Carrers amples i sense llambordes, mesures de Benestar Animal per la rua dels Tres Tombs

El president de la Federació dels Tres Tombs i una veterinària de l'Associació de Veterinaris Experts en Èquids van presentar el protocol

Aquesta edició de la Rua dels Tres Tombs de Sant Cugat canvia el seu recorregut "per ajudar a garantir el benestar dels animals que hi participen", segons ha explicat l'Ajuntament en un comunicat. A més, garantirà també seguretat sanitària amb carrers més amples.

El benestar animal s'ha volgut garantir amb un protocol que evita trams que anteriorment havien estat problemàtics, com desnivells massa pronunciats o paviments lliscants. D'aquesta manera, el recorregut no passarà per la plaça d'Octavià, on hi havia hagut caigudes de cavalls els anys anteriors.

Més info: Aquest és l'horari de Sant Antoni i el recorregut de la Rua dels Tres Tombs

Les noves normatives formen part del Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya, elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari. Aquest va ser presentat dimarts 11 de gener amb Andreu Bernadàs, president de la Federació, i Helena Romero, veterinària de l'Associació de Veterinaris Experts en Èquids de Catalunya.

L'Ajuntament i la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat a Sant Cugat comptaran amb Romero com a professional veterinària, que ha revisat i esmenat prèviament el protocol i revisat els detalls del recorregut, segons ha informat a la roda de premsa de presentació. Helena Romero estarà present durant la Rua del dia 23 de gener, caminant amb els cavalls i amb la Unitat Mòbil Equina disponible per si hi hagués incidents.

Carrers amples i sense llambordes, mesures de Benestar Animal per la rua dels Tres Tombs

Carrers amples i sense llambordes, mesures de Benestar Animal per la rua dels Tres Tombs

Descontent de les entitats animalistes

Durant la roda de premsa eren presents algunes persones representants d'entitats animalistes, com la comissió de Benestar Animal del Col·legi d'advocats de Terrassa, que van expressar el seu descontentament amb la gestió de les edicions passades. "Vam presentar una instància amb els incidents que vam registrar durant la diada de 2020 i l'Ajuntament no ens ha respost", denunciava Marta Guàrdia, de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS).

Algunes de les persones presents reivindicaven una comissió de treball que inclogués les entitats que vetllen pel benestar dels animals en l'elaboració del protocol. Enric Ortega, tècnic de Benestar Animal de l'Ajuntament, es va comprometre a posar-se en contacte amb ells per a fer-ho realitat les pròximes edicions.

Guardiola va queixar-se també de la impunitat dels participants que van ferir els seus animals i ha lamentat que si no és necessària una o inscripció prèvia dels participants, "no podran tenir el protocol a temps". Els cavalls s'inscriuen el mateix dia i se'ls revisa el passaport i l'estat de salut i higiene en el moment i se'ls entrega el protocol dues hores abans de començar la rua. "La veterinària decidirà si un cavall és apte per participar i, si no, hauran de tornar a casa", s'ha defensat Andreu Bernadàs.

Una altra preocupació de les entitats és l'estrès dels cavalls. "Ens heu posat un vídeo de promoció de la Federació i no ens heu explicat el protocol", va exigir Maria José Mata des del públic. Helena Romero va voler assegurar que la música estaria lluny dels cavalls i no hi hauria pirotècnia. L'ambient va ser tens durant dues hores de roda de premsa fins que es va tancar la Casa de Cultura on es duia a terme el debat. "Que només hi hagi una Unitat Mòbil i una veterinària és poc per a 40 cavalls si dos es fan mal a l'hora", es van queixar des del públic. "També hi haurà només una ambulància per a tots els humans", va respondre Ortega.

Explicació del protocol

La descripció de la Federació inclou una cura d'hàbits saludables durant l'any. Pel dia de la cavalcada, un ús de vehicles homologats i amb poc pes i acompanyament de veterinaris a totes les passades de Tres Tombs. Els cavalls, explica el document, són entrenats per a la diada. Els carrers són inspeccionats i s'evita qualsevol entrebanc, com el reixat de clavegueram, que es tapa amb sorra. També s'eviten desnivells, passos de vianants, terres relliscants, empedrats i lloses. "Tampoc es netegen els carrers amb aigua 24 hores abans. I si plogués, hi hauria passos alternatius", va informar el representant de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat a Sant Cugat.

La veterinària que enguany acompanyarà la Rua de Tres Tombs a Sant Cugat, Helena Romero, és nova i ha esmenat el nou protocol. "Els animals hauran d'estar en condicions òptimes per sortir", ha afirmat a la roda de premsa. "Que els cavalls arribin tranquils i entrenats, sense ferides ni malalties esquelètiques". També hi haurà aigua corrent disponible per als participants a l'inici i final dels 4 km de recorregut.

Presentació del protocol de Benestar Animal. FOTO: Cristina Cabasés

Presentació del protocol de Benestar Animal. FOTO: Cristina Cabasés

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem