Sant Cugat, destí de barcelonins que volen deixar la ciutat

Sant Cugat està atraient un perfil alt de compradors i la venda d'habitatges de més de 450.000 euros ha crescut

Arran de la pandèmia hi ha ciutadans que han apostat per deixar les grans ciutats i traslladar-se a zones amb un entorn natural més atractiu. És una tendència que es va començar a viure les setmanes posteriors al confinament i que s'està mantenint. Així es desprèn de l'informe d'Amat Immobiliaris sobre l'habitatge.

"La tendència de marxar fora de la ciutat es manté en poblacions que toquen Barcelona. És un moviment que hem vist clarament i s'està mantenint", explica Guifré Homedes, director general d'Amat, posant d'exemple municipis com Sant Cugat, Sant Just Desvern o Esplugues de Llobregat.

La gent busca més proximitat amb zones verdes, terrasses, jardí, més llum i espai. "Qui té un pis gran a l'Eixample, acaba tenint dos balconets. Amb aquests metres quadrats a Sant Cugat tens jardí, piscina...", exemplifica Homedes.

No apte per a tothom

Però la realitat és que Sant Cugat no és el destí de la majoria de la població, sinó que els preus dels pisos fa que el públic que vingui sigui sobretot de perfil alt. Això fa que des del maig, els habitatges venuts es situen en franges de preu significativament més altes.

De fet, la venda de cases d'entre 450.000 i 600.000 euros ha crescut de manera important i han representat més del 20% del total, mentre que al 2019 eren un 15%. També ha crescut la proporció d'habitatge superiors a 600.000 euros venuts des del maig.

A més, com va alertar el Sindicat de Llogaters, la crisi econòmica pot provocar una nova onada d'expulsions de la ciutat, que és una de les més cares de tot l'Estat.

Més info: Els llogaters es mostren "molt preocupats" per les conseqüències de la crisi

Captura de pantalla 2020 12 03 a las 10.50.52

Un 30% menys d'activitat

La nova tendència de compra d'un perfil alt de la població, en la recerca de més espai exterior, pot fer que el mercat immobiliari de Sant Cugat es recuperi abans que al seu entorn. "Les ubicacions que reuneixen aquesta oferta són els que segurament es recuperaran abans", preveu el director general d'Amat.

Tot i això, entre gener i setembre de 2020 les operacions de compravenda i lloguer han caigut al voltant d'un 30% respecte al mateix periode de 2019. Però és un descens provocat sobretot per l'aturada total dels mesos de març, abril i maig. En canvi, en els mesos de juliol o setembre, l'activitat és similar a abans de la pandèmia.

Entre un 3 i un 15% de reducció del preu

Una de les incògnites és com acabarà repercutint la crisi del coronavirus en el preu de l'habitatge. "Encara ens falta temps per saber com acabaran els preus", apunta Homedes. Tot i això, en la compravenda s'està negociant més que abans i els preus efectius acaben baixant. A Amat s'han trobat amb reducción d'entre el 3 i el 15%.

Un dels factors a tenir en compte és quina serà la situació econòmica quan acabi la pandèmia. "Tenim una economia dopada amb ERTOs i ICOs, potser no veiem l'estat real. Si l'economia no va bé, no tindrem compradors. És una qüestió de confiança i expectatives", resumeix el director general d'Amat.

La previsió és que els preus segueixin a la baixa i es comencin a recuperar durant el primer semestre de 2020, especialment si la crisi sanitària millora amb les vacunes. En venda, l'habitatge d'obra nova és el que més està costant de comprar.

El lloguer

Pel que fa al lloguer, Amat Immobiliaris va detectar una recuperació accelerada de l'activitat després del confinament. Just quan es va aprovar la nova regulació del preu, va haver-hi una petita pausa, ja que es van retirar molts habitatges per adaptar-los a la nova normativa, però ara s'ha tornat a recuperar i l'activitat és similar a abans de la pandèmia.

Més info: La regulació del lloguer, oportunitat per facilitar l'accés a l'habitatge a Sant Cugat?

I els preus que busca la gent també estan baixant. La majoria de pisos que ara arriben a les immobiliaràries se situen entre la franja de 800 a 1.000 euros, mentre que abans es trobaven entre els 1.000 i els 1.500.

Però a Sant Cugat això és un problema, ja que l'oferta per menys de 1.000 euros és pràcticament inexistent. Guifré Homedes creu que l'actual situació econòmica pot fer que santcugatencs hagin de marxar del municipi i anar a viure a altres àrees amb l'habitatge més barat.

Les dades d'Amat indiquen que els immobles llogats en els últims mesos tenen un 8% més de superfície i que l'oferta de pisos en lloguer ha augmentat un 16% respecte a 2018 i 2019.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem