L'habitatge a Sant Cugat després de la pandèmia: més vulnerabilitat i nous veïns

Sant Cugat continua sent la ciutat catalana amb l'habitatge més car i els preus han seguit augmentat tot i el coronavirus

El sector immobiliari a Sant Cugat s’ha mantingut estable i ha sortit de la crisi del coronavirus sense una davallada de preus. En canvi, la pandèmia ha reduït els ingressos de moltes persones que han tingut encara més difícil poder seguir vivint a una de les ciutats més cares de tot l’Estat.

“Estic convençuda que més gent ha hagut de marxar”, intueix la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. A més, s’ha consolidat la tendència de buscar habitatges amb més espais exteriors i Sant Cugat com a destí de famílies de nivell adquisitiu mig i alt provinent de Barcelona.

Més info: La pandèmia agreuja l'emergència habitacional a Sant Cugat

"La crisi té un impacte en les condicions socioeconòmiques de les persones i, també, en termes d’habitatge. Ha accentuat encara més la problemàtica que venia de fa temps", explicava Mariona Bota, del Sindicat de Llogaters, que denuncia que cada vegada més gent "no pot assumir els preus inassumibles de Sant Cugat". 

El preu no ha baixat

“A Sant Cugat no podem parlar d’una davallada de preus, la crisi del coronavirus no ha tingut un impacte considerable entre el nostre sector”, sentencia Belén León, de Belén Tomás. Guifré Homedes, d’Amat Immobiliaris, assegura que els preus de compravenda ja són superiors que el 2019. “La recuperació es positiva i a ritme sostingut”, destaca Javier Pérez del Pulgar, d’Organ. De fet, Sant Cugat continua sent el municipi català amb el preu de l'habitatge més elevat.

Aberto Pozo, d’aProperties, dona algunes de les claus que fan que el mercat santcugatenc es mantingui estable: “És donat a les característiques de geolocalització i de transport per accedir a Barcelona. Cada vegada més, el teletreball permet a la gent separar-se del seu lloc de treball per buscar un habitatge”. “Els preus estan pujant lleugerament. Abans de l’estiu s’havien contingut, però ara els propietaris comencen a demanar més”, apunta David Cano, de Fincas Cano & Pujol.

Entre el desembre de 2019 i el juny de 2021, el preu de l'habitatge ha augmentat un 5,2% a Sant Cugat.

Què es busca a Sant Cugat?

El confinament de 2020 va provocar una nova tendència entre els compradors: es buscaven habitatge amb més espai exterior. “Els espais amplis amb llum natural i les terrasses són les característiques més demandades actualment”, destaca Guifré Homedes. Una idea amb la que insisteix Alberto Pozo: “La gent premia espais exteriors, terrasses, zones comunitàries... coses que abans no valorava; enlloc de viure al costat de la feina”.

Pérez del Pulgar assenyala que els pisos més buscats són d’obra nova i en “zones tranquil·les” com Torreblanca, l’Eixample o Coll Favà. “Molta gent es va adonar que allà on vivia no li acabava d’agradar. Quan estàs tancat, veus que necessites més espai, terrasses, jardins o una habitació més per fer teletreball. Sant Cugat té això que la gent busca”, afegeix Cano.

De Barcelona a Sant Cugat

A més, Sant Cugat també ha incrementat el seu atractiu per persones de poder adquisitiu mig i alt de Barcelona. “Sant Cugat té un model d’urbanisme amable que convida a gaudir del carrer i dels parcs urbans”, destaca Belén León. Tot i que ja era habitual l’arribada d’aquest perfil, com detalla Homedes: “Sempre han existit famílies barcelonines que quan ha crescut la família s’han desplaçat a Sant Cugat buscant immobles amb espais més amplis, espais verdsi escoles pels seus fills”.

Gibert: “La pressió de Barcelona que sempre hem tingut, amb el confinament i el teletreball és molt més forta"

Tot i això, Pérez del Pulgar indica que l’edat mitjana dels nous habitants ha baixat. En alguns casos s’aposta per barris com Can Magí o Volpelleres, afegeix Pozo: “En aquestes zones pots adquirir una propietat assequible en comparació a Barcelona. El preu no difereix molt,però augmentes en qualitat de vida i mida, amb espais exteriors...”.

Aquesta tendència, però, genera alguns problemes, com apunta Núria Gibert: “La pressió de Barcelona que sempre hem tingut, amb el confinament i el teletreball és molt més forta. Es nota en increment de preus del mercat del lloguer”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem