L'Ajuntament ha de pagar 8,5 milions d'euros a propietaris del Turó de Can Mates

Executa, d'aquesta manera, la sentència del Tribunal Superior de Justícia en relació al Programa d'Actuació Urbanística d'aquest sector de Sant Cugat

L'Ajuntament haurà d'abonar 8,5 milions d'euros als 8 propietaris de les parcel·les del sector del Turó de Can Mates Industrial Est. Una sentència dictada després que alguns propietaris de les parcel·les del sector iniciessin un procés judicial contra el Projecte d'Actuació Urbanística de la zona, el Pla parcial i els instruments de gestió, és a dir, el projecte de reparcel·lació i projecte d'urbanització, als anys 90.

Com ha explicat Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, "el procés judicial no va impedir que es desenvolupés i s'urbanitzés la zona" on actualment hi ha l'empresa Boheringer. Amb tot, al juliol de 2015 es va notificar la sentència a l'Ajuntament que "anul·la parcialment el PAU, el pla parcial, i el projecte de reparcel·lació, i insta l'ajuntament a refer aquests instruments urbanístics, tenint en compte que els sistemes generals que en el seu moment es van desenvolupar en aquest sector no havien de repercutir en els propietaris, sinó que havien d'anar a càrrec de l'ajuntament", ha aclarit Calvet.

"Als anys 90 el desenvolupament dels sectors podia contemplar o no que els sistemes generals anessin a càrrec dels propietaris o l'administració, i la pràctica habitual era que anés als propietaris. Amb la legislació del 2002, passa a ser obligatori. Si ara es fes el desenvolupament amb la legislació actual, seria norma, i els sistemes generals anirien a càrrec dels propietaris. Però com estem en procés obert amb legislació dels anys 90, la sentència ens diu que han d'anar a càrrec de l'administració", ha detallat el tinent d'alcalde.

L'Ajuntament de Sant Cugat ha treballat una solució al conflicte contemplant tres aspectes diferents: "donar compliment a la sentència, pagant als propietaris; donar cobertura a la realitat física existent; i fer-ho de mutu acord entre els propietaris", ha apuntat.

Al pròxim Ple municipal, que se celebra el dilluns, 20 de juny, es portarà a aprovació "el text refós del PAU i el Pla Parcial en compliment de sentència, i immediatament després farem un projecte de reparcel·lació voluntari entre les parts, que contempla les indemnitzacions per expropiacions i urbanització dels sistemes generals" que, com ha detallat Calvet, són d'aproximadament 8,5 milions d'euros".

L'Ajuntament farà front a aquestes indemnitzacions amb "l'endeutament extraordinari amb els que ens vam dotar per fer front a contingències urbanístiques, de 15 milions d'euros. Un endeutament que, com apunta Calvet, "podem assumir per l'estat sanejat de les finances de l'Ajuntament".

Cavet ha apuntat que "contents no estem, perquè hi ha una sentència en contra, però estem satisfets de poder tancar aquest expedient, i que el Turó de Can Mates consolidi el que ja està en marxa, que és una gran activitat econòmica per la ciutat, com és la Boheringer, i permeti que les altres parcel·les es desenvolupin".

En aquest sentit ha afegit que "l'aposta per al desenvolupament del sector en el seu moment va ser estratègica, i ha estat positiu per la ciutat".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem