Canvis en les bonificacions per plaques solars i famílies nombroses a Sant Cugat

El govern municipal congelarà els impostos per l'any 2024 a Sant Cugat, malgrat la situació econòmica de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Sant Cugat congelarà els impostos municipals pel 2024, tot i que introduirà canvis en les bonificacions per les plaques solars, famílies nombroses o vehicles elèctrics. Malgrat la complicada situació econòmica del Consistori, amb un dèficit de 25 milions d'euros, el govern de Junts i ERC aposta per no incrementar la fiscalitat als santcugatencs. Així, l'IBI no es tocarà.

Més info: L'Ajuntament de Sant Cugat anuncia un dèficit de "25 milions" que comportarà retallades

"Volem assumir el repte de redreçar la situació econòmica sense repercutir-ho a la ciutadania i és viable sense apujar els impostos", ha assegurat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas (Junts). Des d'Esquerra, el tinent d'alcaldia Bernat Picornell ha assenyalat les dificultats econòmiques de part de la societat per argumentar la congelació de les taxes. El govern portarà a aprovació inicial les Ordenances Fiscals al ple municipal d'aquest 16 d'octubre, tot i que encara hi haurà detalls que s'hauran de definir. 

Novetats en les plaques solars

Malgrat que a grans trets els impostos no es tocaran, hi haurà alguns canvis rellevants. Un serà a les bonificacions de l'IBI per la instal·lació de plaques solars. Fins ara, l'Ajuntament bonificava fins al 50% de l'IBI durant cinc anys pels propietaris d'habitatges unifamiliars o plurifamiliars que s'instal·laven plaques solars. A partir del 2024, el suport a les cases unifamiliars caurà fins al 40%. En canvi, les bonificacions pels edificis plurifamiliars s'estendrà de 5 a 7 anys.

"El suport fiscal al comportament mediambientalment sostenible s'ha de mantenir, però se li ha de donar una volta perquè tingui més impacte", ha explicat Carles Brugarolas. En aquest sentit, ha celebrat que Sant Cugat sigui el municipi català amb més plaques solars, però ha apuntat que ara cal apostar més fort per les instal·lacions en habitatges plurifamiliars. "Lleument, s'ha de moderar el suport fiscal als habitatges unifamiliars i potenciar els plurifamiliars", ha afegit. 

Més famílies nombroses

D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Cugat modificarà la bonificació de l'IBI per les famílies nombroses i incrementarà el topall de renda per gaudir-la, que ara és de 50.000 euros. A canvi, el govern introduirà com a criteri el valor cadastral de l'immoble. És a dir, la bonificació tindrà en compte la renda, però també el valor de l'habitatge. "Volem evitar bonificar les rendes molt altes o els patrimonis molt grans", ha detallat el tinent d'alcaldia d'Economia.  "Volem que tothom pagui segons el seu nivell econòmic", ha recalcat Bernat Picornell. 

Les famílies monoparentals es consideraran també nombroses a efectes de bonificació de l'IBI, i també hi haurà un tractament especial per les famílies nombroses més grans. A més, es tindrà en compte si hi ha fills amb discapacitat i, més endavant, es vol incorporar si hi ha altres dependents a càrrec. 

Bonificació del 90%

Per ara, s'ha anunciat que les famílies amb rendes inferiors a 12.000 euros tindran una bonificació del 90% de l'IBI i les d'entre 12.000 i 18.000 euros, del 75%. A partir d'aquí, es valorarà també el valor cadastral de l'immoble. Tot plegat encara s'ha de detallar i a hores d'ara Junts i Esquerra estan debatint sobre quin i com ha de ser el topall de renda màxim. De moment, les Ordenances Fiscals s'aprovaran inicialment sense cap topall de renda, però amb el compromís d'incorporar-lo per l'1 de gener, quan entrin en vigor. Sigui com sigui, Carles Brugarolas ha assegurat que més famílies nombroses es veuran beneficiades per la bonificació. 

Vehicles elèctrics

Un altre canvi en les ordenances fiscals farà referència als vehicles elètrics a través de les bonificacions de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica. Fins ara, hi havia una bonificació per tots els vehicles amb etiqueta Zero i ECO independentment del vehicle. Ara s'establiran cinc categories, segons els cavalls fiscals de cada vehicle. L'objectiu és bonificar menys aquells vehicles de més valor. 

En canvi, hi haurà una bonificació de fins el 50% de l'IBI o l'Impost d'Activitats Econòmiques per aquells privats que instal·lin un punt de recàrrega de vehicle elèctric al seu habitatge o a la seva empresa. 

Finalment, l'Ajuntament no cobrarà la taxa d'ocupació de la via pública a les entitats santcugatenques per la realització d'activitats al carrer. Ara, les entitats havien de fer tràmits per demanar l'exempció. "Les entitats aporten un valor social elevadíssim", ha justificat Bernat Picornell

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem