Fortuny: "Estem convençuts que La Puça ha arribat per picar ben fort"

Carmela Fortuny és Tinenta d'Alcaldia de Cultura i Promoció de la Ciutat a Sant Cugat

El divendres, 13 d’abril, naixia la nova guia d’activitats infantil La Puça, creada per l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, que inclou activitats escèniques, culturals, esportives i educatives de 0 a 12 anys a la ciutat. La revista, que té una periodicitat trimestral, és fruit de la col·laboració entre els departaments de Comunicació i Cultura del consistori, i serà repartida pel TOT Sant Cugat, a més de lliurar-se a les escoles.

Què és ‘La Puça’?

És un símbol. Una marca santcugatenca que vol aglutinar tota la programació familiar en relació amb la cultura i l’oci, i en unes determinades edats, de 0 a 12 anys, i les seves famílies. I és que representen aproximadament uns 15.000 nanos més les seves famílies, i cal destacar que poc més de 4.000 són nadons de 0 a 3 anys.

Com detecten aquesta necessitat?

No partim de zero, partim del Uaal·la!, una pàgina web que ja aglutinava les diferents propostes culturals de la ciutat adreçades a les famílies. Però amb La Puça fem un pas endavant molt important, en primer lloc, perquè innovem amb una nova imatge. D’altra banda, s’incorpora un segell de qualitat molt clar, perquè La Puça contempla una taula de programació composta per sis tècnics i tècniques de l’Ajuntament de diferents àrees. En definitiva, aquesta feina vol garantir que aquesta programació familiar sigui transversal, de qualitat, que recomani molt bé quines són les edats, i la informació complementària que ha de permetre als pares, tiets i avis poder triar bé l’espectacle més adient per cada edat.

Quina programació inclou?

És programació municipal, pròpia de l’equip tècnic, però també d’activitats coorganitzades amb altres entitats. Tot allò que tinguem la garantia que pot rebre aquest segell de qualitat que és el que nosaltres volem visualitzar. Per qualitat em refereixo a la qualitat de l’espectacle, però també al fet que estigui ben definit per les edats, transmissió de valors, accessibilitat... Ens agrada parlar de la democratització de la cultura.

Expliqui aquest concepte.

Quan parlem de cultura és important fer-ho per totes les edats, per a tots els públics, i per a totes les butxaques. Aquí, la majoria de les activitats són gratuïtes, i les que no ho són, tenen un cost mínim i molt accessible: per tant, ningú, per la seva condició econòmica, no deixarà de poder assistir a aquestes activitats familiars.

Com es presenta aquesta ‘Puça’?

Hi ha una pàgina web amb tota la informació en línia de manera actualitzada constantment. Però tenim un format en paper, que és aquesta agenda de 10x15 centímetres, que trimestralment arriba a tots els infants, ja que es reparteix a totes les escoles de Primària de la ciutat, a més d’encartar-se al TOT Sant Cugat, el mitjà local que, a ningú se li escapa, és el més llegit a la nostra ciutat, amb dades objectives de l’observatori.

No és habitual que apareguin publicacions en paper...

Pensem que és un valor afegit que aquesta programació pugui estar guixada, marcada, compartida amb la família. És un format que sabem que als nanos els agrada. Ens hem emmirallat amb altres ajuntaments, com els d’Olot o Girona que ja tenen aquests formats en les seves programacions familiars. I pensem que és un complement. A aquestes edats és necessari visualitzar-ho, marcar-ho i compartir-ho, i poder decidir de manera conjunta.

Hi haurà evolució d’aquesta ‘Puça’?

La rebuda és molt i molt bona. Crec que s’ha encertat en el format, i en el fet d’aglutinar totes les activitats. Estem facilitant aquesta agenda de coses que passen a la ciutat. Estem convençudes que la puça ha arribat per quedar-se i per picar molt fort. L’evolució cap a una app, per exemple, sembla inevitable. També cap a “Espais Puça”. Per exemple, avanço que l’espai de 0 a 3 anys que fèiem al Monestir, les Càpsules del Claustre, evolucionaran a l’Espai Puça del Claustre. Que allò que els nanos tenen a casa, La Puça, la puguin lligar a fer el puça als espais de la ciutat.

I la imatge?

Jana Martínez ha fet la imatge de la puça, així com el disseny de tota l’agenda. Molt pensada perquè sigui molt clara i entenedora. La il·lustració, la voluntat és que cada cop la faci un il·lustrador local. I el tema “puça” ens va agradar perquè és femení i pels conceptes associats a la puça: mida reduïda, una cosa que salta, balla, belluga... Té moltes similituds al que fan els infants.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem