Tradició de Nadal: La decoració

El vesc, el grèvol i el galzeran són les tres plantes silvestres més utilitzades durant aquestes festes

Durant el Nadal els carrers de pobles i ciutats queden il·luminats amb milers de llums que celebren l’arribada de les festes d’hivern. Aquests guarniments també es poden veure a botigues, però sobretot a l’interior de cada casa, on són més vistoses i especials, depenent de cada família.

Espelmes, llums, guarniments, arbres de Nadal, ponsèties, pessebres, serveixen per decorar les cases al desembre i inicis de gener. Tot i això, el vesc, el grèvol i el galzeran són les tres plantes silvestres més utilitzades durant aquestes festes tant per ornamentar el pessebre, com la llar. Les tres plantes pertanyen a la família dels arbustos i maduren el seu fruit a inicis de l’hivern, justament pels dies de Nadal.

És per això que se les relaciona amb la fortuna, en el cas del vesc pel qual s’acostuma de regalar ramets per aquestes festes, mentre que la protecció de la llar se li atribueix al grèvol, que en ser formada per boletes vermelles i fulles punxegudes s’associa al Nadal i és una espècie protegida a Catalunya perquè es va abusar de la seva extracció al bosc. Finalment el grèvol té propietats medicinals que el fan molt propici per aquestes èpoques.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem