L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat un mapa dels espais de memòria històrica de la ciutat, així com un perfil d'Instagram amb l'objectiu de preservar i fer difusió de la memòria històrica de Sant Cugat. La regidora de Memòria Històrica, Esther Madrona (ERC), i l'encarregat del projecte i exregidor de la CUP, Ignasi Bea, han presentat ambdós projectes aquest dijous 13 de febrer.
Bea ha explicat que, per tal d'elaborar el mapa, s'ha utilitzat la informació del blog de José Fernando Mota Muñoz, Història de Sant Cugat del Vallès. Igualment, Madrona ha comentat que la idea era "aprofitar recerques que poden quedar ocultes" i fer-les servir per "acostar tot aquest contingut a la ciutadania".
27 localitzacions
En concret, el Mapa de Memòria Històrica recull un total de 27 localitzacions de Sant Cugat que durant l'època de la Segona República i principis del franquisme van ser rellevants. Encara que Bea ha explicat que el mapa no està tancat i que és ampliable.
"L'objectiu era agafar tot el que es va assolir durant el període republicà en l'àmbit de drets, llibertats i democràcia, que va ser aturat per la guerra civil i el franquisme i explicar com es va viure aquesta època a Sant Cugat", ha dit Bea.

Mapa de Memòria Històrica. FOTO: Ajuntament
Alguns espais destacats del mapa són: La Unió Santcugatenca, que va ser l'espai social de l'esquerra santcugatenca, El Parque (dins el recinte del Monestir), que va ser el centre d'oci de la dreta de la ciutat o l'antic Ajuntament, on s'ha dut a terme la roda de premsa i on es va celebrar una de les últimes sessions parlamentàries del govern de la Segona República. Així mateix, una de les localitzacions del mapa és la Casa Bertrand, situada a la Rabassada i on el president del govern la Segona República, Juan Negrín, va viure entre el 1937 i el 1939.
A més a més, Bea ha volgut destacar la Casa de Lluís Stern Selig, localitzada a Valldoreix i que durant els primers anys de la Segona Guerra Mundial va servir per amagar jueus. I és que la pàgina web de Memòria Històrica també recull les Stolpersteine o “les llambordes per ensopegar”, les quals són peces artístiques que reten honor als 6 santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració i van ser víctimes del nazisme.
Població jove
La regidora de Memòria Històrica ha explicat que, a part del mapa, s'ha creat un perfil d'Instagram de Memòria Històrica amb l'objectiu d'arribar a la població més jove. "Des de la regidoria de Memòria Històrica volem entrar dins el circuit de les xarxes socials i també volem donar eines perquè la gent desenvolupi esperit crític", ha dit Madrona.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.