en agrair l'aportació cultural a la ciutat que generen artistes de renom com ells.

Al llarg de l’acte també s’ha volgut fer reconeixement a la pertinença florestana de dos dels artistes nomenats, Pla Narbona i Ribé, qui han estat un orgull del barri la Floresta. Maria León, en nom del seu difunt marit, ha agraït el nomenament i ha reconegut que per a ell, aquesta distinció, seria un “motiu d’orgull florestà”.

Per una altra banda, segons la poeta santcugatenca, Marta Pessarrodona, qui té relació amb la ciutat des dels 4 anys, per a ella “Sant Cugat és com la vida mateixa, dol i dansa, com va dir el gran Josep Carner”.

L'acte ha finalitzat amb l'entrega de diplomes acreditatius a les tres dones presents, acompanyades d'un ram de flors. Més d'una cinquantena de persones, entre familiars i amics dels homenatjats, han assistit al ple extraordinari.

Tres perfils polifacètics

Amb una trentena d’obres publicades des de l’any 1968, Pessarrodona pertany a la generació que va haver de descobrir la pròpia llengua; va apostar per crear i defensar la llengua catalana, on sempre s’ha mantingut. Com a biògrafa, ens ha apropat a la figura d’escriptores cabdals de la literatura catalana, com Maria Aurèlia Capmany, Frederica Montseny i Mercè Rodoreda, entre d’altres. Amb motiu dels seus 80 anys, van ser els poetes de Sant Cugat, entre els quals trobem a Sam Abrams, els que van sol·licitar el nomenament de filla predilecta d'una de les intel·lectuals de més prestigi del país.

La comissió de treball pel reconeixement de Pla Narbona van ser els encarregats de sol·licitar la seva concessió. Veí de la Floresta durant 30 anys, l'Ajuntament el defineix com un artista plàstic complet i molt notable que s’expressava a través del dibuix, el gravat, la pintura, l’escultura i el disseny gràfic, sent aquesta dedicació com a grafista la més popular a nivell nacional i internacional. El llenguatge visual de Pla-Narbona està vinculat als desitjos, passions i vicissituds de la vida humana, amb una expressió crítica i irònica. 

L’atorgament del títol de filla predilecta a Àngels Ribé ha estat impulsat pels membres de la Taula d’Arts Visuals. Es tracta d'una artista essencial per conèixer la història i l'art català contemporani i s’emmarca en un moment de trencament dins les arts visuals. Va ser una de les primeres artistes que va utilitzar de forma sistemàtica la performance i l’art d’acció, el seu cos, el moviment que implica vers el que l’envolta, o l’espai que ocupa, com a obra d’art.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem