Creapolis busca una segona vida

Creapolis, el parc empresarial d'Esade, va entrar en fallida després que la justícia limités l'activitat empresarial a la zona

El parc empresarial Creapolis, que va quedar tocat de mort a conseqüència d'una sentència judicial que impedia l'activitat econòmica al campus universitari d'Esade, busca una segona vida. L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha impulsat una modificació del Pla General Metropolità per permetre que en terrenys d'equipaments s'hi puguin desenvolupar activitats complementàries. Així, Creapolis podrà seguir acollint empreses i organitzats esdeveniments.

Més info: Creapolis ja té comprador i preu després de la fallida: 10 milions d'euros

Després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que posava en escac la situació de Creapolis, l'Ajuntament de Sant Cugat va iniciar converses amb l'Àrea Metropolitana per modificar el reglament dels equipaments. "Actualment els equipaments estan regulats pel Pla General Metropolità del 1976, una normativa de fa 50 anys. La necessitat i tipoligia dels equipaments ha canviat molt i està desfassat", va assenyalar el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch. 

La sentència establia que els terrenys d'Esade només podien ser per fins acadèmics, tombant així el model universitar i empresarial, amb espais per a empreses emergents, investigació, reunions o trobades. Va ser el grup de Núñez i Navarro, amb qui l'Ajuntament de Sant Cugat manté una batalla judicial que fa anys que s'allarga, qui va portar el tema als jutjats.

De Creapolis a Ca n'Ametller

Així, les dues administracions van mantenir converses perquè l'ens metropolità impulsés aquesta modificació. Finalment, va apostar per permetre que el 15% de la superfície es destinés a altres usos. L'Ajuntament considera que aquest percentatge s'ha d'elevar fins al 25% i ha presentat al·legacions.

Segons Duch, aquest canvi va molt més enllà de Creapolis: "Posem la mirada a a Ca n'Ametller, on proposem que els equipaments evolucionin i que puguin ser una peça complexe on es barregin amb un bar, activitat econòmica, algun allotjament...". 

Més info: El barri de Ca n’Ametller, clau per al futur de Sant Cugat

Des de Junts per Sant Cugat, el regidor Joan Puigdomènech va valorar positivament el canvi, especialment referint-se a Esade: "Les universitats necessiten que s'entengui la figura de campus universitari. Un centre universitari no és solament un aulari, sinó que en la versió moderna, cal que incorporin la interacció directe amb el teixit productiu i el sector social".

Canvi de mans de Creapolis

La sentència del Tribunal Superior de Justícia i la crisi de la Covid va deixar Creapolis en una situació límit. L'entitat va presentar el 2022 un concurs de creditors amb un deute acumulat de 34 milions d'euros, que atribuïa a aquesta sentència a la pandèmia. 

Creapolis era una societat mercantil participada per Esade (82%), l'Ajuntament de Sant Cugat, Sant Cugat Empresarial i l'empresa pública de la Generalitat Avança. El procés concursal va finalitzar al novembre de 2022, posant l'entitat a subhasta. Finalment, la mateixa Fundació Esade va adquirir l'organització per deu milions d'euros. L'espai ocupa uns 21.000 metres quadrats a tocar de Collserola.

La història d'Esade-Creapolis

Esade, una de les escoles de negoci amb més prestigi internacional, va inaugurar la seva universitat a Sant Cugat el 2009. El projecte inclou també una residència d'estudiants i el parc empresarial EsadeCreapolis, que tenia l'objectiu d'acostar el món formatiu i l'empresa. En total, més de 60.000 metres quadrats. Durant aquests 13 anys, han arribat a Esade Sant Cugat milers d'estudiants de tot el món i moltes startups han nascut a les seves instal·lacions. Actualment hi ha una quarantena d'empreses instal·lades a Creapolis.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem