Hi havia una vegada una zona mal cuidada

Mantenir el bosc de la Serreta és l’objectiu dels veïns de la zona, el proper 20 de gener es fa la inauguració de la nova edició del Bocs Literari que estarà dedicada a la literatura juvenil

Racó del Bosc Literari. FOTO: Artur Ribera Racó del Bosc Literari. FOTO: Artur Ribera
Un dels tretze cartells del Bosc Literari. FOTO: Albert Bach Un dels tretze cartells del Bosc Literari. FOTO: Albert Bach
El Bosc Literari de la Serreta ha passat de ser aquella iniciativa tant ben vista per a tothom, a aquell espai de bosc deixat amb contes a mig caure i amb un incivisme constant que fa perillar la seva preservació. Ara bé, preservar no només vol dir netejar la zona una vegada l’any, treure els arbres caiguts i plantar els pals amb els cartells dels textos literaris de l’edició d’enguany perquè facin goig el dia de la inauguració. Aquesta és la principal queixa que tenen els veïns de l’Associació de Veïns la Serreta-Bosc d’en Saladrigues i de molts dels usuaris que quan visiten aquest espai es troben amb més deixalles que cartells.

Entre ells, l’escriptor Víctor Alexandre, que manifesta la seva decepció per un espai “que podria ser molt més bonic i amable de veure si estigués en bones condicions”. Però des de l’associació de veïns es reivindica que “el gran problema és l’incivisme i les actuacions vandàliques” perquè, a banda de les brigades municipals que periòdicament netegen i habiliten la zona d’arbres caiguts i deixalles, els veïns “recollim tot allò que ens trobem per terra i arreglem el que podem”, afirma el vocal de l’Associació de Veïns la Serreta-Bosc d’en Saladrigues, Carles Castro.

Entre arbres, deixalles i contes
La zona, que ocupa el traçat d’1,2 km de Bosc Literari, forma part de la serra de Collserola i es troba entre els termes de Sant Cugat, Valldoreix i la Floresta. Té l’entrada pel carrer de la Mànega, cantonada amb Estret de Messina, i finalitza al camí de la Serreta. El proper diumenge 20 de gener es farà la inauguració de la novena edició d’aquesta iniciativa que, tot i les queixes que es reben per la seva deixadesa, segueix en peu perquè des de l’associació es considera “una alternativa per evitar que s’urbanitzi el bosc”.

Com sempre, es col·locaran tretze cartells que enguany recopilaran textos d’algunes de les joies de la literatura juvenil entre les quals trobarem autors com Charles Dickens o Alan C. MacLean, entre d’altres. Per aquest projecte, l’associació de veïns rep una subvenció anual de 1.000 euros dels departaments de Cultura i Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Cugat, una partida que enguany es veurà reduïda en un 25%, aproximadament. Amb aquests diners, i amb previsió del que pugui passar durant l’any, s’han imprès tres còpies de cada un dels tretze cartells que s’instal·laran “perquè si algú els arrenca no quedin en blanc, com passa ara”. Saben que és complicat estar pendents les vint-i-quatre hores del dia per saber qui es dedica a malmetre aquest espai, per això fan una crida al civisme de la ciutadania per preservar “un entorn natural del qual hem d’estar orgullosos”, afirma Castro.

L’anella verda
Aquest projecte està a punt de ser completat. Es tracta del tancament de tota la zona que ocupa l’entorn de verd de la Serreta per protegir-lo. Està format d’una banda pel Bosc Literari i, de l’altra, pel Bosc Naturalista, una idea semblant però que se centra a preservar la fauna i la flora de la zona. En aquesta part del bosc s’hi poden trobar cartells explicatius de l’entorn natural i del canvi climàtic. L’última fase del projecte són les escales que s’han de construir a l’accés del bosc per la riera perquè actualment “és del tot inaccessible”, denuncien els veïns, així com la senyalització de l’accés al Bosc Literari i a les altres zones verdes. Castro denuncia que són molts els ciutadans que no vénen perquè no troben l’entrada al bosc per falta de senyals. Aquest projecte està subvencionat amb els diners de lliure disposició i, segons l’associació veïnal, hauria d’haver estat finalitzat abans d’acabar l’any però ara tenen les esperances que estigui a punt per a la inauguració del dia 20 de gener.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem