VÍDEO: Sant Cugat aposta per la dansa contemporània amb l'espectacle 'Plàncton'

L'obra, produïda pel Ballet Contemporani de Catalunya i impulsada per l'Ajuntament de Sant Cugat i la flautista Patrícia de No, s'estrena el 25 de març a les 20:00 al Teatre-Auditori

El plàncton és el microorganisme més insignificant de la terra i alimenta un dels animals més grans, la balena. Amb aquest pretext, el Ballet Contemporani de Catalunya, fundat l'agost del 2020, vol reflexionar de la vida a través de la coreografia de Miquel G. Font i la música en directe de la santcugatenca i flautista Patrícia de No, la violoncel·lista Laia Puig i el pianista David Casanova. 'Plàncton' és un espectacle nou que s'estrena el 25 de març a les 20:00 al Teatre-Auditori dins el festival Dansa Metropolitana que ha promogut Patrícia de No amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i el finançament de la Generalitat a través de l'ICEC.

"Per primera vegada hem aconseguit que un teatre i un ajuntament s'impliqui directament en la producció i ha posat tot el suport a la creació d'aquesta producció", segons ha explicat Marina Quera, productora de la funció.

Assaig obert de l'espectacle de dansa contemporània, 'Plancton', al Teatre-Auditori

L'Ajuntament de Sant Cugat ha facilitat espais per fer residència artística, com la Unió Santcugatenca o l'escola de música Victòria dels Àngels per fer assajos amb músics i ballarins i el Teatre-Auditori per a la residència tècnica. En aquest últim espai, s'hi celebrarà el mateix dia 25 de març un assaig obert a les 17:00 per a tothom qui vulgui gaudir de la funció.

Sant Cugat, com a llançadora de l'espectacle arreu

L'estrena de l'espectacle a Sant Cugat s'espera que serveixi com a punta de llança per programar-lo en diferents teatres de Catalunya, l'estat espanyol i la resta del món. "La idea és que aquesta producció rodi per Catalunya i tant de bo que ens n'anéssim a fora de Catalunya i a l'estranger i aquí hi ha la implicació de Sant Cugat perquè això sigui així", segons ha assegurat Quera.

Aquesta implicació de Sant Cugat l'ha agraït molt la productora i també la promotora Patrícia de No, sobretot en el context actual de pandèmia: "Estic agraïda perquè crec que el suport al meu col·lectiu i al col·lectiu artístic és molt important en els temps que corren. Acabem de sortir d'una pandèmia i sabem que la cultura mai és una prioritat i realment que els ajuntaments inverteixin en companyies d'aquí que estrenen projectes nous s'ha de posar molt en valor".

Un espectacle amb dues produccions musicals

Precisament, Patrícia de No encapçala la direcció musical i participa amb el pianista David Casanova i la violoncel·lista Laia Puig en la segona part de la funció, 'Vox Balaenae', del compositor George Crumb. Una producció diferent del que el públic santcugatenc està acostumat a escoltar de la Patrícia de No i, per això, ella mateixa demana al públic que "faci un esforç d'obertura mental, de deixar-se aprofundir en aquesta creació i oblidi els prejudicis. Simplement, que esperi un espectacle format des de zero i que gaudeixi molt".

La primera part té el segell de Marcos Fernández-Barrero, el creador de la peça musical 'Smart City' per la qual ha obtingut una de les beques dels Premis Barcelona 2020 que donen suport als creadors de l'àrea metropolitana.

'Plancton', una reflexió del món i la vida

Tal com ha explicat el director artístic, Miquel G. Font, la primera part de l'obra, 'Smart City', "pot ser un mirall sobre l'actualitat de la societat d'avui en dia". "Va ser creada per fer una radiografia al món actual amb un fort control del Big Data". Una part que contrasta amb la segona, 'Vox Balaenae'. "'Vox Balaenae' és com l'origen de la vida. Hi ha moltes metàfores que evoquen això. La balena, un dels animals més grans de la terra s'alimenta del microorganisme més petit, el 'plàncton', relata el director artístic.

Les dues parts s'enfronten per dialogar entre elles i completar la reflexió sobre el món i la vida que vol fer l'obra. "Ara que ens pensem tan grans amb aquesta tecnologia i control, convé preguntar-nos sobre l'origen de la vida", ha precisat Miquel G. Font.

Una obra amb ballarins internacionals

Pel que fa als ballarins de 'Plàncton', hi participen de diferents nacionalitats. La majoria són catalans, però també hi ha una noia francesa, un noi de Pamplona, una noia de Saragossa i un d'Itàlia. L'italià, de la població de Pescara, Daniele, ha explicat que per ell ballar en aquesta obra "és una experiència important i és un trampolí per donar-me a conèixer en el món de la dansa contemporània perquè suposa col·laborar amb un coreògraf amb una àmplia trajectòria".

"Estic molt content d'estar en un dels millors escenaris que té Catalunya"

Tota la companyia està molt contenta d'actuar a Sant Cugat i, sobretot, el seu director artístic, Miquel G. Font, el qual ha manifestat que actuar al Teatre-Auditori "em fa il·lusió perquè és jugar a casa, tot i que a la infraestructura cultural del país li falta encara picar força pedra per comparar-se amb altres plataformes d'arreu. Però, dins del que cap, estic molt content d'estar en un dels millors escenaris que té Catalunya i en un festival que, tot i ser molt jove, de només cinc anys, ha crescut enormement".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem