Mariló Bosque: “Els pacients greus no tenen horaris ni calculen els festius”

Bosque explica el seu testimoni de com es treballa de nit

Els hospitals no tanquen. Sempre hi ha d’haver professionals de la medicina atenent no només les urgències, sinó els pacients que per la raó que sigui requereixen d’atenció hospitalària continuada. Aquest és el cas, per exemple, dels metges de la unitat de cures intensives (UCI) com la Mariló Bosque, que sap que quatre o cinc vegades al mes haurà de fer una jornada laboral de 24 hores. “Quan ens toca guàrdia comencem a treballar a dos quarts de vuit del matí i no acabem fins a dos quarts de vuit del dia següent. Cap metge s’ho salta perquè els pacients greus no tenen horaris ni calculen els dies de festa”. Aquestes autèntiques maratons laborals no és quelcom que es pugui escollir; és una part més de la feina de metge que s’assumeix quan s’estudia la carrera. 

La feina et manté actiu

El més dur no és la feina constant, sinó l’acumulació de cansament”, diu la Mariló Bosque. Segons ella, quan més es nota aquesta fatiga no és en plena activitat, sinó en acabar la jornada. “El dia següent no serveixes per res”, bromeja. I és que després d’una guàrdia hi ha dia de descans, però quan tens una família aquest descans és relatiu. “Els fills i el marit també demanen el 100% i els dies després de les guàrdies costa molt més activar-se”. 

Durant les 24 hores de servei el que més ajuda la Mariló és tenir altres professionals a la vora. “És una feina d’equip i gràcies a això ho tirem endavant sense que el pacient s’adoni de moltes situacions d’estrès. Ja sigui amb l’equip d’infermeria o amb altres metges, ens ocupem que mai no falti de res i el malalt estigui sempre atès”. Quan el que està en joc és una vida humana els horaris no són importants. Precisament pel tipus de feina en un hospital no és sempre fàcil desconnectar. “Intentem no endur-nos els pacients a casa, però a vegades és inevitable”.  

Més treballadors de nit

En els dies vinents, el TOT publicarà diferents perfils de santcugatencs que treballen de nit, que formen part del reportatge "Santcugatencs que treballen de nit".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem