Així afectarà el canvi d'any a la butxaca dels santcugatencs

L'electricitat, l'aigua i el transport públic es mantenen i els peatges baixen lleugerament de preu

La pandèmia causada per la COVID-19 ha afectat de ple als preus per a l'any 2021. Normalment, començar un nou any significa una pujada de preus en la majoria de productes i serveis, però enguany moltes despeses han quedat congelades.

La pandèmia ha afectat de ple a les famílies, és per això que moltes administracions han decidit congelar les taxes i els preus que depenen d'elles, com és el cas de l'Ajuntament de Sant Cugat. A més, els pressupostos de l'Estat preveuen menys increments tributaris per aquest any.

L'electricitat, l'aigua, el transport públic i els impostos municipals es mantenen, els peatges baixen lleugerament de preu, però per altra banda pugen el preu del gas i de l'IVA en alguns productes ensucrats.

Impostos i tributs municipals

Sant Cugat, tal com recullen les ordenances fiscals es congelen els preus fixats per la majoria d'impostos i tributs municipals. Tot i això, sí que hi ha tres canvis destacats. Les famílies amb ingressos de més de 50.000 euros ja no tindran bonificació de l'IBI, hi haurà una tarifació social a famílies nombroses i una bonificació per la construcció sostenible (bonificació del 50% de l'IBI a habitatges amb instal·lacions fotovoltaiques).

També s'adapten algunes taxes municipals, com la recollida de residus, ocupació de la via pública i dels mercats municipals.

Subministraments

Pel que fa a l'electricitat, en un principi es manté el preu de l'energia elèctrica. El govern espanyol ha prorrogat els peatges d'accés a l'energia elèctrica, és a dir, es manté sense canvis el preu de la part fixa de la factura de la llum que representa un 40% del total.

Tot i això, a partir de l'abril entra en vigor una nova estructura dissenyada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que farà que el preu de l'electricitat sigui més o menys car en funció de l'hora del dia.

L'aigua, a Sant Cugat, gestionada per l'empresa Sorea, tindrà el mateix preu, ja que el Govern ha decidit congelar la tarifa a la província de Barcelona.

El que sí que puja és el gas. Aquest subministrament s'encarirà un 6% i variarà entre un 4,6 i un 6,3% segons la tarifa que es tingui contractada.

Transport públic

El preu del transport públic no varia respecte del 2020. L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha decidit congelar les tarifes per aquest any, i també ampliar la caducitat dels títols adquirits durant l'any 2020, fins al 31 de desembre de 2021. Amb això, els preus dels bitllets i abonaments de bus, Renfe i ferrocarrils no varien. El mateix passa amb el taxi, ja que les tarifes tampoc es veuen alterades.

Peatge

Pel que fa als peatges de les autopistes que depenen de la Generalitat, reduiran el seu preu un 0,7%. Aquest any, els Túnels de Vallvidrera, en hora punta, passaran de 4,35 a 4,31 euros. El peatge de Terrassa de la C-16 també tindrà aquesta rebaixa, però la baixada no es notarà en el preu final, ja que només varia en els decimals.

A més, a partir del setembre algunes autopistes passaran a ser gratuïtes, entre elles la C-33 (entre Barcelona i Montmeló) i els trams que restaven de l'AP-7 (entre Tarragona i La Jonquera).

Begudes ensucrades

És un dels pocs productes que ha tingut un canvi en l'IVA. Aquest any, l'impost de les begudes edulcorades i ensucrades passarà d'un 10% a un 21%.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem