Preocupació a Sant Cugat pel possible macrocentre comercial de Cerdanyola

L'avanç del Pla Director Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola planteja la possibilitat de 200.000 metres quadrats dedicats al sector comercial

La sombra del macrocentre comercial al Centre Direccional de Cerdanyola torna a aparèixer. Després que fa uns anys es tombés el primer pla urbanístic que ja preveia una gran superfície comercial, ara el Consorci del Centre Direccional ha presentat un avanç del Pla Director Urbanístic que dibuixa una parcel·la de 200.000 metres quadrats destinats a sostre comercial. En el seu moment, tant l'Ajuntament de Sant Cugat com les associacions comercials santcugatenques es van mostrar contraris al projecte pel perjudici que podia suposar pel comerç local i la mobilitat, ja que el Centre Direccional es troba entre Sant Cugat i Cerdanyola.

"Ens preocupa, es preveu un sostre comercial molt elevat, de 200.000 metres quadrats", ha reconegut l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny. És per això que l'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat suggeriments al pla urbanístic, que encara es troba en els seus inicis i no s'ha definit específicament, per "atenuar el seu impacte". "El pla encara no està concretat, però les primeres dades són preocupants", ha afegit Fortuny. Segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, l'Ajuntament estaria disposat a arribar fins als jutjats per tal d'evitar els impactes negatius per la ciutat.

"Defensem un model de comerç de proximitat que doni vida als barris", ha emfatitzat l'alcaldessa de Sant Cugat, que considera que si s'arriba a construir "un macrocentre comercial" de 200.000 metres quadrats el comerç santcugatenc se'n veuria perjudicat.

Carreteres congestionades

A més, l'Ajuntament de Sant Cugat també s'ha mostrat preocupat pels efectes en la mobilitat. "Tindrà un impacte en la B-30 i en les carreteres secundàries de Sant Cugat, que ja van congestionades", alerta Joan Puigdomènech. A més, l'avanç del Pla preveu la construcció d'una carretera secundària entre la rotonda de la Universitat Autònoma i l'avinguda de Roquetes de Sant Cugat, però sense arribar a connectar. "Ja tenim l'experiència de l'Ikea de Sabadell i el Baricentro", ha afegit Puigdomènech en relació als perjudicis en la mobilitat d'aquests equipaments.

Finalment, des de Sant Cugat també es mostren contraris a les dues pastilles de sòl industrial que s'han contemplat a tocar del Set Ball i que suposarien una reducció del "corredor verd" entre Collserola i la Serra dels Galliners.

Aquesta és la planificació de l'avanç del Pla Director. La rodona de dalt a la dreta indica la zona comercial. A dalt a l'esquerra hi ha la nova carretera prevista. A sota hi ha les dues pastilles de sòl industrial, tocant al Set Ball.

IMG 20180914 112928

 

L'avanç del pla

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Cerdanyola, a través del Consorci del Parc d'Alba, són els encarregats de definir el futur d'aquest espai situat entre Sant Cugat i Cerdanyola. Després que el primer projecte fos anul·lat als tribunals fa uns anys per falta de previsió en la mobilitat, ara estan tornant a dibuixar un nou pla urbanístic. De moment, s'ha presentat un avanç del Pla Director, que determina a trets generals com es definirà la zona.

A més dels 200.000 metres quadrats destinats a zona comercial, es preveu l'ampliació del parc empresarial i la construcció d'un barri residencial. En els pròxims mesos, s'ha d'acabar de definir exactament com s'organitza urbanísticament aquesta àrea i com es concreten les reserves de sòl previstes.

Fins al 10 de setembre hi havia temps per presentar suggeriments, que és el que ha fet l'Ajuntament. Tot i això, el Pla Director encara s'ha d'aprovar inicialment i és quan es podra fer al·legacions, cosa que també preveu l'Ajuntament de Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem