L'Ajuntament de Sant Cugat anuncia un dèficit de "25 milions" que comportarà retallades

El govern de Sant Cugat anuncia que hi haurà retallades, que s'hauran de concretar, per revertir la situació econòmica de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Cugat tancarà l'exercici de 2023 amb un dèficit de més de 25 milions d'euros, segons ha anunciat el nou govern de Junts i ERC en una roda de premsa per valorar la realitat econòmica i financera del Consistori. Una "situació molt complicada" que comportarà retallades importants en els serveis i les inversions municipals, tot i que el govern es compromet a no incrementar els impostos.

Per Carles Brugarolas, tinent d'alcaldia d'Economia (Junts), és un "forat" provocat per l'increment de les despeses i reducció dels ingressos dels últims anys, de qui n'ha responsabilitzat l'anterior responsable econòmic del tripartit, Pere Soler (PSC). Així, ho desvincula totalment de qualsevol pràctica irregular o corrupció. 

Aquesta situació fa que ara mateix l'Ajuntament de Sant Cugat es trobi sota la tutela de la Generalitat i havent de complir un pla de sanejament que impedeix concertar nous crèdits financers i limitar les inversions de manera "severa".

Quin és el forat?

Deixant de banda les operacions financeres, el govern santcugatenc calcula que l'Ajuntament de Sant Cugat tancarà el 2023 amb un dèficit de 25,56 milions d'euros, si s'utilitza el Sistema Europeu de Comptes, que estan començant a implantar. Si es calcula com s'ha fet fins ara, el dèficit seria de 17,61 milions. "Són les pitjors xifres de la història", ha assegurat Brugarolas. En valors absoluts, es preveuen uns ingressos d'uns 117 milions d'euros, mentre que les despeses serien de 143 milions.

Per una banda, s'explica pel creixement de les despeses corrents, que han augmentat un 15% entre el 2020 i el 2023. D'altra banda, els ingressos han baixat un 0,3%, especialment per la davallada de les plusvàlues, arran de la sentència que impedia el seu cobrament quan es venia un immoble que no havia incrementat el seu valor. El govern tripartit ja va admetre un "desfasament" de 16 milions d'euros entre ingressos i despeses i va anunciar unes retallades per valor d'1,7 milions.

Més info: Primeres mesures del pla de "contenció" de l'Ajuntament: 1,7 milions de retallada

Aquesta diferència és la que ha acabat provocant el dèficit milionari als comptes municipals. "El gap a revertir és molt gran", ha admès Brugarolas, que ha anunciat ajustos molt importants per capgirar la situació.

Arriben les retallades

"Hi haurà conseqüències", ha alertat Carles Brugarolas, que no ha detallat quin serà el volum total de les retallades ni quins projectes o serveis es veuran afectats. Tot i això, ha assegurat que no hi haurà una reducció de 25 milions. "Són moments per prendre decisions valentes", ha afegit. Només ha avançat que les activitats de Nadal es veuran molt reduïdes enguany i que el projecte d'una incubadora empresarial al Mira-sol Centre queda aturat. De la resta, n'informaran quan hagin estudiat a fons tots els comptes: "Hi haurà serveis que caldrà replantejar i una part s'hauran de deixar de prestar". De fet, ha anunciat que ja han posat en marxa un pla de mesures correctores per revertir la situació.

Ha assegurat que "mantindran el compromís" amb la despesa social i també les subvencions a entitats. Tota la resta, "s'haurà de revisar". Amb tot, ha reconegut que els compromisos del govern pel que fa a inversions i projectes s'hauran de posar en qüestió. 

D'altra banda, ha afirmat que no apujaran els impostos de cara l'any vinent. Una alternativa que estudiaran per incrementar ingressos serà la venda de patrimoni, un cop s'analitzin les necessitats reals de Sant Cugat pel que fa a equipaments. 

Missatge d'optimisme

Malgrat les retallades, la tutela de la Generalitat i el dèficit econòmic, el responsable d'Economia ha volgut enviar un missatge d'optimisme: "Som un municipi molt fort i ens en sortirem". No obstant això, ha reconegut que no poden assegurar que la situació es reverteixi en un any. 

Sobre el fet que una de les primeres decisions del nou govern de Junts i ERC fos apujar-se els salaris tot i aquest "forat" de més de 25 milions d'euros, Carles Brugarolas ha argumentat: "No ho veiem com un increment, va ser la recuperació de la normalitat a aquest Ajuntament", assegurant que va ser el tripartit qui va abaixar els salaris de forma extraordinària. 

Més info: El nou govern de Sant Cugat de Junts i ERC s'apuja el sou un 17%

En relació les conseqüències polítiques que pot tenir aquesta denúncia als comptes municipals, tenint en compte que Esquerra, actual soci de Junts, liderava el govern tripartit, Brugarolas s'ha mostrat favorable de "mirar endavant" amb els menors retrets possibles. Però ha insistit que era el PSC el que tenia la responsabilitat econòmica. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem