Un any d'opa del BBVA al Sabadell: totes les claus

Entitats territorials com Sant Cugat Empresarial o el mateix alcalde de Sant Cugat s'han mostrat contraris a l'opa del BBVA al Sabadell

L'opa del BBVA al Banc Sabadell compleix un any a l'espera de l'imminent dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. La intenció del banc basc d'adquirir l'entitat amb oficines centrals a Sant Cugat va ser una de les notícies econòmiques del 2024 i el seu desenllaç marcarà, probablement, el 2025.

Aquest 30 d'abril es compleix un any des de l'anunci del BBVA d'adquirir el Sabadell. Durant els últims 365 dies, les entitats territorials santcugatenques, vallesanes i catalanes hi han mostrat el seu rebuig. 

Més info: OPA del BBVA al Banc Sabadell: s'allarga el desenllaç de l'operació

Així ho exposen diversos analistes financers a l'Agència Catalana de Notícies, que coincideixen a vaticinar que el BBVA millorarà l'oferta un cop tingui llum verda de tots els organismes. "Al final acaba sent una guerra per veure qui és més fort", afirmen. També parlen de la dependència del banc basc amb el negoci a Mèxic i Turquia, que diuen que és el "punt d'inflexió" de l'operació, i minimitzen l'impacte que pot tenir l'arribada de Donald Trump al poder.

"Estem parlant de dues entitats que són importants"

El codirector del Màster Universitari en Finances i Banca de la UPF, Xavier Brun, assegura que es tracta d'una operació "completament diferent" a altres fusions bancàries que hi ha hagut a l'Estat espanyol. "Estem parlant de dues entitats que són importants, cadascuna amb la seva quota de mercat, i la unió d'elles fa que sigui un actor rellevant", afirma. En la mateixa línia, la doctora en Finances i professora de la UOC Elisabet Ruiz Dotras assegura que el fet que afecti la banca, un sector "molt més regulat", provoca que s'allargui "més del que seria habitual" en altres tipus d'empreses. 

La voluntat del BBVA d'augmentar el negoci a l'Estat, el desencadenant

Brun remarca que les "ganes" del banc basc per adquirir el Sabadell radiquen en la voluntat d'augmentar la seva quota de negoci a Espanya. Brun recorda que gran part dels beneficis del BBVA provenen de Mèxic i Turquia -al voltant d'un 70%- cosa que implica "costos" a l'hora de finançar-se als mercats. Segons l'analista financer, aquest aspecte és "el motiu que ha desencadenat" tot plegat.

Brun explica que a ulls dels inversors internacionals, el BBVA és "un banc d'un país emergent" i, per reduir aquest "estigma", el que ha de fer és guanyar quota de mercat en altres punts. "El que vol el BBVA és ser més gran a Espanya", diu. "L'operació s'ha d'entendre no només per fer un tercer gran banc en territori espanyol, sinó perquè al BBVA li permetrà ser un banc més d'un país desenvolupat del que és avui en dia", afegeix.

L'analista financer assegura que aquest fet "beneficiarà i molt" el BBVA perquè, si l'opa prospera, podrà finançar-se al mercat majorista a uns tipus d'interès "més atractius".

Possibilitat de millorar l'oferta

Per ara el BBVA ofereix una acció per cada 5,3456 accions ordinàries del Sabadell i el pagament de 0,70 euros en metàl·lic. El banc basc ha "ajustat" l'oferta que va presentar en un inici. Tot i això, si s'observa l'evolució del preu de l'acció a la borsa, l'operació en la situació actual "no té cap atractiu" per als accionistes de l'entitat d'origen vallesà, que són els que en última instància hauran de decidir si l'operació prospera o no. I és que el preu de l'acció del Sabadell ha anat a l'alça, en contrast amb les accions del BBVA.

Més info: El president del Sabadell, convençut que l'OPA del BBVA no tirarà endavant

Els analistes coincideixen a pensar que el banc que presideix Carlos Torres augmentarà "l'incentiu" que ofereix, tot i que el directiu sempre ho ha negat. "És una carta que penso que el BBVA s'està guardant per l'últim moment", diu Dotras.

El Sabadell mou "tots els mitjans possibles" per mostrar el seu desacord

Per la seva banda, el Sabadell ha centrat el seu relat en arribar als petits accionistes, més "atomitzats". "El màrqueting va molt orientat als clients, que evidentment no volen un canvi de banc", diu Dotras. Segons l'analista financera, el banc que presideix Oliu treballa "amb tots els mitjans possibles" per deixar clar que està "en total desacord" amb l'opa.

En aquesta jugada també hi inclouen el retorn de la seu a Catalunya, que asseguren que es tracta d'un moviment "polític" per aconseguir "influència" en algun moment determinat de l'operació.

Més info: El Banc Sabadell retornarà la seu social a Catalunya

La professora de la UOC creu que el Sabadell "traurà tot l'arsenal de guerra" perquè el preu de l'acció pugi "al màxim possible" i pugui demostrar als seus accionistes que "tenen una bona estratègia" i un "bon futur" en solitari.

Més enllà dels petits accionistes, Brun recorda el paper que hi tindran els grans inversors en l'operació, alguns dels quals coincideixen en ambdues entitats, i assegura que són els que "en última instància" poden decidir-ho tot. "Són inversors financers, no volen entrar en guerres polítiques i si els hi dones un intercanvi de cromos, per ells millor perquè no hauran d'agafar els diners i comprar una altra posició", diu.

A l'espera del dictamen de la CNMC

L'opa arriba a l'any a l'espera de l'imminent dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. L'organisme ha de publicar les seves conclusions de la segona fase d'anàlisi, que va obrir a mitjans del novembre passat perquè veia "riscos potencials" per a la competència en l'operació, sobretot en les pimes. En aquesta fase l'ens regulador ha rebut al·legacions de fins a 79 entitats, la majoria de les quals ha rebutjat.

Un cop es conegui la resolució de Competència es pronunciarà la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Amb tot, per ara la previsió és que una eventual votació de l'opa sigui cap a finals de l'estiu o durant el tercer trimestre.

Un any d'opa

Aquest dimecres 30 d'abril fa un any exacte des que el BBVA va anunciar la intenció d'adquirir el Banc Sabadell. Una setmana més tard, el consell d'administració de l'entitat d'origen vallesà rebutjava l'oferta perquè considerava que infravalorava "significativament" el seu projecte i les seves perspectives de creixement com a entitat independent. Davant la negativa, el 9 de maig el BBVA va apostar per presentar l'oferta directament als accionistes.

Més info: El BBVA mantindria la seu del Sabadell a Sant Cugat si es materialitza la fusió

Des d'un primer moment aquest pas va topar amb el rebuig frontal per part d'agents econòmics, socials i polítics, també de Sant Cugat Empresarial o el mateix alcalde santcugatenc, Jose Maria Vallès.

Més info: Sant Cugat Empresarial reitera el seu rebuig a l'OPA del BBVA al Banc Sabadell

Més info: L'alcalde de Sant Cugat mostra "tot el seu suport" al Banc Sabadell

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem