Sant Cugat enceta el curs escolar 2022-2023 de la tornada de les "abraçades"

La tornada a l'escola a la ciutat comença sense restriccions i diferents opinions sobre l'avançament del curs escolar

Inici del curs escolar a l'Escola Can Mates. FOTO: Anna Bassa

El nou curs escolar 2022-2023 ha arrencat a les escoles de segon cicle d'infantil i primària de Sant Cugat una setmana abans de l'habitual. Aquesta mesura ha sigut la gran novetat d'enguany del Departament d'Educació de la Generalitat i que ha generat disparitat d'opinions entre la comunitat educativa (pares i equip directiu i docent de les escoles). També ha sigut el primer curs sense mascaretes, distàncies de seguretat i grups bombolla després de la pandèmia de la COVID-19. "Jo l'any que ve vaig dir al gener que era l'any dels somriures quan vam poder treure les mascaretes i aquest any dic que és l'any de les abraçades", ha declarat la regidora d'educació de l'Ajuntament de Sant Cugat, Pilar Gorina, durant l'acte d'inici de curs a l'escola La Floresta.

Més info: Gairebé 18.000 santcugatencs comencen un curs escolar sense restriccions

Satisfacció general pel nou grup de P3 a La Floresta

Precisament, l'equip de govern ha escollit l'escola La Floresta per a l'inici de curs perquè aquest any comença amb un nou grup de P3. "Aquest any tenim com a novetat aquesta línia de P3 per a unes necessitats pròpies d'un barri que està en creixement i amb moltíssimes famílies que volien apostar  per l'escola pública i, en concret, per aquesta magnífica escola amb aquest entorn tan bonic", ha declarat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.

Sobre aquesta nova línia, n'ha parlat la directora del centre, Ana Prieto: "Estem molt contents d'acollir a les famílies del barri i fer que no quedin fora. Les famílies estan encantades d'haver pogut estar a l'escola del barri i no haver de caminar 4km. per anar al barri del costat. Vam saber d'aquest grup a finals de juliol i les famílies es van mostrar molt satisfetes".

Més info: L'Escola La Floresta tindrà un segon grup de P-3

D'esquerra a dreta: La directora del centre, Ana Prieto, la regidora d'Educació, Pilar Gorina i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. FOTO: Ajuntament

D'esquerra a dreta: La directora del centre, Ana Prieto, la regidora d'Educació, Pilar Gorina i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. FOTO: Ajuntament

Opinions dispars sobre l'avançament del curs escolar

Però, amb el que no hi ha hagut unanimitat ha sigut amb l'avançament de l'inici de curs al 5 de setembre. En general, als pares i mares els ha semblat bé la mesura, però als mestres no tant perquè han hagut de preparar el curs a correcuita i, fins i tot, treballant en cap de setmana.

"No és viable tenir-lo tot preparat. Ja costava amb aquella setmana que teníem abans i ara encara més. Però com que els nens s'adapten, nosaltres també ens adaptem com sempre fem els docents", ha manifestat la directora que ha afegit també que l'equip docent en general no està "content" perquè no hi ha hagut temps de preparar l'inici de curs. "La majoria hem treballat el cap de setmana per tenir mínimament el primer dia a punt, però més enllà d'aquí no hem pogut preparar", ha sentenciat Prieto.

No obstant això, molts pares i mares de l'Escola La Floresta sí que han rebut bé l'avançament del curs escolar. Tot i això, alguns pares han criticat els horaris de les primeres setmanes i d'altres han definit la mesura de "cuento" perquè no soluciona la conciliació de famílies la resta de les vacances. I altres no han vist amb bons ulls que ara se subvencionin les acollides i en altres períodes de l'any no.

Pel que fa als pares i mares de l'escola Avenç, molts d'ells estan a favor de l'avançament de la tornada a l'escola.  L'Ignasi veu bé la iniciativa perquè "la idea és que tot millori, sempre que l’administració i l’organització de les escoles vagi en consonància. Tots treballem i tenim uns horaris que hem de complir. Si es pot compaginar, millor. Anem cap a Europa. Ens sembla bé que s’hagi avançat. Pels nens, cap problema. S’adapten.

A més, per l'Anna i l'Alfred els ha anat bé que s'hagi avançat el curs perquè treballen i s'han pogut organitzar i, pel que fa als seus fills, com que comencen P4 no han notat gaire diferència.

D'altra banda, per a la Patrícia l’avançament del curs és "fantàstic". "Eren uns dies complicats perquè els pares no tenen vacances i no sabies amb qui deixar els nens. Ara és fantàstic perquè comencen l’escola, d’una manera més lleugera perquè tenen la tarda més lúdica. Pels nens els hi va millor per l’adaptació."Després de dos mesos de vacances, als nens els hi va bé començar l’escola, estan contents i il·lusionats."

Al Carlos també li sembla bé que s’hagi avançat l’inici del curs. "Així entrem tots abans en rutina. Va bé per conciliar. Els nens no han tingut cap problema, han vingut amb ganes".

Per últim, a l'Oscar li sembla bé que s’hagi avançat el curs. "Va bé per les famílies per poder conciliar la feina i l’escola. Els nens ho veuen bé, es fa llarg. S’estan a casa. Molt contents de trobar-se amb els amics".

Nens anant a classe a l'inici del curs escolar a La Floresta (Sant Cugat). FOTO: TOT

Nens anant a classe a l'inici del curs escolar a La Floresta (Sant Cugat). FOTO: TOT

La previsió de l'Ajuntament ha permès l'adequació de les escoles sense endarreriments

Pel que fa a l'administració local, satisfacció general per aquest inici de curs avançat perquè han pogut tenir a punt les obres d'adequació dels centres. "Vam fer una previsió i hem dedicat tots els recursos que tenim a l'Ajuntament per posar les escoles a punt per l'inici del curs. Com cada any hi ha hagut el compromís de fer una posada a punt en aquelles escoles que tenen més necessitats concretes com La Mirada, La Floresta o l'Institut-Escola Catalunya.", ha assegurat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Més info: L’Ajuntament executa aquest estiu una vintena d’obres per valor de 3 M€

Les escoles bressol públiques no han avançat el curs escolar

Per altra banda, aquest dilluns hi ha inici de curs per al segon cicle d'infantil i primària de les escoles públiques i concertades de Sant Cugat, però no a les escoles bressol públiques, ja que es va decidir començar les classes el 12 de setembre. Precisament, uns centres que estrenen la gratuïtat a P2. No obstant això, els pares i mares de les escoles bressol privades, que sí que han començat el nou curs, només rebran una ajuda de 800 euros per nen escolaritzat i curs.  Una ajuda que, segons ha pogut saber el TOT Sant Cugat, les famílies no començaran a rebre fins a l'estiu del 2023.

"La patronal de les escoles bressol privades ha pactat amb el Departament d'Educació i no ens ha arribat cap queixa ni de quan els arribava, però el que puc dir és que són 800 euros d'ajuda que es descomptaran de la quota anual i això és molt important perquè no podem donar resposta a tots els infants", ha valorat la regidora Pilar Gorina.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem