Valiente (psicòloga i mestra): “La salut del català depèn de nosaltres, de com la cuidem”

La tuitaire santcugatenca ha publicat un llibre de recull de refranys catalans

La santcugatenca Maria José Valiente és famosa a la xarxa social Twitter, on té més de 23 mil seguidors, per fer difusió de refranys i frases fetes catalanes. És psicòloga i mestra, però sent passió per aquesta vessant de la llengua heretada dels seus pares. Ha publicat el llibre Les sabeu o les dieu un recull de refranys, amb el pròleg d’un altre tuitaire famós per la defensa del català, el Mestre Virgili.

Com sorgeix la idea de posar cada dia refranys a Twitter?

A casa, els meus pares tenien costum de parlar amb dites, i, de fet, tota la família ho feia, era habitual. Les dites van ser com un pilar a la nostra vida. Durant la pandèmia vaig començar a posar-me a Twitter. La gent em deia que era una xarxa per on em podia assabentar molt de pressa de les coses que passaven. Un dia se’m va acudir posar una dita i ningú no en va fer ni cas.

Maria

Valiente durant l'entrevista FOTO: Bernat Millet

Quina va ser la primera?

Tal faràs, tal trobaràs. Doncs no van fer-me molt de cas, però vaig començar a interactuar entre les dites i la psicologia, que és la meva feina. Vaig posar la dita amb pregunta i aleshores va començar a haver-hi interacció. L’endemà, en vaig posar dues més i els usuaris em van començar a demanar quins eren els significats. Aleshores vaig decidir posar al matí les dites i al vespre els significats d’aquestes dites. Així durant el dia els seguidors van donant les seves opinions. I han passat dos anys.

Com sorgeix el llibre?

Sorgeix de la gent de Twitter que em demana que el faci. No m’havia passat pel cap. Twitter és un entreteniment, t’hi poses però tens la teva vida. La gent em va insistir, però una persona em va demanar que ho fes per a la gent gran, perquè no tenen Twitter. I a mi la gent gran m’agrada moltíssim i vaig dir fet. I vaig fer el recull que es va presentar per Sant Jordi.

Quina acollida ha tingut?

Molt bona, perquè les frases fetes generen complicat, són un llenguatge dins del llenguatge. No n’hi ha prou de saber el llenguatge, has de saber les dites per entendre aquesta filosofia, aquesta ironia fina catalana que tenim a dins. En una sola frase pots tenir el significat de moltes coses i pots dir tot el que vols dir.

Quin punt de psicologia hi ha en els refranys?

L’experiència de vida. La saviesa. Escoltem l’experiència dels altres, perquè potser hi ha errors que podem evitar. Sí, la saviesa popular et diu molt.

Com escull els refranys? Els sap tots o els ha hagut de buscar?

Tinc una llibreta del meu pare. El meu pare es dedicava molt a la paremiologia, que és l’art de recollir els refranys i les frases populars. També la gent me les envia, sempre dic que el llibre sorgeix de Twitter i és de tots. Jo he fet la feina de dos anys d’endreça, però és una cosa nostra. Per això penso que té bona acollida. El meu pare era de números però això era la seva afició, però també pintava quadres i tenia una vena artística molt marcada. A més, vaig posar Tal faràs tal trobaràs perquè el meu pare no ens renyava mai, però sí que ens deia aquesta dita. Ens renyava amb dites. Així, s’agafava de l’experiència de la saviesa popular. M’encantava aquesta saviesa que tenia. Tot i que no tinc clar que aquesta frase acabi sent així.

"Amb els refranys, escoltem l’experiència dels altres. Perquè potser hi ha errors que podem evitar"

Interactua amb usuaris d’altres zones de Catalunya. Li han descobert dites?

M’agrada moltíssim perquè jo sabia les meves, i de cop t’adones que n’hi ha moltes més. N’hi ha de molt antigues, també que no es diuen gens i em fa gràcia desvetllar-les, ja no per dir-les però sí per reflexionar-hi. N’hi ha altres de desfasades, com ara: si vols estar ben casat busca xicot al teu veïnat. M’agrada explorar-ho.

Ha notat que el jovent no fa servir les dites i no les coneix? A què és degut això?

No s’ensenyen. És part d’una altra època. Ha canviat una mica l’estil de vida. Abans els fills estaven més amb els pares, avis, tiets, la mare no treballava. Ara no. Els nens comencen a l’escola abans o potser tenen una cangur que és de fora. Els joves no viuen tant la tradició més tancada, em sap greu dir-ho així, però era una cosa més familiar, amb els veïns. Ara tot és més obert. Els joves fan més vida i es creen el seu vocabulari, així i tot, penso que això que abans era popular, ara, per continuar-ho sent s’hauria de treballar a l’escola.

És una influencer del català a Twitter?

No sé. Per mi tothom s’influencia un a l’altre. Les persones som relació. Jo no sé el que represento per altres, però el que represento per mi és ganes de transmetre alegria de la nostra terra, de fer-nos la vida una mica més amable als uns altres. I si ho puc fer amb català, millor, perquè sento i penso en català, perquè això és un homenatge als meus pares. també.

Com veu la salut del català?

La salut del català depèn de nosaltres, de com la cuidem igual que la nostra salut. Siguem conscients que no ho farà ningú per nosaltres, som nosaltres els que ens hi hem de posar. No em puc imaginar que desaparegui.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem