Els santcugatencs paguen un dels IBI més cars de Catalunya

780 euros és el rebut mitjà de l'IBI que paguen els santcugatencs pels immobles urbans

Sant Cugat és la segona ciutat catalana amb el rebut de l'IBI més car. Segons dades de l'Institut Català d'Estadística, el rebut mitjà que paguen els santcugatencs pels immobles de naturalesa urbana (habitatges, locals comercials, aparcaments...) és de 780 euros anuals. D'entre les poblacions de més de 20.000 habitants, només Viladecans es troba per sobre, mentre que la mitjana catalana és de 501 euros. 

Si es miren els municipis catalans de qualsevol mida, els santcugatencs paguen el 33è IBI més car, ja que per davant hi ha moltes poblacions amb pocs habitants. L'Impost sobre Béns Immobles és la principal font de finançament propi pels ajuntaments. El 2021, l'Ajuntament de Sant Cugat va recaptar gairebé 49 milions d'euros per aquest concepte.

Per què l'IBI a Sant Cugat és dels més cars?

L'IBI es calcula en funció del valor cadastral dels immobles, al qual se li aplica el tipus impositiu que estableix cada ajuntament. És a dir, l'IBI ve molt condicionat principalment pel valor de l'habitatge de cada municipi i Sant Cugat és un dels més cars. Justament, el que fa que els santcugatencs paguin un dels rebuts de l'IBI més alts del país és l'elevat valor cadastral dels habitatges. 

La mitjana del valor cadastral és de 130.000 euros, el més gran de les principals ciutats catalanes. Per exemple, a Viladecans, on el rebut mitjà de l'IBI és superior, tenen un valor cadastral mitjà de 88.000 euros. Per tant, el cost de l'habitatge a Sant Cugat és el principal motiu que fa disparar la factura de l'IBI pels santcugatencs

El tipus impositiu de Sant Cugat

El tipus impositiu de l'IBI a Sant Cugat pels habitatges és del 0,528%. La llei marca un mínim del 0,4% i un màxim de l'1,1%. És a dir, Sant Cugat es troba a la franja baixa pel que fa als habitatges. Hi ha un recàrrec pels habaitatges desocupats de forma permanent. La resta de tipus es troben per sobre: aparcaments (1,203%), els locals comercials (1,031%), indústria (1,031%) i oficines (1,014%).

D'altra banda, l'Ajuntament disposa d'algunes bonificacions. Per exemple, els habitatges unifamiliars amb instal·lació de plaques solars tenen un descompte del 50% de l'IBI. Per les famílies nombroses també hi ha bonificacions, que s'han reduït de del 2021 i les eliminat per les famílies amb ingressos superiors als 50.000 euros. Així és actualment: 

Més info: Així és la nova bonificació de l'IBI per famílies nombroses

bonificacio families nombroses sant cugat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem