Zabala i Fàbregas: "La manera d'emprendre de dones no pot imitar el model masculí"

Entrevista a la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat

Sant Cugat acollirà el 13 de març el primer congrés de dones emprenedores de Catalunya amb l'objectiu d'impulsar nous models d'emprenedoria des d'una visió femenina. Està organitzat per la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat i comptarà amb la presència de Sor Lucía Caram i Víctor Küppers, entre altres. Les inscripcions es poden fer per internet.

El TOT entrevista Cristina Zabala i Marta Fàbregas, membres de la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat, per parlar sobre el congrés i l'emprendoria en general.

Com neix la Xarxa de Dones Emprenedores de Sant Cugat?

Fa dos anys que va néixer i la funció és aglutinar dones emprenedores que tenen ganes de tirar endavant els seus projectes i compartir les seves vivències. La Xarxa també vol donar formació, visibilitat i acompanyament en el procés d'emprenedoria. Fem unes trobades mensuals i hi ha una part de formació i una de networking. Era un buit que hi havia a Sant Cugat, on hi ha moltes dones emprenedores i no teníem el suport d'altres dones en la mateixa situació.

Teniu més dificultats les dones per emprendre?

L'emprenedoria és difícil per tothom, siguis home o dona. És veritat que durant la crisi hi ha hagut un gruix de dones que han emprès per necessitat i perquè s'han quedat sense feina. La diferència bàsica és que a la dona li falta tenir confiança en ella mateixa i creure's que és capaç de fer-ho. Fins ara la societat patriarcal ha fet que les dones no ens empoderem i no tinguem la capacitat de treure pit. A més, en general la dona quan emprèn fa una emprenedoria molt solitària, des de casa. Estàs bastant aïllada i aquestes trobades t'ajuden a visibilitzar.

Us trobeu amb discriminació les dones quan empreneu?

Des de la meva pròpia vivència: soc fotògrafa i el meu marit també. Quan anem a reunions, normalment es dirigeixen a ell i pressuposen que jo soc l'ajudant. Les dones permanentment hem de demostrar que som tan vàlides com ells i a l'home se li pressuposa. Passa amb qualsevol parella que comparteix professió. Haver de demostrar permanentment que ets igual de competent que un home és molt esgotador i desgastant. Emprendre ja és dificultós, i a més nosaltres ho hem de demostrar. A banda de l'escletxa salarial i altres dificultats com la dedicació a la família.

Hi ha diferències entre homes i dones en l'emprenedoria?

La manera d'emprendre de la dona no ha d'imitar el model masculí, sinó que hem de trobar la nostra manera. Des de la Xarxa i el Congrés volem traslladar la necessitat d'emprendre amb un nou format basat en la complementarietat, col·laboració i cooperació.

Unes receptes només per a dones?

El nostre públic principal són les dones però el congrés està obert també a homes perquè creiem en la complementarietat. El missatge clar és que s'ha d'emprendre amb un altre model que s'ha de crear sobre la base de la col·laboració entre tothom.

Destaqueu el factor humà per emprendre. Per què?

Creiem que per emprendre, siguis home o dona, necessites una xarxa de contactes i relacions humanes, que poden ser virtuals o presencials. Sempre hem apostat pel cantó més humà perquè en trobades entre iguals és quan et trobes acompanyat.

"L'home és més competitiu i individualista"

Quin és l'objectiu del congrés?

Volem que les dones vegin que l'emprenedoria és molt millor si hi ha col·laboració i ens donem suport les unes a les altres per créixer. També permetrà tenir coneixement de grans professionals que han tingut els seus entrebancs i fracassos i és una manera d'accedir a aquestes persones.

Com heu fet la tria dels ponents?

El Víctor Küppers és una persona que a nivell d'emprenedoria té un to molt positiu i molt encoratjador. Sor Lucía Caram l'hem triat pel seu caràcter transgressor, és una emprenedora nata. El caràcter transgressor és molt necessari per emprendre. El Miquel Huget ve perquè un dels temes que tractem és innovar en sectors tradicionals i ell és un expert i un cas d'èxit. Quan penses a emprendre, vas al sector tecnològic; però hi ha moltes altres oportunitats en diferents sectors. Es pot emprendre en qualsevol sector.

Què en pot esperar el públic?

El que volem és que els assistents gaudeixin i tinguin la percepció que han anat a un congrés innovador, pels temes que es tracten i perquè serà bidireccional. Els assistents tindran un espai real per interactuar amb els ponents després de cada taula rodona i conferència. És molt important. Volem que surtin amb reflexions de gent d'èxit i que ja ha passat per les primeres fases de l'emprenedoria. En resum, que s'impregnin de la necessitat d'emprendre des d'una visió femenina de la cooperació i col·laboració.

L'home no emprèn amb col·laboració i cooperació?

En general l'home, fins ara, el tipus de manera de fer és molt competitiva i individualista. Jo crec que a les dones no ens serveix aquesta manera de fer negoci i hem de trobar la nostra pròpia. És un canvi cultural que es vagi contagiant tota la població femenina. No es tracta d'excloure els homes, sinó de la complementarietat. A la Xarxa de Dones Emprenedores també acceptem homes.

Una de les ponències és sobre la recepta màgica per emprendre. Existeix?

La recepta màgica és diferent per cada cas i la de descobrir cada persona. Sobretot s'ha de parlar de la cultura del risc i del fracàs, és necessari fracassar per tenir èxit. Encara no assumim el fracàs, hi tenim molta por.

Té prou suports l'emprenedoria per part de l'administració?

S'ha de donar molt més suport, som el teixit que fa créixer un poble i un país. Començant pels autònoms, que a l'estat espanyol és molt més car que a la resta d'Europa. L'Ajuntament de Sant Cugat ens ha estat donant suport i és d'agrair, però com a associació sempre volem més. El fet d'estar juntes i ser una associació important pot fer que tinguem més pes específic. A la llarga, ens agradaria ser com un directori de professionals per les empreses.

Sant Cugat és una bona ciutat per emprendre?

Sant Cugat jo crec que és un bon lloc per emprendre, per la seva localització prop de Barcelona, el teixit empresarial, el nivell de vida. Però qualsevol lloc és un bon lloc per emprendre, també a l'espai rural. A tot arreu hi ha oportunitats.

Parleu del vol gallinaci. Què és?

La dona emprenedora ha de passar de fer el vol gallinaci al vol de l'oca. El primer és un vol descontrolat, fent molt soroll, sense rumb i individual. El que volem és un vol de l'oca, en equip, en conjunt, en equip, en col·laboració i sabent l'objectiu al qual volem arribar.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem