El govern presenta el "pressupost més alt" de la història amb 153 milions d'euros

A 22 de març, el govern d'ERC, PSC i CUP aprova inicialment el pressupost municipal de 2021

El govern de Sant Cugat d'ERC, PSC i CUP ha aprovat inicialment el pressupost municipal pel 2021. Ho ha fet en solitari en el ple d'aquest 22 de març, amb els vots en contra de JuntsxSTC i Ciutadans. "És el pressupost més alt que mai ha tingut aquesta ciutat", ha destacat l'alcaldessa, Mireia Ingla. Són gairebé 153 milions d'euros, als quals s'han d'afegir uns 17 milions de tresoreria que acumula l'Ajuntament. Uns 19 milions d'euros seran per inversions, entre les quals destaca la piscina de Mira-sol o la compra de Torre Negra.

Més info: La compra de Torre Negra i la piscina de Mira-sol, entre les inversions del 2021

El tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, ha reivindicat que els comptes suposen un "salt endavant sense precedents" i ha detallat que s'emmirallen en les prioritats del govern. Ha destacat els "més de 3 milions d'euros per l'emergència habitacional, els gairebé 7 milions d'euros en polítiques socials" o els 24,2 milions d'euros en matèria d'emergència climàtica. 

40 milions del pressupost es destinen a les despeses del personal de l'Ajuntament, a qui enguany se'ls augmenta el salari un 0,9% arran d'una norma de l'Estat. "És un pressupost més obert, amb un canvi de prioritats, adreçat a les persones i als col·lectius més vulnerables", ha defensat Soler.

Pere Soler: "Són els pressupostos que Sant Cugat necessita per reactivar l'economia"

El responsable d'Economia ha assegurat que és "el major pressupost" per "plantar cara als efectes de la crisi sanitària, social i econòmica de la Covid-19". "Són els pressupostos que Sant Cugat necessita per reactivar l'economia i reconstruir la societat", ha emfatitzat. En el pressupost no s'especifica la quantitat destinada a fer front a les conseqüències de la pandèmia, ja que els diners sortiran principalment dels 17 milions d'euros de tresoreria. 

"És el repte més gran de la història recent de la ciutat. La pandèmia ens afectarà durant molt temps i aquest govern no deixarà cap persona enrere", ha assegurat Mireia Ingla.

L'oposició, contra el pressupost de 2021 de Sant Cugat

Els dos partits de l'oposició han votat en contra del projecte de pressupostos del govern. Tant Ciutadans com Junts per Sant Cugat consideren que els comptes no responen a les necessitats generades per la crisi del coronavirus.

Carles Brugarolas: "Demostra la incapacitat del govern per saber quin ha de ser el seu paper"

Carles Brugarolas, regidor de JuntsxSTC, ha criticat en primer lloc el fet que l'aprovació inicial del pressupost es faci al mes de març. "És totalment injustificat, anem molt tard. Això té conseqüències molt importants per la societat i demostra la incapacitat del govern per saber quin ha de ser el seu paper", ha assegurat.

A més, ha criticat que en el pressupost "no apareix enlloc el Pla d'Emergència Climàtica ni la resposta a la crisi de la Covid-19". "És paper mullat, pretenen afrontar els grans temes amb els romanents, però no ho han explicat", ha afegit. Sobre algunes despeses, ha qüestionat el fet que les despeses directes d'alcaldia creixin un "30%".

Brugarolas ha criticat també el fet que es proposi endeutar-se amb 17 milions d'euros aquest 2021, quan l'any passat l'Ajuntament va amortitzar anticipadament crèdits per valor de 4 milions. Finalment, ha assenyalat que s'infravaloren partides que s'hauran de gastar (com manteniment de carrers o de neteja) amb l'objectiu de "fer quadrar el pressupost".

Sergio Blázquez: "No són capaços de complir amb la situació històrica que vivim"

"Els pressupostos que ens presenten no són capaços de complir amb la situació històrica que vivim", ha sentenciat Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, que ha reclamat "ajudar de manera directa a aquelles persones que s'estan quedant enrere per la crisi econòmica".

Així, ha insistit en la necessitat de crear "mecanismes àgils i eficaços per la supervivència del teixit productiu". Pel que fa a inversions, ha proposat impulsar equipaments als barris perifèrics i incrementar la despesa en seguretat ciutadana.

Finalment, ha tornat a lamentar que el govern no hagués plantejat una rebaixa d'impostos per la ciutadania i les empreses.

Francesc Duch: "Una eina per ajudar a superar la crisi econòmica"

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà i portaveu d'ERC, Francesc Duch, ha reconegut que la pandèmia ha provocat que no puguin impulsar els pressupostos que haurien volgut. Tot i això, ha destacat que són uns comptes treballats per "corregir els efectes negatius de la Covid-19 i una eina per ajudar a superar la crisi econòmica de famílies, autònoms, entitats, comerços...". També ha remarcat "l'esforç pressupostari" en les polítiques per fer front a l'emergència habitacional i climàtica.

Elena Vila: "No volem un document d'aparador, com s'ha fet en els darrers 32 anys"

La portaveu del PSC i tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, ha reivindicat que els pressupostos posen "especial atenció a l'emergència social i econòmica". En aquest sentit, ha remarcat els 17 milions de tresoreria que es destinaran a polítics per afrontar les conseqüències de la Covid-19. "No volem un document d'aparador, com s'ha fet en els darrers 32 anys. Presentem un pressupost real i adaptat a les necessitats prioritàries dels santcugatencs", ha defensat.

Núria Gibert: "Som partidaris de recaptar i redistribuir socialment a qui més falta li faci"

"Som partidaris de recaptar i redistribuir socialment a qui més falta li faci. No tenim cap intenció de desistir en fer polítiques públiques que tinguin un impacte real", ha destacat Núria Gibert, portaveu de la CUP i tinenta d'alcaldia de Drets Socials. En aquest sentit, ha destacat que "per primera vegada" a Sant Cugat s'estableix l'estratègia en habitatge com a prioritària o s'impregnen totes les polítiques amb una visió feminista. "És un pressupost de xifra rècord en despesa social", ha recalcat, afegint que posant "les persones primer".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem