Sant Cugat, terra de start-ups: segona ciutat catalana amb més empreses emergents

Les claus que converteixen Sant Cugat en un dels grans ecosistemes d'empreses emergents de Catalunya

Sant Cugat és un dels pols econòmics i empresarials més rellevants del país. La gran quantitat de petites i mitjanes empreses, la presència de grans companyies internacionals i els centres de coneixement i universitats instal·lats fan de Sant Cugat un ecosistema gairebé únic. A més, la proximitat amb Barcelona i la qualitat de vida converteixen la ciutat en una ubicació atractiva per a projectes empresarials.

Un dels àmbits en els quals destaca Sant Cugat és el de les empreses emergents. I és que és la segona ciutat catalana amb més start-ups, només superada per Barcelona. Segons un estudi de l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya, a Sant Cugat hi ha 71 start-ups. Acull més empreses emergents que poblacions molt més grans com Terrassa, Sabadell, l'Hospitalet, Tarragona o Lleida. 

A tot Catalunya hi ha comptabilitzades unes 2.102 empreses emergents, de les quals 1.376 estan a Barcelona. Sant Cugat va just darrere i concentra el 3,4% de totes les start-ups de Catalunya, mentre que només té l'1,2% de la població.

Les 6 ciutats amb més start-ups

  1. Barcelona: 1.376
  2. Sant Cugat: 71
  3. Terrassa: 32
  4. Girona: 31
  5. Sabadell: 31
  6. Cerdanyola: 30

Sant Cugat, terra de start-ups

"A Sant Cugat hi ha moltes empreses d'alt valor afegit i el talent crida talent". És una de les raons que exposa Jordi Aguasca, director d’Innovació i Transformació Tecnològica d'ACCIÓ, per explicar l'èxit de la ciutat en empreses emergents. La presència de grans companyies capdavanteres en els seus sectors com poden ser HP, Boehringer, Epson, Roche o Ricoh juga un paper d'atracció per a nous projectes d'emprenedoria. Unes multinacionals que no només tenen presència a Sant Cugat, sinó que hi tenen seus molt rellevants pel que fa a innovació o recerca.

"Sant Cugat té un teixit empresarial i industrial molt atractiu", afegeix Aguasca, que també fa referència als centres de coneixement que hi ha a la ciutat, com Esade i altres universitats. "Això genera molta crida de nous emprenedors que han decidit arrencar el seu propi camí", emfatitza el director d'Innovació, que remarca: "Sant Cugat té espai d’oficines, sòl industrial, empreses i potencials clients al costat. A més, està molt ben connectada amb el port i l'aeroport i té bones connexions cap a Tarragona, Lleida i Girona".

Aguasca: "Sant Cugat ho té tot i és un punt geoestratègic molt interessant"

D'altra banda, fa referència a la "qualitat de vida" de Sant Cugat: "Per un emprenedor d'entre 35 i 45 anys, és un lloc ideal per començar una família", recalca Aguasca, que emfatitza: "Sant Cugat ho té tot i és un punt geoestratègic molt interessant".

La gran marca de Barcelona

Una altra de les claus que apunta és la proximitat i la bona connexió de Sant Cugat amb Barcelona. I és que la capital catalana és un dels hubs per start-ups més rellevants d'Europa i això genera un gran poder d'atracció per tot l'entorn. "El concepte de la gran Barcelona existeix i la seva àrea inclou Sant Cugat, Rubí, Cerdanyola... I és un dels centres d'empreses emergents més reconeguts d'Europa", apunta. A més, recalca que iniciatives com el Mobile World Congress han facilitat aquet camí: "El MWC és un actiu i ha ajudat moltíssim a definir el que és Barcelona avui com a hub. És un lloc de grans fires internacionals i grans hubs. És inqüestionable".

Segons recull l'informe d'ACCIÓ, Barcelona és el primer ecosistema de start-ups del sud d'Europa (segons StartupBlink), el segon de la Unió Europea pels emprenedors i el cinquè en rondes de finançament captades. A tot Catalunya hi ha comptabilitzades unes 2.102 empreses emergents, de les quals 1.376 estan a la capital catalana. 

A més, el nombre de start-ups de l’ecosistema català gairebé s'ha duplicat des del 2016, passant de 1.086 a 2.102. Per comarques, el Vallès Occidental és la segona, amb 205 empreses emergents. D'aquestes, més d'una tercera part són santcugatenques. Aquestes són les comarques amb més start-ups:

  1. Barcelonès: 1.428
  2. Vallès Occidental: 205 
  3. Baix Llobregat: 124 
  4. Maresme: 65
  5. Gironès: 38

Innovamat, referent santcugatenc

Pel que fa al tipus d'empreses emergents catalanes, destaquen especialment les de l'àmbit de salut, software i tecnologies de la informació i comunicació. "La gran majoria tenen un ús intensiu en tecnologia avançada com 3D, robòtica, intel·ligència artificial o 5G. Són d'alt valor afegit i amb una capacitat natural per atreure el millor talent català i internacional", analitza Aguasca.

En el seu informe, ACCIÓ destaca 28 start-ups rellevants de Catalunya. Entre elles n'hi ha una de Sant Cugat: Innovamat, que desenvolupa i distribueix programari informàtic i activitats docents per a l'ensenyament de les matemàtiques a l'educació primària. 

Més info: L'empresa santcugatenca Innovamat, Premi a la Innovació als Premis Cambra 2023

Mirar més enllà de Barcelona

Una de les demandes del Vallès és que sovint costa que des de Barcelona es miri més enllà de Collserola. Aguasca creu que "les muntanyes" poden ser una "barrera mental" i que hi ha molt emprenedor que vol viure i treballar a Barcelona. Però assegura que hi ha una "visió molt integrada" de tota l'Àrea Metropolitana: "És el concepte de Gran Barcelona". I és que la capital catalana competeix amb ciutats europees amb molta més població, per la qual cosa s'ha de presentar al món conjuntament amb els municipis de l'entorn. I aquí juguen un paper important poblacions com Sant Cugat o Cerdanyola.

"Competim amb ciutats com Munich, Amsterdam, Madrid o Estocolm. Estem allà", emfatitza Aguasca, que conclou: "Tenim coses a millorar, però en general, moltes ciutats voldrien ser Barcelona i tenir el seu ecosistema. I moltes voldrien ser Sant Cugat en termes d’innovació".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem