Els trucs d'alguns plats de la cuina tradicional catalana

Atreveix-te a fer-los!

Mongetes del ganxet amb calamarsets

Tenim la seva tinta a punt. Ho cuinem amb ceba, tomàquets, alls, oli d’oliva, sal, julivert i pebre, ho amanim amb una abundant picada. Plat molt nostre i gustós! Deixem els cuinats i parlem de les postres catalanes.

Bunyols de l’Empordà

Tradicionals postres elaborats amb farina, sucre, ous, oli d’oliva, llet, pell de llimona, llevat, matafaluga, canyella i sal. Feta la massa i la forma els fregim, reservem damunt d’un paper absorbent per eliminar l’excés d’oli, hi tirem sucre pel damunt. Aquest bunyol circular i foradat, propi de l’Empordà, és deliciós!

Crema catalana

Les postres catalanes per excel·lència. Elaborada amb llet, sucre, rovells d’ou, pell de llimona i clofolla de canyella. El toc final és cremar la crema (no pot faltar la neula). Tots l’hem paladejat com a cloenda d’un bon àpat, especialment per Sant Josep (Pep, en sóc un addicte des de nano, i que duri!).

Panellets

Menja típica de Tots Sants (normalment acompanyats, de castanyes, moniatos i vi bo). Molt variats, però el preferit i clàssic és el de massapà, tot envoltat de pinyons torradets. A partir d’ací, la imaginació pastissera ens ofereix una oferta molt temptadora (xocolata, coco, melmelada...). No poden faltar a la taula acompanyats d’una bona mistela, o un reposat vi ranci, també hi queda bé un seriós i festiu cava. No podem deixar un parell de postres per completar l’oferta catalana.

Coques

Es presenta una variada i imaginativa oferta: la de llardons o greixons (regada amb anís sec), cabell d’àngel, de fruita confitada, de crema i tot un sortit segon el desig del client. Típiques de les revetlles de Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume. Qui no les ha provades!

Pastissets

S’elaboren amb farina, sucre, moscatell, brandi, oli, pell de llimona i melmelada de cabell d’àngel. Té la forma de mitja lluna omplerta de melmelada i plenament emborratxada. Aquests pastissets són típics de Tortosa. Ens els menjarem amb fruïció! Fins aquí la gastronomia i la cuina, al meu aire, de Catalunya.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem