Cera: "La Festa del Llibre Gegant és una festa molt màgica"

La plaça de Barcelona acollirà la 24a edició de la festa el pròxim 13 de maig

El diumenge, 13 de maig, la plaça de Barcelona acollirà la 24a edició de la Festa del Llibre Gegant d’11 a 14 hores. Una festa, recuperada l’any passat per Marta Bàrbara, Marta Quer, Ingrid Sabaté, Inga Teixidó, Vika Kleiman i Gemma Cera després de 5 anys d’absència a la ciutat, que té per objectiu acostar el món de la literatura i de la creació de contes als més petits.

Què és la Festa del Llibre Gegant?

La Festa del Llibre Gegant és una festa molt tranquil·la, gens competitiva, en la qual es troben la creativitat dels nens i nenes, que escriuen els seus contes, i la creativitat dels il·lustradors, que donen color als contes que els infants han escrit.

Com funciona la festa?

La festa se celebra a la plaça de Barcelona, des de les onze del matí i fins a les dues del migdia, amb diferents espais de treball. Hi ha un espai de creació del conte, en el qual s’escriu el conte amb tota llibertat. Hi ha també un espai de dinamització, on hi ha unes monitores que, amb uns daus, els ajuden o els donen idees per crear aquest conte. I després, un cop escrit el conte, poden triar l’il·lustrador que ells vulguin entre els 25 que tenim convocats aquest any, i l’il·lustrador els dibuixa el conte que ells han escrit.

Una xifra molt alta d’il·lustradors?

És la 24a edició de la festa, i hi ha molts il·lustradors que repeteixen. De fet, la majoria repeteixen! Enguany, en venen 7 de nous, però la resta són repetidors, tant de Sant Cugat com de fora. Suposo que si repeteixen és perquè realment la festa és una festa molt bonica, perquè tot i ser un repte per a ells haver de dibuixar en directe i al moment la història dels infants, deu ser molt gratificant.

Quin és l’objectiu de la Festa?

L’objectiu és posar a l’abast dels més petits la literatura i la cultura. La idea és que els nens i nenes, des de molt petits, tinguin accés al que és la creació d’un conte, d’una història. I el que ens agrada, sobretot, és que les històries les construïm entre tots, que és un recull de contes que passa a formar part del patrimoni de la ciutat, i que poden anar veient a les exposicions que en fem. En definitiva, és posar la literatura al servei dels infants.

Què se’n fa d’aquest recull de contes?

S’enquadernen i formen el Llibre Gegant. L’any passat vam recollir 142 contes! Després, aquest llibre es pot veure en exposicions, com recentment a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, on a més, vam reproduir una mica el que és la festa amb uns panells, fotografies de l’edició anterior, i amb el llibre exposat perquè qualsevol infant pugui buscar el seu conte. A més, està penjat a Instagram, al perfil @llibregegant17.

Quants contes espereu recollir en aquesta nova edició?

Esperem arribar als 200 contes. Si l’any passat, després de 5 anys d’aturada, vam aconseguir-ne 142, vol dir que com a mínim 300 persones van passar per la plaça, calculant un adult per cada infant. Enguany esperem que en vinguin molts més! De fet, per això hem hagut de canviar la data de la festa, perquè inicialment era el dia 22 d’abril, però com que la Marxa Infantil va haver de canviar la data, vam pensar que els nanos no es podien perdre la festa, sent els mateixos infants que participen de la Marxa.

Per què, a quin públic s’adreça?

Bàsicament a infants de 6 als 12 anys, aproximadament. Amb tot, és veritat que venen nanos més petits, acompanyats pels pares. Encara que la lletra dels contes no és la seva, i són els seus pares els que escriuen les idees dels petits, també és molt màgic per a ells veure com la seva història, com un conte que tu has creat, hi ha algú que l’estigui il·lustrant en directe. Venen empesos pels pares que tenen ganes que vegin com es crea un conte. Al cap i a la fi, són com els contes que els llegeixen a casa, i allí poden veure com es fan en directe.

Com animen a les famílies perquè no es perdin la festa?

Els diríem que no es poden perdre una oportunitat com aquesta, perquè és una festa molt màgica. És una festa molt tranquil·la, sense cap tipus de pressió, on poden passar el matí allí asseguts, escrivint el que vulguin, triant il·lustrador, amb música de fons... i que poden passar tot el matí allí. A més, els animaria que vinguin a primera hora, sobretot perquè el procés de creació d’un conte és lent, i no hem de pressionar els nanos perquè escriguin corrents. Que vinguin i gaudeixin.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem