La supervivència del comerç de Sant Cugat, en perill pel coronavirus

Molta preocupació i incertesa en el comerç de Sant Cugat, que demana mesures econòmiques per sobreviure al tancament

El tancament obligat de molts establiments comercials per fer front a la pandèmia del coronavirus pot ser una estocada molt dura pel comerç de proximitat de Sant Cugat. El teixit comercial de Sant Cugat ja fa temps que alerta que la seva situació és delicada i l'aturada de l'activitat d'aquestes setmanes pot ser un cop del qual molts no es recuperin.

Més info: L'obligació de tancar bars i restaurants deixa el sector en "situació crítica"

"La preocupació és absoluta, és un desastre econòmic", lamenta Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç. I és que tot i que les vendes s'aturin, les factures no deixen d'arribar: "Un comerciant petit no pot decidir tancar i deixar de pagar proveïdors, lloguers, impostos...".

"Ens preocupa que hi hagi comerços que no puguin sobreviure. Dependrà dels ajuts i d'això dependrà la supervivència dels comerços", anticipa Jesús Carballo. Des de l'Ajuntament de Sant Cugat s'han anunciat mesures econòmiques pel comerç i el govern espanyol també n'ha anunciat. Caldrà veure si són suficients. "És urgent posar en marxa mesures econòmiques que garanteixin la liquiditat a les empreses, especialment a les petites i mitjanes i als autònoms, per evitar el tancament de molts negocis", sentencia el gerent de Sant Cugat Comerç.

Xavier Camps: "Per les botigues és un desastre"

"El petit comerç ja passava per un moment molt delicat", lamenta Montse Franquesa, de la botiga de moda MAAT, que assegura que aquesta situació és "una clatellada molt important" pel petit comerç i que moltes botigues "hauran de tancar". Ho està vivint amb molts "nervis i inquietud".

Xavier Camps, de Bartrolí Sabates, també veu la sitaució amb molta gravetat: "Per les botigues és un desastre. El tancament pot ser massiu. És un drama i cada setmana que passa va empitjorant". Camps també apunta que els últims mesos ja havien estat dolents pel comerç i que ara s'està agreujant. Durant els primers dies de març, tot i que les botigues encara estaven obertes, la facturació ja els va baixar molt.

Més info: Un comerç local singular però en perill

"La situació és molt difícil. Ho estem vivint amb resignació, no podem fer res", reconeix Iris Casabona, de Mammalia, que avisa que "un mes sense facturar res, és molt dificil d'aguantar".

Sense ingressos, però amb factures

El gran problema és que les botigues no tenen vendes, però les despeses s'acumulen. Lloguers, pagament a proveïdors, seguretat social, nòmines, venciment de crèdits... Una situació insostenible per molts petits comerciants que donen vida als carrers de Sant Cugat.

"Les obligacions de pagament no es poden aplaçar i els treballadors tampoc tenen la culpa", explica Xavier Camps, que afegeix que la difícil situació del comerç que fa que molts no tinguin tampoc un coixí de diners suficient per fer-hi front.

Montse Franquesa explica també com molts tenen pòlisses de crèdit que s'han d'anar tornant. A més, en botigues de moda com el seu cas, ja tenen tot l'estoc d'estiu i han firmat el contracte per l'estoc d'hivern. Unes comandes que no deixen anul·lar. "Ens començaran a caure els pagaments de la temporada d'estiu i encara  no has pogut vendre res", avisa.

A més, quan es tornin a obrir els comerços, Franquesa preveu que molts llançaran grans ofertes i rebaixes per treure's estoc i, sovint, no es podrà recuperar ni el diner invertit en producte.

Suport al comerç local

Davant d'aquesta situació, els comerciants santcugatencs fan una crida a la ciutadania perquè doni suport al comerç local. Així ho explica Iris Casabona: "Esperem que quan acabi això, la gent valori el comerç local i ens doni suport perquè no haguem de tancar. Que valori el comerç local més del que s'ha fet fins ara. Necessitarem que la gernt que normalment no hi comprava tant, faci un esforç".

Campanya de Sant Cugat Comerç

L’associació comercial ha posat a disposició de tot el comerç, restauració i oci de la ciutat, siguin associats o no, les infraestructures comunicatives de Sant Cugat Comerç. "En moments tan complicats, hem de ser responsables i estar a l’altura de les circumstàncies com a associació, oferint solucions innovadores i servint de vehicle per a la canalització de les necessitats del comerç de la ciutat", explica Carballo.

A més, l'entitat obre una nova línia de comunicació i distribució amb tot el comerç no associat mitjançant WhatsApp (690.85.82.30 / 637.76.12.42). Cadascun dels comerços que enviïn una notificació a través d’aquests números, rebran al moment totes les novetats que vagin apareixent. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem