L'emergència climàtica, una oportunitat de negoci

Sorea ha encetat un cicle de xerrades per reflexionar sobre els reptes que implica el canvi climàtic

L'emergència climàtica ha de ser una oportunitat de negoci per tots els sectors empresarials. És una de les conclusions de la jornada Diàlegs a la xarxa, una iniciativa impulsada per Sorea amb la col·laboració de Sant Cugat Empresarial, celebrada aquest 7 de juliol de manera virtual. "L'objectiu és abordar el canvi climàtic i el desenvolupament sostenible des de diversos àmbits, creant un espai de debat público-privat per afrontar idees i combatre l'emergència climàtica", ha explicat Berta Mercader, directora territorial de Sorea.

Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial, ha emplaçat a aprofitar la pandèmia del coronavirus per fer "passes endavant" en canviar el model de la societat pensant més en la sostenibilitat i el medi ambient. "Ara, la majoria de la població entén que estem davant d'un nou repte social, planetari i de supervivència", ha emfatitzat Franquesa, que ha recalcat la importància de fer divulgació i pedagogia sobre la qüestió.

Alba Gordó, comissionada d'emergència climàtica de l'Ajuntament, ha recalcat que el nou escenari obre una "oportunitat de negoci" i per "transformar la realitat". "Cal que els actors privats prenguin partida en la transició ecològica", ha reclamat. A més, ha destacat la rellevància de reflexionar sobre d'on provés l'energia i els recursos que s'utilitzen i avançar en la sobirania energètica.

El coronavirus, un punt d'inflexió?

"Arran de la crisi de la covid-19, hem vist com reflota la natura i com millora la qualitat de l'aire a les ciutats. Però aquesta aturada ens aboca a una crisi de dimensions desconegudes, que hem de convertir en una oportunitat, que l'hem de vincular directament a la lluita contra el canvi climàtic", ha assenyalat Gordó.

Més info: La contaminació a Sant Cugat es redueix gràcies al confinament

En aquest sentit, el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, ha coincidit en que l'aturada pel coronavirus ha produït uns efectes mundials mai vistos, tant en la natura com en la reducció de la contaminació. Però ha advertit: "Tornem als mateixos problemes i hàbits que abans de la covid-19. No hem après la lliçó".

Les empreses s'han d'adaptar

Elvira Carles, directora de la Fundación Empresa i Clima, ha estat la ponent convidada en la jornada i ha reflexionat sobre les necessitats que tenen les empreses a adaptar-se al nou escenari a causa del canvi climàtic. En aquest sentit, ha recordat que a partir de l'1 de gener de 2021, totes les empreses hauran de complir amb els protocols de París. Això implica que hauran de calcular les emissions de CO2 que generen i reduir-les.

Una mesura que afecta des d'un bar a una petita empresa, sigui quin sigui el sector. "Hauran de calcular les seves emissions, fer-les públiques, reduir-les i, sinó, compensar-les", ha explicat. Això voldrà dir que les empreses hauran de pagar per les emissions de CO2 que generin amb la seva activitat, com per exemple la mobilitat, la generació d'energia...

"Treballar pel medi ambient i per una millor sostenibilitat, és una oportunitat de negoci"

"Treballar pel medi ambient i per una millor sostenibilitat, és una oportunitat de negoci. Perquè a partir de l'any que ve s'haurà de pagar", ha insistit. Per exemple, ha dit que una empresa mitjana de vint treballadors pot estar generant mil tones de CO2, el que pot suposar un cost d'entre 25.000 i 30.000 euros.

Per la seva banda, Alfred Rodríguez Picó ha avançat que les empreses també s'hauran d'adaptar als canvis meteorològics, que a Catalunya suposaran en els pròxims anys un augment de la freqüència i de la virulència de fenòmens extrems, com onades de calor, nevades o pluges torrencials. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem