Els instal·ladors de plaques solars critiquen les traves que posen les distribuïdores

De les 100.000 instal·lacions d'autoconsum que hi ha a Catalunya, només un 1% són en comunitats de veïns

Les companyies instal·ladores de plaques solars critiquen les traves i dificultats que posen les distribuïdores energètiques per fer els tràmits que permeten la posada en marxa d'instal·lacions fotovoltaiques en comunitats de veïns. Ara que una part important de les cases unifamiliars de Sant Cugat ja disposen de plaques solars, la mirada està posada en els immobles plurifamiliars.

El mateix ajuntament va augmentar les bonificacions per les comunitats de veïns per aconseguir que augmentin les instal·lacions fotovoltaiques en aquest àmbit. Però sovint es troben un problema: la poca col·laboració de les distribuïdores, que a l'estat espanyol són principalment Endesa i Iberdrola

Les diferències entre una instal·lació individual i una col·lectiva

"Quan fas una instal·lació en una casa unifamiliar, la connectes i el client se'n beneficia des del primer dia. En una comunitat, fins que no finalitzes 100% tots els tràmits, no hi ha cap estalvi", explica Helena Badger, responsable legal d'Acciona Energia i codelegada catalana de la Unió Espanyola Fotovoltaica. I és en aquest procés quan es troben dificultats per part de les distribuïdores. 

En primer lloc, una instal·lació en una comunitat requereix un comptador específic, que ha d'estar homologat per la distribuïdora, que també s'ha d'encarregar dels equips de lectura. Els usuaris el poden comprar o llogar. En el primer cas, Badger explica que la distribuïdora no es fa càrrec de possibles problemes. En el segon, els temps d'espera són elevats. 

Badger: "Al cap de molts mesos segueixen sense veure un descompte a la factura, genera malestar"

I per instal·lar el comptador, la distribuïdora també requereix fer una inspecció tècnica, que sovint acaba amb peticions per modificar la instal·lació elèctrica existent i que no tenen cap criteri uniforme. Una inversió que no estava prevista i que fa tirar enrere a molts clients. A més, no hi ha cap procés estipulat i sovint s'ha d'anar darrere. Tot plegat es pot demorar durant mesos: "És un problema multifactorial i hi ha una falta de procediments que hauria d'establir la distribuïdora". 

"El boca-orella entre les comunitats de propietaris és negatiu, tot i que comencen a tenir interès en l'autoconsum", afegeix Badger, que apunta: "El fet que els veïns que s’hi llancen i fan una inversió important, i al cap de molts mesos segueixen sense veure un descompte a la factura, genera malestar".  De fet, de les 100.000 instal·lacions d'autoconsum que hi ha a Catalunya, només un 1% són en comunitats de veïns. 

Crisi en les instal·lacions fotovoltaiques

Tot plegat també té un impacte en les empreses instal·ladores, que estan vivint un moment de crisi. Després d'un 2022 de rècord, propiciat per l'increment dels preus de l'energia i uns tipus d'interès molt baixos, la tendència va començar a canviar el 2023.

El preu de l'energia ha tornat a disminuir i els tipus d'interès, i per tant els crèdits per fer una instal·lació, han augmentat el cost. Tot plegat ja provoca estralls en el sector, amb grans empreses com HolaLuz o Solar Profit vivint greus problemes econòmics i financers.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem