Sant Cugat congelarà els impostos: el govern de Junts i ERC rep el suport de PP i VOX

Sant Cugat congelarà els impostos municipals per l'any 2024, tot i que hi haurà canvis en les bonificacions a famílies nombroses i plaques solars

Sant Cugat congelarà els impostos municipals de cara l'any vinent, malgrat el dèficit anunciat de 25 milions d'euros. Així, la remuntada econòmica haurà de venir per una retallada en la despesa. El govern de Junts i ERC (amb majoria) ha aprovat inicialment les Ordenances Fiscals del 2024 en el ple municipal d'aquest 16 d'octubre. I ho ha fet amb el suport del Partit Popular i VOX, l'abstenció d'En Comú Podem i PSC i els vots en contra de la CUP. Ara s'obre un període de diàleg entre les formacions polítiques per poder introduir canvis o millores en la proposta, abans de l'aprovació definitiva.

Brugarolas: "Hem volgut assumir el repte de revertir la situació financera de l'Ajuntament sense repercutir el cost en la ciutadania"

"No incrementem la pressió fiscal", ha destacat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que n'ha explicat els motius: "Ho fem perquè creiem que vivim una conjuntura econòmica difícil i serà més difícil en el futur. I hem volgut assumir el repte de revertir la situació financera de l'Ajuntament sense repercutir el cost en la ciutadania".

Els principals canvis: famílies nombroses i plaques solars

Tot i la congelació d'impostos, hi haurà algunes modificacions rellevants. Pel que fa a les bonificacions de l'IBI a famílies nombroses de moment s'elimina el topall de renda i s'incorpora el valor cadastral com un aspecte a tenir en compte per atorgar la bonificació. Tot i això, el govern s'ha compromès a establir un nou topall de renda, que serà superior als 50.000 euros actuals (a partir dels quals la família nombrosa no cobra bonificació).

Més info: Així és la nova bonificació de l'IBI per les famílies nombroses

En relació a les plaques solars, es redueix del 50 al 40% la bonificació de l'IBI en cases unifamiliars i s'incrementa de 5 a 7 anys la bonificació en immobles plurifamiliars. Finalment, les bonificacions per l'impost als vehicles tindran en compte la potència dels elèctrics o híbrids: a més potència, menys bonificació.

Més info: Es redueix la bonificació per les plaques solars en cases unifamiliars

Més info: Els vehicles elèctrics i híbrids més cars tindran menys bonificació

L'esquerra critica les ordenances

Els partits d'esquerra de l'oposició s'han mostrat contraris a la proposta d'Ordenances Fiscals de Junts i ERC, especialment per l'eliminació del topall de renda en les bonifiacions a famílies nombroses i pel fet de no incrementar la recaptació tenint en compte la situació financera de l'Ajuntament.

Vila: "És una proposta poc ambiciosa"

 "És una proposta poc ambiciosa, esperàvem que la modificació donés resposta al dèficit de l'Ajuntament", ha defensat Elena Vila (PSC), que ha criticat especialment el canvi en les bonificacions per les famílies nombroses: PSC: "El més just és valorar el poder adquisitiu, no el nombre de fills". "No augmentaran els impostos, però això repercutirà a la ciutadania perquè retallaran en serveis públics. No en queda una altra", ha etzibat la portaveu socialista. De fet, Vila ha assenyalat que posicionaments com els del PP demostren que encara existeix la diferència entre dreta i esquerra.

Simarro: "Si el govern preveu una baixada d'ingressos, alguna cosa s'hauria de mirar millor donada la situació de crisi econòmica de l'Ajuntament"

En la mateixa línia s'ha expressat Marco Simarro (CUP): "Si el govern preveu una baixada d'ingressos, alguna cosa s'hauria de mirar millor donada la situació de crisi econòmica de l'Ajuntament. Si no, s'hauran de reduir serveis". El portaveu cupaire s'ha mostrat partidari d'incrementar la pressió fiscal a les rendes més elevades i considera que l'eliminació del topall de renda en les bonificacions per les famílies nombroses no és una bona mesura. 

Gutiérrez: "Creiem que és important que hi hagi una millora en la recaptació"

Des d'En Comú Podem, Ramon Gutiérrez ha compartit la mateixa línia argumental, apuntant la necessitat d'incrementar els ingressos per mantenir els serveis en un moment de dèficit econòmic a l'Ajuntament: "Creiem que és important que hi hagi una millora en la recaptació". També s'ha sumat a les crítiques per l'eliminació del topall de renda en les bonificacions a les famílies nombroses.

Interpel·lat per la CUP, el portaveu d'Esquerra, Bernat Picornell, ha justificat el seu posicionament: "El nostre objectiu és que tothom pagui segons el seu nivell i hem de buscar els criteris per aconseguir-ho".

La dreta hi dona suport

En canvi, des del Partit Popular i VOX han votat a favor de la proposta inicial d'Ordenances Fiscals plantejades per Junts i ERC. El motiu és justament el que criticaven En Comú, CUP i PSC: la bonificació a les famílies nombroses.

Benejam: "Fer-ho a pagar a la ciutadania, ja seria infumable per les famílies nombroses"

 Álvaro Benejam (PP) ha destacat especialment el canvi en les famílies nombroses: "Poden haver-hi famílies amb una renda alta, però també tenen una alta càrrega familiar per ser família nombrosa". A més, ha carregat contra CUP i PSC per la seva actuació al govern tripartit: "Si hi ha una situació econòmica dolenta, és per la irresponsabilitat flagrant en el mandat anterior. I ara fer-ho a pagar a la ciutadania, ja seria infumable per les famílies nombroses".

Des de VOX no han fet cap posicionament públic més enllà del vot favorable. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem