Empresaris de Can Magí, contra la presència de Lubrizol per la seva "perillositat"

Un grup de propietaris de parcel·les i oficines de Can Magí alerten de la "perillositat" de Lubrizol i de les conseqüències de la seva presència

Un grup d'empresaris propietaris de parcel·les i oficines al polígon de Can Magí ha iniciat un recorregut contra la presència de la indústria química Lubrizol. Sota el paraigua de l'Associació de Pimes de Sant Cugat, argumenten que l'empresa dur a terme una activitat "perillosa" i que "incompleix" la normativa urbanística de la zona. Per això, han presentat una denúncia urbanística contra l'Ajuntament per reclamar que prengui les mesures necessàries per "restablir" la legalitat urbanística.

A més de considerar que l'activitat de Lubrizol és "perillosa" i que el Pla Especial de Can Magí "no permet" la seva presència a la zona, la seva des del 2015 hi ha un problema afegit. Un canvi en la normativa europea va fer elevar la perillositat d'aquesta indústria química, per la qual cosa es va establir un radi de més de 200 metres en el qual no es podien implantar noves activitats ni fer canvis d'activitat d'espais ja existents. La Generalitat li va concedir la renovació de l'autorització ambiental i l'Ajuntament va presentar un recurs contenciós contra la decisió.

Més info: Contenciós de l'Ajuntament a la Generalitat per l'autorització ambiental a Lubrizol

És per això que des de l'Associació de Pimes de Sant Cugat es veuen directament afectats per la presència de l'empresa química. Per una banda, per la limitació en implantar noves activitats i, per l'altra, per l'impacte negatiu en el valor de les finques. També recorden que algunes empreses de la zona són anteriors a la presència de Lubrizol, que s'hi va instal·lar el 1967 sota la denominació d'Albus, SA.

A més, adverteixen que la seva activitat comporta un perill per la població santcugatenca en general en cas d'un accident. Posen d'exemple un accident que va tenir lloc en una planta de Lubrizol a Ruán (França) el passat mes de setembre. Es va produir un incendi i la delegació del govern va demanar a la població quedar-se a casa i va tancar escoles.

La "perillositat de Lubrizol"

En la denúncia urbanística presentada a l'Ajuntament, els empresaris denuncien el "caràcter perillós de Lubrizol" i consideren que desenvolupa una activitat "perillosa per la salut humana, els béns i el medi ambient".

A més, asseguren que aquesta situació contrasta amb "un entorn sense riscos a Sant Cugat, en ser l'única indústria amb nivell de risc químic existent al municipi". "Tot això es veu agreujat pel fet que la química es troba inserida en el teixit urbà de la ciutat", afegeix l'entitat en la seva denúncia.

"Nivell baix"

El Pla d'Emergències Exteriors del Sector Químic de la Generalitat de Catalunya, que fa front a les emergències per accidents greus en indústries amb substàncies perilloses, inclou Lubrizol com una de les empreses de les quals cal mencionar-ne i analitzar-ne el risc. La situa en el nivell baix de la classificació. És l'única empresa santcugatenca que hi apareix.

En els casos de nivell baix, no es detallen les substàncies perilloses en l'informe, però l'empresa sí que les ha de comunicar. Aquest conclou que hi ha una toxicitat aguda en alguna de les substàncies, líquids inflamables, substàncies i barreges que reaccionen espontàniament, líquids i sòlids combustibles i que és perillós pel medi ambient i pel medi ambient aquàtic.

"Lubrizol no és en sí mateixa perillosa, però per les substàncies que tracta ha de ser considerada així. La perillositat de les substàncies no és només pel medi ambient i pel medi aquàtic, sinó també per les persones, segons la normativa europea", assegura l'Associació de Pimes.

Incompatibilitat urbanística

"Lubrizol origina en el seu entorn immediat limitacions de caràcter urbanístic i limita l'activitat empresarial", argumenta la denúncia presentada per l'Associació de Pimes, que acusa l'Ajuntament de Sant Cugat d'aplicar de manera "indeguda" la normativa urbanística i mediambiental, ja que considera que el control urbanístic hauria hagut de recaure sobre "l'establiment perillós de Lubrizol" i no sobre les activitats del seu entorn.

Segons el seu argument, actualment Lubrizol hauria de ser una indústria de sisena categoria i no de quarta, com es va atorgar inicialment. El grup d'empreses explica que el Pla Especial de Can Magí no permet la instal·lació d'indústries de cinquena o sisena categoria i, per la qual cosa, asseguren que no s'hauria de permetre la presència de Lubrizol.

"Lubrizol incompleix de forma palmària i greu la normativa urbanística vigent en el polígon industrial de Can Magí, posant en risc a la població de Sant Cugat i causant una greu afectació als drets urbanístic i al seu entorn immediat", afegeixen. La sisena categoria és per "activitats perilloses que han d'estar apartades de tota activitat o habitatge".

Dennis Feijen, Lubrizol: "No hi ha risc pels veïns"

Lubrizol fabrica a Sant Cugat polímers per recobriments. "És una empresa de la indústria química, que es dedica a dos grans negocis: additius per lubricants i material avançats, d'on forma part la fàbrica de Sant Cugat", explicava Dennis Feijen, director de la planta, en una entrevista al TOT Sant Cugat.

En aquesta entrevista, negava qualsevol risc: "Coneixent la planta i els sistemes de seguretat puc dir que no hi ha un risc pels veïns que estan al voltant. Portem milions d'hores sense accidents. Estem molt tranquils i els veïns també. És una planta molt segura".

Més info: Feijen, director de Lubrizol a Sant Cugat: "No hi ha un risc pels veïns del voltant"

Sobre el radi d'afectació pel canvi de la normativa europea, afegia: "Ara la normativa diu que s'ha de deixar un marge de protecció per qualsevol cosa que passi. A Sant Cugat aquest marge és difícil de mantenir. No és problema de la fàbrica".

"En general la indústria química, com en qualsevol indústria, hi ha riscos. No som molt perillosos si compares amb la resta de la indústria, però hi ha un risc", reconeixia Feijen, que insistia en la seguretat de la planta: "Sant Cugat és la millor empresa de Lubrizol, Hem rebut premis per la seguretat".

Més info: Lubrizol rep un premi per la seva 'excel·lència' en seguretat i medi ambient

Què hi diu l'Ajuntament?

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, reconeix que arran del canvi de normativa la situació de Lubrizol "està afectant clarament un entorn important del municipi". "Fa que una activitat que existia de fa molts anys passi a ser una activitat com molt perillosa i que no permeti noves activitats".

Així, admet que és un tema que no tenen "solucionat" i que és complex. A més, assegura que, actualment, una empresa com Lubrizol no es podria implantar a Can Magí. "No sé si la solució ha de ser amb l'empresa o la Generalitat, però hi hem de trobar sortida", afegeix. Una possible solució seria que l'empresa rebaixi la quantitat dels dipòsits de la substància que ha fet canviar la categoria de l'empresa. Un canvi d'ubicació de Lubrizol ho veu inviable: "No ho podem forçar com a administració. Si ells ho decideixen, seria una bona notícia".

Duch: "L'empresa hi era d'abans i tothom l'ha vist des de sempre·

Amb tot, assegura que no li ha arribat cap preocupació pel risc que pot suposar la indústria: "L'empresa hi era d'abans i tothom l'ha vist des de sempre. Segueix sent el mateix que era i té el risc que té. Hi ha un cert risc segons els criteris, però suposo que la gent els assumeix".

"La població està tranquil·la perquè desconeixen la perillosiat de la indústria i la majoria de gent de Sant Cugat no sap que hi ha una petroquímica", asseguren des de l'Associació de Pimes.

La història de Lubrizol

Lubrizol és una empresa ubicada a la zona industrial de can Magí que des de fa prop de 50 anys elabora productes químics que s'usen en l'àmbit de l'automoció (lubrificants), en alguns dispositius electrònics o fins i tot en xampús i sabons. La planta va ser construïda l'any 1967 per l'empresa Albus, SA. Al 1997 va ser adquirida per BFGoodrich Chemical Spain, SA i actualment forma part de Lubrizol Advanced Materials Manufacturing Spain, SL integrada dins del grup Berkshire Hataway.

Al juny de 2015 va entrar en vigor un canvi en la normativa europea sobre l'ús de productes químics en la indústria. Aquest canvi va suposar que, tot i que Lubrizol no hagi canviat cap dels seus processos de fabricació, el perímetre de restricció de noves activitats que hi ha al voltant de l'empresa s'hagi d'ampliar fins als 225 metres. La normativa estableix que dins d'aquest perímetre no es puguin atorgar noves llicències per realitzar activitats que suposin implantar nous espais de pública concurrència (restaurants, discoteques, comerços...).

Per aquest motiu, l'Ajuntament va demanar a la Generalitat un nou estudi ambiental complet, ja que el canvi de normativa que afecta Lubrizol és substancial i afecta els usos permesos en el planejament urbanístic vigent. A més, va instar la Generalitat a obligar l'empresa Lubrizol a reduir part de la seva capacitat d'emmagatzematge amb l'objectiu de disminuir el perímetre de restricció dels nous usos i retornar-lo on era abans del canvi de normativa.

 
Comentaris

Destaquem