Així viuen els comerços de Sant Cugat que es mantenen oberts durant la pandèmia

Les botigues d'alimentació i de productes de primera necessitat són de les poques que poden mantenir el servei: així ho estan vivint

En ple estat d'alarma decretat, les botigues d'alimentació i de productes de primera necessitat com les farmàcies són dels pocs establiments que mantenen les portes obertes per seguir donant servei. Les mesures pel control del coronavirus han limitat els moviments i un dels pocs casos en què es pot sortir de casa és per comprar productes de primera necessitat.

Durant els dies abans de decretar l'estat d'alarma les imatges de cues multitudinàries a comerços d'alimentació, estancs o supermercats de Sant Cugat van ser habituals. Passats els dies, però, la situació s'ha calmat. Ara els carrers s'han buidat i la majoria de comerços han hagut de tancar.

Més info: La supervivència del comerç de Sant Cugat, en perill pel coronavirus

Però com ho estan vivint les botigues que es mantenen obertes?

La bogeria dels primers dies

"La setmana passada va ser una bogeria, la gent es pensava que no es podria sortir de casa i que el menjar s'acabaria", explica Jaume Valero Sagarra, de Carnisseries Sagarra, que envia un missatge de tranquil·litat: "El menjar no s'acabarà".

En la mateixa línia, Marc Almiñana, propietari del Tot-Bo afirma que l'estrès de feina ha incrementat en els darrers dies. "Anem desbordats", diu. Segons explica, "abans l'hora punta era d'11 h a 13 h, aproximadament, i ara quan s'obre a les 8 h, ja hi ha cua". La voràgine de feina a la botiga els ha obligat a suspendre les comandes a domicili.

"Al principi va ser una caos", reconeixen des de la Farmàcia Santa Maria. De fet, a les farmàcies fa setmanes que ja ho notaven i havien esgotat les mascaretes i els gels desinfectants.

Les cues també es van veure als estancs, que poden seguir oberts. "Divendres i dissabte (13 i 14 de març) va ser boig, però ara la gent ve amb normalitat i compra el que necessita pel dia", explica Eva Sagalés, de l'estanc de la plaça de Barcelona.

Ara, menys clients

Passats els dies la situació s'ha anat normalitzant i Valero explica que "la gent està més tranquil·la i compra el necessari". Tot i això, assegura que ara tenen menys clientela que abans de la crisis i que la gent es reparteix durant tot el dia. 

Des de Vins Noé, que també són oberts, viuen la situació amb "molta preocupació". "Va haver-hi més gent en un moment determinat però ara la feina és molt fluixa. Nosaltres treballem amb restaurants i aquí el negoci està aturat del tot", explica el propietari, Ton Lladó. Així, des de Vins Noé estan rebent molts menys clients de l'habitual i alerten de l'impacte econòmic que podrà tenir tot plegat.

És el mateix que passa al Tot-Bo, des d'on reconeixen que, si bé és cert que es compensa amb la venda a particulars, el tancament de restaurants els ha fet baixar vendes.

Després d'una setmana amb més vendes, des la Farmàcia Santa Maria expliquen que la situació s'ha capgirat i ara la majoria de clients que els arriben és per medicació de primera necessitat.

coronavirus 96

Mesures de prevenció als establiments oberts FOTO: Bernat Milet

Prevenció

Tot i que segueixen obertes, les botigues han d'extremar les precaucions per reduir el risc de contagi del coronavirus i garantir la seguretat de treballadors i clients. "Hi ha més consciència i menys histerisme. Si veuen que no hi ha ningú, entren", explica Valero. En molts establiments ja es veu com els clients deixen més espai entre ells a les cues.

"Desinfectem els taulells, mantenim les distàncies de seguretat...", explica Lladó. A la Farmàcia Santa Maria s'han dividit en torns per evitar contagis i han reduït l'aforament de la botiga. A més, utilitzen guanys, desinfectant el mostrador sovint i es mantenen les distàncies entre clients i treballadors.

A l'estanc de la plaça de Barcelona deixen la porta oberta perquè els clients no l'hagin de tocar i desinfectant el terra i el taullet sovint. A més, només deixen entrar dues persones a la vegada.

Al Tot-Bo expliquen que es protegeixen amb gels desinfectants i guants, però afirmen contrariats que "la seguretat és pèssima". De fet, Almiñana assegura que han demanat material, com per exemple mascaretes, però no els hi ha arribat. La situació, en aquest sentit, és límit: "Si alguna de les 8 persones que treballem contrau el virus, haurem de tancar".

Suport al comerç local

Una circumstància amb què s'han trobat a Sagarra és que els supermercats, davant l'allau de clients que van tenir durant uns dies i l'esgotament d'algunes existències, van adquirir tot el pollastres disponible al país. Les botigues de proximitat, com és el seu cas, se'n van quedar sense pel cap de setmana del 14 de març.

Els comerciants fan una crida a la ciutadania perquè donin suport al comerç local comprant en botigues de proximitat. "Nosaltres som famílies, com els ciutadans. Que la gent compri al comerç local", demana Valero.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat

Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.

  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
  • També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
  • I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper
Més informació
 
Comentaris

Destaquem