Els 77 milions de deute de l'Ajuntament de Sant Cugat: els bancs a qui deu més diners

L'Ajuntament de Sant Cugat deu més de 60 milions d'euros al BBVA i al Banc Sabadell

L'Ajuntament de Sant Cugat deu 77,3 milions d'euros a entitats financeres a data de 31 de desembre de 2023. En total té 35 crèdits pendents de pagament. L'últim pagament d'aquests préstecs està previst pel 2035. Són dades del pressupost municipal i que posen llum als principals acreditors del Consistori.

Amb poc més de 32 milions d'euros, el BBVA és el banc a qui Sant Cugat deu més diners, seguit del Banc Sabadell (31,7 milions). En tercera posició i a molta distància hi ha Caixabank, amb uns set milions d'euros. El crèdit més antic és del 2006, quan es van demanar 21 milions d'euros a Dexia. Encara en queden 2,3 milions per tornar.

Tots els crèdits que té l'Ajuntament de Sant Cugat

Captura de Pantalla 2024 02 02 a les 11.12.08

Les entitats bancàries

BBVA, Banc Sabadell, Caixabank, Dexia, Caixa Enginyers, Abanca i Banco Santander són les set entitats bancàries amb qui l'Ajuntament de Sant Cugat té deutes. A més, també té crèdits pendents amb la Diputació de Barcelona, que va obrir una línia de finançament a ajuntaments. 

Demanar crèdit per pagar deute: la nova realitat de l'Ajuntament

Aquest 2024, l'Ajuntament de Sant Cugat té previst demanar crèdits per valor de 6,5 milions d'euros. Però no serà un tasca senzilla. I és que la situació de dèficit del Consistori i el control financer al qual està sotmès per part de la Generalitat, pot dificultar l'accés a crèdit. D'aquests sis milions, uns dos es volen destinar a inversions. Tot i que les administracions acostumen a tenir imatge de solvència davant les entitats bancàries i accedeixen a crèdit en millors condicions, Carles Brugarolas, tinent d'alcaldia d'Economia, no descarta que l'Ajuntament es pugui veure perjudicat per la complicada situació econòmica de la institució i s'exigeixin interessos més elevats. A més de l'increment dels tipus d'interès dels últims dos anys.

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat anuncia un dèficit de "25 milions" que comportarà retallades

També es vol fer servir part del nou deute per pagar deute existent. I és que aquest any l'Ajuntament de Sant Cugat ha de tornar 11 milions d'euros als bancs. Així, es demanarà crèdit per pagar deutes. "No és habitual", reconeixia el tinent d'alcaldia, Carles Brugarolas. 

La previsió és acabar el 2024 amb un crèdit de 74 milions d'euros, és a dir, tres milions d'euros menys que l'any anterior: "Hem de fer un exercici de contenció. Demanem menys diners dels que tornem". 

El deute de l'Ajuntament

Sant Cugat va tancar el 2022 amb el deute per habitant més elevat dels últims 20 anys. Concretament, l'Ajuntament tenia un deute de  933 euros per habitant. El 2019, abans de la pandèmia, era de 789 euros. En número absoluts, el deute es va disparar entre el 2020 i el 2022, passant de 73 a 89 milions d'euros.

D'altra banda, Sant Cugat va acabar el 2022 amb un nivell d'endeutament del 66,88%. Una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior, però molt per sobre als anys previs de la pandèmia. En aquest context, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, assenyalava que l'objectiu ara és reduir aquest endeutament. Per això, enguany es tornaran més diners dels que es demanaran.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem