Propostes culturals santcugatenques per gaudir des de casa

Les xarxes socials s’han omplert de propostes per gaudir de l’art, la literatura, el teatre o la música des de casa

Els espais i els esdeveniments culturals estan tancats des del 14 de març. Però això no vol dir que l'activitat cultural de Sant Cugat s'hagi aturat. Des de l'inici del confinament, han sorgit nombroses iniciatives d'artistes, entitats i col·lectius per fer arribar la cultura a les cases dels santcugatencs.

Obres de teatre confinades, música en directe, lectura de relats o exposició d'obres artístiques són només algunes de les propostes que es poden gaudir sense moure's del sofà. El TOT fa un recull d'algunes de les iniciatives culturals amb segell santcugatenc.

Teatre des de casa

1

1

 

 

 

 

 

La companyia teatral de La Unió, Fila Zero, ha creat una sèrie teatral realitzada des del confinament i per gaudir des de casa. Es tracta d’El Viatge, dirigida per Pere Pastor i amb la participació dels actors i actrius amateurs de la companyia. La sèrie compta amb diversos capítols, que s’estrenen setmanalment, i proposa situacions i anècdotes divertides que es viuen durant un confinament, com els bingos o el satisfayer. Tots els capítols es poden recuperar per internet http://elviatge.perepastor.com/elviatge. En total n'hi ha vuit.

Veus infantils confinades

L’escola de música Aula de So manté l’activitat malgrat el confinament i, a banda de seguir amb les classes de manera virtual, ofereix cada divendres una Música Confinada perquè els santcugatencs puguin escoltar el cant dels alumnes des de casa. Per exemple, la primera proposta, del 3 d’abril, era un vídeo col·laboratiu de totes les cantaires del Cor Infantil Sant Cugat amb el tema Bring me a little water Silvye. Es poden seguir i recuperar al canal de Youtube d’Aula de So, on també hi ha vídeos de classes.

Els mites i llegendes de Sant Cugat

El TOT Sant Cugat, amb la col·laboració d’Òmnium Sant Cugat, torna a reeditar en format digital "Mites i Llegendes de Sant Cugat”, de Rogelí Pedró i editat i publicat pel Diari de Sant Cugat l'any 1999. És un bon moment per tornar a llegir i a redescobrir les històries fantàstiques de la memòria popular santcugatenca. Unes llegendes que ens lliguen amb les arrels que han marcat el nostre futur com a ciutat. Cada dissabte es publicarà una llegenda al web del TOT i als canals d'Òmnium.

La història del Joan i la Marieta

3

 

 

 

 

 

 

La cultura popular ha hagut de parar l’activitat pel confinament, però hi ha algunes entitats que segueixen acostant-se als santcugatencs amb propostes culturals. És el cas dels Geganters de Sant Cugat, que han elaborat un conte en vídeo per explicar la història del Joan i la Marieta, els seus gegants. A través de dibuixos a ma alçada, expliquen als més petits l’origen dels seus dos representants més emblemàtics. La veritable història del Joan i la Marieta, títol del conte, es pot veure al canal de Youtube de l’entitat cultural.

Música des del sofà

El músic santcugatenc Oriol Saltor cedeix al TOT Sant Cugat unes píndoles musicals amb vídeo fetes des de casa seva per “mantenir el contacte amb el públic santcugatenc”. D’aquesta manera, cada dissabte tots i totes podran gaudir d’un vídeo amb alguna peça musical que ell escull, sigui original seva o versions d’altres artistes. La seva estrena va ser amb Paraules d’Amor de Joan Manuel Serrat. Els vídeos es podran veure cada divendres a través del web del TOT Sant Cugat i es poden recuperar a la mateixa pàgina.

Art i pintura a l’abast de tothom

5

 

 

 

 

 

 

La Canals Galeria d’Art ha engegat una iniciativa per acostar obres artístiques a les cases dels santcugatencs durant el confinament. A través de Twitter (@Canals_Galeria), cada dia es publica una obra d’art d’un artista que ha passat per la galeria santcugatenca. Una programació cultural en línia per portar la cultura directament als habitatges. Romy Castro, Neus Colet, Francesc Casademont, Francesc Cabanas o Martín Carral són alguns dels artistes que està difonent.

La història de Sant Cugat

El Museu de Sant Cugat ha impulsat diverses iniciatives per acostar la història de la ciutat a la població. A través de píndoles de vídeo, s’expliquen diferents etapes del passat santcugatenc. Entre altres, s’ha ofert un vídeo amb l’historiador Jose Fernando Mota sobre la proclamació de la República Espanyola i com es va viure a Sant Cugat; o un altre amb una visita virtual “El Cicle de Pasqua”, de festes i tradicions al Monestir amb Delfi Nieto. Es poden seguir al seu compte de Twitter (@Museusstc).

Poesia i vermuts musicals

Òmnium Cultural ha programat diverses propostes culturals a través de les xarxes socials que es poden seguir al seu canal de Twitter i Instagram. Els dimecres proposa una lectura de poemes, per on hi han passat David Caño, Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2019) o una lectura musicada de poemes de Vicent Andrés. A més, alguns diumenges també organitza un vermut musical amb la música del punxadiscos Petitpex, que es pot seguir en directe i demanar les cançons que es vulguin.

Una orquestra a casa

8

8

 

 

 

 

 

L’Orquestra Simfònica de Sant Cugat està oferint el cicle musical Concerts a casa durant el confinament, una nova iniciativa per apropar la cultura a les cases dels santcugatencs. La primera peça que va interpretar va ser el Peter Pan, el 3 d’abril, dirigida als petits de la casa. Tan la programació com els vídeos dels concerts es poden veure a través del seu web. Una manera diferent de gaudir del talent i la grandesa de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat, que aquest 2020 celebra els 30 anys de vida.

Llibres per a tothom

La llibreria El Siglo de Mercantic posa a disposició del veïnat un espai dedicat a l’intercanvi de llibres i revistes. En aquest espai, situat en la mateixa entrada del recinte de Mercantic (avinguda Graells), es poden trobar tota mena de llibres, amb especial atenció  a les publicacions dedicades a la població infantil. Només cal acostar-se a la porta quan es va a comprar el pa o llençar la brossa i emportar-se un dels llibres que hi ha. Només s’ha de deixar a canvi el llibre o llibres que ja s’hagin llegit a fi que sempre hi hagi publicacions suficients.

Lectura de relats virtuals

L’escriptor santcugatenc Josep Amorós ofereix cada dia un relat en vídeo a través del seu compte de Twitter per acostar la literatura a les cases de Sant Cugat. Són píndoles de dos minuts on Josep Amorós, que ha publicat un llibre de relats i que publica setmanalment una història al TOT Sant Cugat sota el títol de Cròniques de Macondo, explica una breu història. Ja porta més d’una vintena de vídeos de relats, que es poden recuperar tots a les seves xarxes socials per gaudir-los.

 
Comentaris

Destaquem