Els santcugatencs paguen l'IBI més car de Catalunya

Sant Cugat és una de les poques ciutats catalanes on l'IBI no ha augmentat aquest 2024 i el tipus impositiu és dels més baixos: tot i això, els santcugatencs paguen el rebut més car

Els santcugatencs paguen el rebut d'IBI més car de les ciutats de Catalunya. És la conclusió d'un estudi de l'Agència Catalana de Notícies d'entre les 89 poblacions catalanes de més de 20.000 habitants i les capitals de comarca. Concretament, els propietaris d'un habitatge a Sant Cugat pagaran de mitjana 701,30 euros d'IBI aquest 2024. En segona posició hi ha Barcelona, amb 686 euros, i Sant Quirze del Vallès completa el podi amb un rebut mitjà de 684. La mitjana d'aquests municipis catalans és de 481 euros. Tot això malgrat que Sant Cugat és de les poques ciutats on no s'ha augmentat l'IBI aquest 2024 i que té un dels tipus impositius més baixos.

El motiu que fa que els santcugatencs paguin l'IBI més car del país és el preu de l'habitatge. L'Impost sobre Béns Immobles depèn de dos factors: el tipus impositiu i valor cadastral de l'immoble. Sant Cugat té un tipus impositiu del 0,53%, sent la setena ciutat catalana amb una taxa més baixa. De fet, el mínim legal pel tipus impositiu és el 0,4%. Són els ajuntaments els que fixen aquest percentatge.

Per què Sant Cugat paga l'IBI més car?

Així, per què Sant Cugat paga un dels IBI més elevats si té una dels tipus impositius més baixos? La resposta la trobem en el valor cadastral dels immobles, que és el valor monetari que l'Administració assigna a cada bé immoble a través del Ministeri d'Hisenda. I aquest és el factor que fa disparar el rebut a Sant Cugat, ja que és una de les ciutats amb un habitatge més car i un valor cadastral més elevat. 

La mitjana del valor cadastral dels béns immobles de Sant Cugat és de 132.841 euros, el més gran de les principals ciutats catalanes. Per exemple a Barcelona és de 103.918 euros. I a municipis de l'entorn també estan molt per sota: Rubí (69.995 euros), Cerdanyola (92.896), Terrassa (57.180) o Sabadell (74.908). Les actualitzacions dels cadastres són periòdiques i l'última vegada que el Ministeri d'Hisenda en va fer una a Sant Cugat va ser el 2006, abans de la crisi immobiliària. És a dir, el valor cadastral actual és el que se li va donar a aquell moment. 

Així doncs, el motiu que fa que els santcugatencs paguin l'IBI més alt és que és una de les ciutats amb l'habitatge més car, ja que el tipus impositiu decidit per l'Ajuntament és dels més baixos. 

L'IBI es manté

D'altra banda, dels 89 municipis analitzats per l'Agència Catalana de Notícies, només en 24 l'IBI no ha pujat el 2024 (en 2 ha baixat i en 22 s'ha mantingut igual). Sant Cugat, malgrat la situació de dèficit de l'Ajuntament de Sant Cugat, és una de les ciutats que va decidir no augmenta l'IBI. Carles Brugarolas, tinent d'alcaldia del govern de Junts i ERC, ho va justificar per la voluntat de no afectar la butxaca dels santcugatencs en un context econòmic complicat.

En aquest sentit, l'aposta ha estat retallar les despeses. Cal tenir en compte que l'IBI és el principal ingressos pels municipis i en el cas de Sant Cugat suposen gairebé 50 milions d'euros anuals, més d'un terç del pressupost. 

Més info: Sant Cugat congelarà els impostos: el govern de Junts i ERC rep el suport de PP i VOX

D'altra banda, en municipis de l'entorn hi ha hagut increments importants, com a Rubí (12%), Terrassa (3,5%), Sabadell (15%) o Cerdanyola (11,6%). 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem