VÍDEO I FOTOS: Sant Cugat ret homenatge als 6 santcugatencs víctimes del nazisme

S'han instal·lat 6 llombardes en honor als santcugatencs que van ser deportats forçosament a camps de concentració nazis

L'Ajuntament de Sant Cugat ha instal·lat 6 llombardes en honor als 6 santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració i van ser víctimes del nazisme, i és que 4 van morir, el dissabte 8 de maig. Sota el nom de Stolpersteine, aquestes llombardes han sigut col·locades davant dels darrers habitatges on van viure cadascun dels sis santcugatencs que van ser deportats: Joaquín Moya, Francisco Calventus, Lorenzo Villa, Miguel Sánchez, Bonaventura Bartralot i Josep Puiggròs.

Sant Cugat ret homenatge als santcugatencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. FOTO: Àngel Bravo


Amb això, l'alcaldessa Sant Cugat, Mireia Ingla, ha mostrat tot el seu condol als 6 santcugatencs que van ser víctimes del nazisme: "Celebrem aquest acte en memòria als 6 santcugatencs que van patir l'horror en els camps de concentració nazis, i és que són persones que van patir la Guerra Civil i la repressió franquista i a més van haver de sofrir el drama i el patiment d'una deportació forçada a un camp de concentració".

Més info: Mauthausen i Gusen, l'infern dels 6 santcugatencs que van viure l'holocaust nazi

A més, Ingla ha volgut fer èmfasis en el rebuig de l'Ajuntament al nazisme: "En alemany, Stolpersteine significa 'pedra que fa ensopegar' i en aquest cas, ho fa en el millor sentit de la paraula, el d'ensopegar amb el passat i mantenir-lo viu per no permetre mai més que el feixisme guanyi força enlloc, especialment, ara que torna a revifar".

Marco Simarro, regidor de l'Ajuntament, col·locant una de les llombardes. FOTO: Àngel Bravo

Marco Simarro, regidor de l'Ajuntament, col·locant una de les llombardes. FOTO: Àngel Bravo



D'altra banda, Pilar Gorina, regidora de Memòria Històrica de l'Ajuntament, ha explicat que des de la regidoria "estem fent recerca per conèixer a fons el nostre passat i els seus conflictes, amb l'objectiu que la ciutadania sapiga qui eren les víctimes i que va passar i ens sentim compromesos amb les víctimes d'altres conflictes".

Stolpersteine, art i homenatge arreu del món

Stolpersteine és el nom de les peces que s'instal·len, unes peces creades per l'artista alemany Gunter Demnig, que literalment es tradueixen com pedres que ens fan ensopegar, i que d'ençà de la seva primera obra, l'any 1996, s'han col·locat més de 75.000 llambordes en una vintena de països com França, Finlàndia o Lituània. Aquestes peces són blocs de ciment amb una placa de llautó i en elles hi ha gravades, a mà, les dades més rellevants de la víctima.

TSC 016

Les Stolpersteine, les peces per retre homenatge a les víctimes del nazisme. FOTO: Àngel Bravo



A més, el Memorial Democràtic de Catalunya instal·larà 96 llombardes a 12 municipis més de Catalunya: Cardona, Esparreguera, Figueres, Mataró, Montornès del Vallès, Ripollet, Rubí, Santa Perpètua de Mogoda, Súria, Vilafranca del Penedès, Vallbona d'Anoia i Vilanova i la Geltrú.

Els santcugatencs homenatjats

Durant l'acte d'homenatge, l'historiador santcugatenc José Fernando Mota ha explicat als presents la història d'aquests santcugatencs, i és que Mota va ser l'encarregat de dur a terme la recerca que ha permès documentar la trajectòria d'aquestes persones, localitzar-ne els familiars i determinar la ubicació de les seves darreres llars. Aquests han sigut els resultats de la seva recerca:

  • Bonaventura Bartralot Auladell: Nascut 1902 / Exiliat 1939 / Arrestat 23.6.1940 / Deportat 1941 (Mauthausen). Alliberat
  • Francisco Calventus Navarra: Nascut 1904 / Exiliat 1939 / Arrestat 1940 / Deportat 1940 (Mauthausen). Assassinat 31.10.1941(Gusen)
  • Joaquín Moya Braulio: Nascut 1900 /Exiliat 1939 / Arrestat 1940 /Deportat 1940 (Mauthausen) Assassinat 15.10.1941 (Gusen)
  • Josep Puiggròs Paloma: Nascut 1909 / Exiliat 1939 / Arrestat 13.5.1943 / Deportat 1943 (Mauthausen). Alliberat
  • Miguel Sánchez García: Nascut 1908 / Exiliat 1939 / Arrestat 1940 / Deportat 1941 (Mauthausen). Assassinat 16.8.1941 (Hartheim)
  • Lorenzo Villa Gibanel: Nascut 1904 / Exiliat 1939 / Arrestat 22.6.1940 / Deportat 1941 (Mauthausen). Assassinat 14.11.1941 (Gusen)

 

TSC 048

José Fernando Mota, l'historiador santcugatenc que ha dut a terme el treball  d'investigació. FOTO: Àngel Bravo


A més, davant de cada casa, s'ha llegit un poema d'acomiadament i s'ha col·locat la llombarda, gravades amb les dades respectives, juntament amb una flor i un treball manual, en forma de rosa, la qual conté un poema en català, castellà i alemany.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem