Carme Ruscalleda, la cuinera amb més estrelles Michelín a tot el món, ha estat el plat fort de la 7a Jornada d'Emprenedoria, que s'ha celebrat aquest dijous, dia 15 d'octubre, al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Els centenars d'emprenedors participants han pogut gaudir d'una lliçó mestra sobre l'alimentació i la importància de la suma de cultures i l'alimentació de proximitat.
Ruscalleda, que ha celebrat que avui en dia la cuina està molt ben valorada a la societat, ha volgut reivindicar l'alimentació "com un dels pilars de la salut". En aquest sentit, ha animat als assistents a "menjar com els besavis, però en el 2015".
Els dos principals eixos sobre els quals ha girat la conferència de la xef han estat la proximitat i temporalitat dels productes i la barreja de cultures diferents. "El producte de temporada i la natura són una font d'inspiració i de salut". Alhora, ha posat de manifest de la "cultura antiquíssima" que hi ha a Catalunya al voltant de la gastronomia: "No perdem els panellets, el fricandó o la crema catalana".
Per Ruscalleda, les sensacions són claus alhora de menjar i ha reivindicat "l'emoció per una maduixa que fa olor". En aquest sentit, ha recordat que són els consumidors els responsables de triar si volen una alimentació de proximitat i de qualitat o opten per menjar industrial.
Entrevista a Ruscalleda
Després de la conferència, Carme Ruscalleda ha atès durant uns minuts els mitjans de comunicació. Reproduïm com a entrevista les preguntes i respostes.
Quin consell donaria als joves emprenedors?
A casa nostra s'apropen molts joves que ens demanen consell, i sempre els dic el mateix: “Enamora't de la professió que has escollit, sigui quina sigui. Després, dedica-li la vida amb honestedat. Si t'agrada la teva feina i el treball és amb entrega i rigor, pot ser més llarg o més curt, però l'èxit sempre arriba.
És millor una cuina lenta o ràpida?
S'ha de dedicar a la cuina el temps que mereix. Hi ha coses que necessiten més temps i altres menys, però sempre se li ha de posar atenció i no abaixar mai la guàrdia. Ser autocrític i saber que demà ho faràs millor, si avui has treballat sense trampes.
Estem en una època on es comença a parlar de consum responsable. Creu que els consumidors catalans van cap aquí?
Em sembla que hem tocat fons. La crisi ha posat ordre i, per exemple, ja no veus escombraries plenes de pa, cosa que feia molt mal. És el mateix pecat llençar una cosa bona, que oferir-ne una de dolenta. Ha d'haver consciència que l'acte d'alimentar també pot funcionar com a motor econòmic del nostre entorn. Les famílies i les escoles cada vegada saben més i estem encarant un futur més responsable.
Una de les maneres per ajudar a acabar amb la fam al món diuen que és que cada país consumeixi allò que produeix. Seria possible això a Catalunya?
Som un país productiu, però cada vegada tallem més la llista de pagesos i pescadors. A la nostra mà està la voluntat d'alimentar el seu treball. Si no viuen dignament, faran una altra cosa i perdrem un producte de qualitat.
Durant la conferència, ha incidit en el fet que la cuina moderna ha de ser bonica però, sobretot, bona i sabrosa. No passa sempre això?
No passa molt. Per fer-ho bonic, cal molt treball tècnic. Aquesta tècnica la pots emmagatzemar: avui dia hi ha tanta tecnologia que podríem oferir un menú de degustació en un avió; però mai serà al mateix que en viu, en directe i en fresc. Com la música, escoltar un CD et pot emocionar, però mai tant com escoltar el cantant en directe. És la proximitat i el valor dels aliments frescos.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok