Mira-sol aprova l'assignació del pressupost de lliure disposició amb controvèrsia

3 de les 8 entitats i associacions amb dret a vot s'han oposat a la proposta del Consell d'Entitats i 1 s'ha abstingut

Mira-sol ha aprovat la distribució del pressupost de lliure elecció amb bona part de les entitats i associacions veïnals en contra. Ho ha fet en un Consell de Barri Extraordinari, celebrat aquest 19 de juliol, que ha estat marcat per la polèmica davant l'oposició dels veïns de Mas Gener a la construcció d'un carril bici que consideren "no prioritari" per al barri "havent-hi altres necessitats", com han manifestat durant el Consell.

El Consell havia de decidir en què invertia els 157.724 euros de què disposava de la partida de lliure disposició. Ho feia partint de la proposta del Consell d'Entitats que els distribuïa en cinc propostes.

Aquestes són la millora dels punts sense enllumenat als Jardins de Miquel Martí i Pol (8.500 euros); la millora de l'enllumenat al Camí de l'estació FGC de l'HGC (22.000 euros); pintura mural i arranjaments al terra de davant del camp de futbol, al passeig del Roser (10.000 euros); la finalització de l'Hort Comunitari de Mira-sol (4.224 euros); i la creació d'un carril bici des de Mas Gener fins al Casal, el Complex Esportiu i l'Escola Catalunya (113.000 euros).

Cinc propostes escollides per la seva viabilitat d'entre les 12 que va debatre el Consell d'Entitats. Quedaven fora la plantació de paret de zona verda a Can Cabassa, la recuperació del Parc Turó de Can Mates, les marquesines amb llum a les parades de bus del barri i l'arranjament de les voreres per ser actuacions contemplades en el pressupost municipal.

També es descartava la col·locació de mampares contra el soroll de l'autopista, per ser competència de Foment, i el cobriment de la pista poliesportiva de Mas Gener per la necessitat d'elaborar un Pla Especial que no estaria elaborat en el termini necessari per a l'assignació del pressupost i que, per tant, com ha explicat Carmela Fortuny, presidenta del Consell de Barri, provocaria la pèrdua dels diners de lliure disposició reservats. Amb tot, Fortuny recordava que hi ha el compromís municipal d'elaborar aquest 2017 el Pla estratègic per fer-ho possible.

Precisament aquest aspecte és el que ha iniciat la controvèrsia al Consell. Josep Lluís Lolo, vocal de l'Associació de veïns i propietaris de Mas Gener, ha mostrat la disconformitat del barri davant el fet que es prioritzi el carril bici davant del cobriment de la pista, fet que suposaria "dinamització al barri, així com eliminar un punt negre a la zona", ha explicat.

Veïns del barri també han manifestat la seva oposició a la construcció del carril bici en considerar que 113.000 euros "és excessiu" per "una necessitat que el barri no té". Ho han expressat en un torn de participació ciutadana, no previst a l'ordre del dia, que s'ha facilitat a petició dels membres del Consell, amb l'objectiu d'aclarir el conflicte.

Un conflicte que s'ha fet extensible a altres qüestions d'ordre, com per exemple la petició dels representants polítics de participar del Consell d'Entitats, tot i que la presidenta del Consell i els representants veïnals han mantingut que aquest consell "és de les entitats". També s'ha generat conflicte davant el fet que no es puguin acumular, com fins ara, els diners de lliure disposició d'un exercici a un altre, fet que Fortuny ha argumentat dient que "es tracta d'un tema jurídic, marcat per l'interventor municipal". Un punt en què els veïns s'han mostrat en contra.

Després de més d'una hora de debat, d'haver proposat aturar el Consell per intentar buscar el consens entre les entitats, i de la consideració per part d'alguns dels assistents de que no es podien "creure el que estava passant", s'ha procedit a la votació. Una votació també marcada per la polèmica. Inicialment, la presidenta del Consell ha donat per vàlid que sols votaven les entitats. Les formacions polítiques han rebatut aquesta posició, i han participat de la votació abstenint-se.

Finalment, el resultat ha estat 4 vots favorables als projectes proposats, 3 en contra i 6 abstencions. Els vots favorables (Veïns de Can Mates, Can Cabassa, el sotspresident i L'hort Comunitari), han argumentat que "el pressupost de lliure disposició ha de mirar per l'interès general del barri". Pel que fa als vots contraris (Veïns de Mas Gener, Sant Joan de Mira-sol i Dxoc Teatre), han argumentat que "no podem donar suport havent-hi l'oposició dels veïns". Les formacions polítiques s'han abstingut davant l'oposició veïnal, o bé per donar l'última paraula a les entitats del barri. També s'ha abstingut la Coordinadora Sociocultural, "per la falta de consens".

Durant el Consell també s'ha explicat l'evolució dels projectes del pressupost de lliure disposició corresponents a l'exercici 2016. Un punt que el TOT desenvoluparà en els pròxims dies.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem