El nombre de persones ateses per Càritas augmenta un 11'79%

La Memòria d'Activitats 2011 s'ha presentat a Sant Cugat posant de manifest la influència de la crisi

La Casa Abacial ha acollit aquest dijous, 19 d'abril, la presentació de la Memòria d'Activitats 2011 de Càritas a Sant Cugat. Una activitat marcada per la posada en marxa del menjador social, i per la constatació de que la crisi cada cop afecta més capes socials.

L'any en xifres
Durant el 2011, Càritas ha atès 806 famílies, que sumen un total de 2.162 persones. Un increment de l'11'79% respecte l'any anterior. Una dada a destacar és que s'atenen moltes famílies amb menors a càrrec. També cal destacar que, tot i que el perfil de la persona atesa continua sent majoritàriament de persones amb situació irregular o amb permís de residència, ha augmentat el nombre de persones autòctones que recorren als serveis que ofereix Càritas. Aquesta dada, segons Amèlia De Juan, “revela que cada cop la crisi està afectant a més capes de la societat”.

Els projectes
Càritas porta a terme diferents projectes per ajudar les persones en situacions complicades, entre els el projecte El Recer, que engloba El Rebost (traslladat aquest any) i el Menjador Social, inaugurat a finals de 2011. En aquest projecte, amb El Rebost, s'han distribuït durant el 2011 240.187 quilograms d'aliments, atenent així les necessitats de 450 famílies cada més. Pel que fa al Menjador Social, s'atén a 16 persones, 11 homes i 5 dones. En aquest darrer apartat, Càritas ha volgut destacar la feina feta per Càtering Campos Estela, “sense el qual el projecte no hagués estat possible”, i s'ha remarcat que és molt més que un espai on menjar, ja que “té un valor d'acompanyament, amb activitats paral·leles per millorar la integració de les persones que hi assisteixen”.

Pel que fa a El Talleret, un projecte adreçat a dones embarassades o amb nens petits sense plaça a les escoles bressol, durant el 2011 se n'han beneficiat 27 dones i 27 infants. Les mateixes que s'han beneficiat del programa de formació Ajuda'm a créixer.

Amb el Programa Proinfància, que es porta a terme amb un conveni signat amb La Caixa, s'han atès 174 infants de Sant Cugat, amb txecs de 50 euros que les famílies poden bescanviar a diferents botigues per productes d'alimentació i d'higiene infantil.

Seguint amb la formació, el taller de Conversa en castellà ha acollit 65 persones. El taller de Català ha ofert 4 cursos, de nivell bàsic, en els que hi han participat 30 persones. Pel que fa a l'activitat de Reforç Escolar, adreçat a alumnes d'ESO, principalment, s'han ajudat 21 nois i noies. En el marc del programa Orientació sociolaboral per a dones, 53 dones han passat pels cursos, i 51 han obtingut el certificat. En aquest marc, 103 dones han passat per la borsa de treball de Càrites, de les quals 67 han pogut obtenir una feina.

El Curs d'orientació sociolaboral per a homes, un curs becat, ha realitzat un total de tres cursos durant el 2011 en els que hi han participat 37 homes. A més, cal tenir en compte l'activitat dels Tallers, pensats per fomentar el creixement personal de les persones que hi acudeixen. Durent el 2011 hi han passat 26 persones.

Altres projectes

Des de Càritas s'ha posat èmfasi en que “tot i no ser una necessitat bàsica, la Campanya Un nen, una joguina té molta importància, ja que els nens es mereixen il·lusió”. En aquesta campanya, durant el 2011, Càritas va poder recollir joguines per 385 infants, fills de 240 famílies, i 30 infants del Centre Sant Medir.

A més, cal tenir en compte que “sense el treball dels voluntaris, seria impossible fer la feina que fem”, ja que Càritas compta, a banda dels 5 professionals, amb 114 voluntaris i voluntàries que fan que la feina sigui un èxit.

Finalment, destacar la necessitat de sensibilitzar la societat, “que està donant els seus fruits”, com ha destacat Amèlia De Juan, “ja que, quan hi ha una necessitat concreta, la gent respon de manera positiva”.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem