Sabeu què és un ple municipal?

Als plens municipals és on es prenen les decisions més importants per a la nostra ciutat, que afecten a grans i petits

Voleu saber com funciona la teva ciutat? A continuació us expliquem què és i com funciona el ple. I si no enteneu alguan paraula, no us preocupeu! Al final de la notícia hi trobareu un petit diccionari!

Cada quatre anys els majors de 18 anys voten per escollir els seus representants a l’Ajuntament de la ciutat. A Sant Cugat, un total de 24 regidors acompanyen l’alcaldessa, Mercè Conesa, per prendre decisions importants per a la ciutat: construcció de noves biblioteques, remodelacions d’edificis, acords sobre normatives a les escoles...

Cada tercer dilluns de mes, aquests 25 representants es troben a la Sala de Plens de l’ajuntament, representant, ara mateix, 7 partits polítics diferents: CDC, CUP-PC, C’s, ERC, PSC, ICV i PP.

Cada grup municipal presenta una sèrie de mocions que es discuteixen entre tots. Després de presentar i discutir cada moció, tots els grups municipals les voten: poden votar-hi a favor o en contra, i també s’hi poden abstenir.

A més a més, abans de començar el ple és el torn de l'audiència pública, on tots els ciutadans hi poden anar a dir-hi la seva i fer sentir la seva veu directament davant dels màxims representants de la ciutat.

Diccionari

Partit polític: organització que comparteix un segiur d'idees i creences polítiques.

Regidor: membre d'un partit polític que ha tret prous vots després de les eleccions i es converteix en representant de la ciutadania.

Grup municipal: reprenstació local d'un partit polític. Conjunt de regidors d'un partiti polític amb presència a l'ajuntament

Alcalde: màxim representant de la ciutat.

Sala de plens: sala de l'ajuntament on se celebren els plens. Les taules estan col·locades en forma de la lletra U. L'alcalde presideix la taula i els regidors l'acompanyen.

Moció: proposta formulada per un grup municipal amb la intenció de ser votada i tenir una repercussió en el dia a dia de la ciutat.

Abstenció: no votar ni a favor ni en contra d'una proposta

Les sigles dels partits polítics presents a la ciutat

CDC: Convergència Democràtica de Catalunya. A Sant Cugat hi ha 11 regidors de CDC.

CUP-PC: Candidatura d'Unitat Popular - Procés Constituent. A Sant Cugat hi ha 4 regidors de CUP-PC.

C’s: Ciutadans. A Sant Cugat hi ha 3 regidors de C's.

ERC-MES: Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres. A Sant Cugat hi ha 3 regidors d'ERC-MES.

ICV-EUiA: Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa. A Sant Cugat hi ha 2 regidors d' ICV-EUiA.

PSC: Partit dels Socialistes de Catalunya. A Sant Cugat hi ha 1 regidor del PSC.

PP: Partit Popular. A Sant Cugat hi ha 1 regidor del PP.

 
Comentaris

Destaquem