El FabLab, fabricació digital feta a Sant Cugat

Sant Cugat compta amb un laboratori de fabricació digital obert a la ciutadania

El Vallès Occidental compta amb catorze espais de fabricació digital, espais oberts per investigar i treballar en impressió en 3D o talladores làser. Sant Cugat disposa d'un d'aquests espais, el FabLab, ubicat al campus d'Esade i que està a l'abast de la ciutadania. Són noves maneres de fabricar i que poden suposar una revolució en la indústria i en el model de consum de les societats.

"La fabricació digital està canviant la societat i l'economia d'una manera molt profunda. Diuen que el seu impacte serà més important que el d'internet". Així de contundent s'expressa Mat Laverne, director del FabLab de Sant Cugat. A grans trets, la fabricació digital podria ser una de les solucions a la crisi climàtica, ja que un dels seus pilars és la producció a escala local i aprofitant les matèries de l'entorn.

Cal destacar que Sant Cugat és ja una ciutat avançada en la fabricació digital, especialment en la impressió en 3D, ja que HP té a la ciutat el seu centre mundial d'aquesta disciplina.

Més info: HP obre a Sant Cugat un centre per liderar la innovació mundial del 3D

Què és la fabricació digital?

"Són màquines de fabricació que en lloc de ser controlades per una persona, ho són per un ordinador. Es dissenya el projecte amb ordinador i el disseny s'envia a la màquina i ho interpreta", resumeix Mat Laverne. Això fa la fabricació molt més fàcil que de la manera tradicional i a l'abast de més persones. Un nou model que pot tenir lloc en qualsevol indústria i que ja té molt forat en sectors com l'aeronàutic, l'automoció o la salut. Impressores 3D, talladores làser o fresadores digitals són algunes de les eines implicades. Des d'un moble, un dron o fins a la peça d'una cafetera que s'hagi espatllat, les opcions d'objectes per construir són infinites.

FAB LAB Sant Cugat

Alguns objectes fets a través de la fabricació digital FOTO: Bernat Millet

Un canvi radical que proposa la fabricació digital és tornar a produir els objectes a escala local. Un exemple seria quan necessites un moble, exposa el director del FabLab: "És probable que compris el moble a l'Ikea. És possible que la fusta vingui de Sibèria i que després sigui transportada fins a Xina, on es fabrica. El moble hauria vingut en vaixell fins a Barcelona i després en camió fins a l'Ikea de Sabadell, on jo l'hauria anat a buscar en cotxe des de Sant Cugat". Tot un recorregut que amb la fabricació digital es pot evitar: "És un impacte molt important pel medi ambient. En canvi, si em fabrico el moble a metro zero, l'impacte és gairebé zero".

"El concepte és tornar a una economia més sostenible i local". Aquesta frase resumeix la filosofia de la fabricació digital a l'abast de la ciutadania.

El laboratori de Sant Cugat

Un dels grans reptes és fer arribar tot aquest coneixement a la ciutadania i oferir espais de fabricació digital. Aquesta és una de les missions dels FabLab, una xarxa del voltant de 2.000 laboratoris arreu del món. "Volem apropar els FabLab i empoderar qualsevol persona amb les eines de fabricació digital i que vegin que poden fabricar gairebé qualsevol cosa. Per nosaltres és molt important posar en les mans dels usuaris aquestes eines. És molt important que cada persona pugui ser autònoma en el seu ús", destaca Mat Laverne.

I és que és difícil pensar que cada casa disposi d'una impressora en 3D o una talladora làser. Així, la idea seria oferir a la ciutadania espais de fabricació digital dels quals en puguin fer ús i on també s'ensenyi com funcionen. Aquesta és una de les missions dels FabLabs.

Què hi trobem al FabLab de Sant Cugat?

FABLAB Sant Cugat Valles

Algunes de les màquines de fabricació digital del laboratori de Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

Amb aquestes missions va néixer el FabLab de Sant Cugat, un centre de fabricació digital i d'intercanvi obert al públic de totes les edats. Qualsevol persona pot aprendre a fabricar un objecte físic, connectat o no, a través d'un software de disseny i l'ús de la maquinària de la qual disposa. També s'hi pot anar amb una idea al cap i portar-la a la pràctica.

Les màquines amb les quals compta són:

  • Impressora 3D: per imprimir qualsevol mena d'objecte en tres dimensions.
  • Talladora làser: permet gravar o tallar materials com fusta, metacrilat o cristall amb molta precisió.
  • Talladora de vinil: permet tallar vinils per produir gràfics nítids amb molta velocitat i precisió.
  • Laboratori d'electrònica: per aprendre sobre reparació i creació de sistemes electrònics.
  • Fresadora CNC: permet fresar taulells de fusta amb una gran precisió per construir mobles, escultures...
  • Fresadora numèrica

El FabLab de Sant Cugat connecta els apassionats de la tecnologia amb les empreses i ofereix tota mena de tallers per promoure l'aprenentatge Learn by Making (aprendre fent) i el Do It Yourself (fes-ho tu mateix).

Compartir és viure

La fabricació digital també obre la porta a un model econòmic basat a compartir coneixement. "Es basa en una ideologia de compartir, es treballa molt amb codi obert i disseny obert. Canvia la visió de l'economia", sentencia el director del FabLab. I és que si vols fabricar un determinat moble, pots buscar dissenys per internet, descarregar-te'ls i enviar-los a fabricar a la màquina en 3D o talladora làser a la qual tinguis accés. Una economia més oberta.

"Qualsevol cosa que jo puc fabricar al FabLab de Sant Cugat es pot fabricar de la mateixa forma a qualsevol espai del món, només enviant un arxiu", resumeix Mat Laverne.

Estan preparats els nostres infants?

FAB LAB Sant Cugat Esade

Al FabLab de Sant Cugat ofereixen tallers i cursos per a tots els públics FOTO: Bernat Millet

Un dels objectius dels FabLab és educar els nens i nenes en totes aquestes noves àrees de la fabricació digital. I és que per Mat Laverne, l'educació no està tenint l'agilitat de canviar prou de pressa: "Una de les meves motivacions per muntar el FabLab era perquè soc pare i he vist les carències educatives dins de moltes escoles".

"El primer, que ja anem tard i s'hauria hagut de fer fa 30 anys, és alfabetitzar en l'àmbit digital", exposa Laverne, que afegeix: "No cal que cada alumne sigui format per ser informàtic, però poder comunicar-se amb màquines és cultura general". Així conceptes com el disseny digital, la programació, el control de robots o el desenvolupament de webs són aptituds imprescindibles que s'haurien d'estar ensenyant a les escoles".

 
Comentaris

Destaquem