S'asseca el pantà de Can Borrell, però de moment no es pateix per l'ecosistema

El pantà de Can Borrell, situat al mig de Collserola, entre la masia del mateix nom i el barri de Sol i Aire, fa unes setmanes que està sec

El Pantà de Can Borrell està sec. Des de fa unes setmanes no hi ha aigua en aquest espai de Collserola, situat al municipi de Sant Cugat, tot i que encara n'hi pot haver en algun punt, pràcticament s'ha assecat a conseqüència de les temperatures extremes i de la falta de pluja, des de fa unes setmanes tot i que no es pot concretar des de quan pateix aquesta sequera, segons afirmen els experts. 

Imatge del pantà de Can Borell el juliol del 2022 FOTO: Ale Gómez
 

"El pantà de can Borrell té molt poca capacitat i actualment està sec perquè portem una sequera acumulada de 2 anys amb pluviometries molt baixes", explica Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de Collserola. Tot i la situació de sequera en què es troba l'espai natural de moment no es pateix per l'ecosistema. "Vam tenir un any 2020 molt plujós, però el 2021 va ser molt sec, va ploure la meitat de la mitjana, i aquest 2022 tenim la mateixa tònica. El pantà que està a la capçalera de la conca té molt poca àrea de captació, no ha pogut recollir aigua. A la resta del parc passa el mateix, també hi ha moltes fonts seques", afegeix.

Que s'hagi quedat sense aigua líquida el pantà ara a l'estiu no suposa una pèrdua de fauna autòctona. Vilamú destaca que en aquesta època els ocells ja han niat i han marxat i que poden buscar altres punts d'aigua a la bassa de Can Borrell, per exemple. Pel que fa als amfibis quan necessiten l'aigua és a la primavera. "Els amfibis necessiten criar les larves dins l'aigua a la primavera, ara ja estan fora. Ara mateix si s'asseca no és un drama perquè els amfibis es desplacen i poden viure al costat del pantà encara que no hi hagi aigua líquida".

De la seva banda, Enric Ortega, tècnic de gestió benestar animal de l'Ajuntament de Sant Cugat, destaca que patir aquestes temporades de sequera és un panorama propi dels climes mediterranis, amb la qual cosa moltes espècies s'adapten al clima. Ara bé, Ortega alerta que aquesta situació pot crear estrès en algunes espècies. "Com a clima mediterrani que som, som escassos en fons d'aigua i això pot generar un estrès per tota la fauna que viu a la zona com per exemple mamífers, ocells, amfibis, que fan servir aquestes zones d'habitat o de zona d'abeurament". Ortega coincideix amb Vilamú amb la situació dels amfibis, però afegeix que alguns insectes si es poden veure afectats. "Els amfibis estan més adaptats a què l'aigua desapareix a l'estiu. Però hi ha espècies d'insectes, com espies dimonis i libèl·lules, que encara no han acabat la reproducció". Tot i això, creu que amb l'arribada de les pluges es reactivarà la població d'algunes espècies d'insectes.

Això sí, els dos experts coincideixen que ha de ploure per poder recuperar aigua al pantà i que la situació no empitjori. 

Eliminació d'espècies invasores: una part positiva

Si hi ha una part positiva d'aquesta situació, és que la falta d'aigua ha pogut propiciar l'eliminació d'espècies invasores com ara peixos, tortugues o el cranc americà. De fet, buidar aquest tipus d'espais aquàtics, com ara el pantà de Vallvidrera, és una mesura que es porta a terme per netejar l'ecosistema d'espècies invasores. Tot i això, explica Ortega algunes d'aquestes espècies tenen una gran resistència. Per exemple, és el cas del cranc de riu americà que s'enterra al fang per poder resistir la pèrdua d'aigua líquida. 

Obres de recuperació

El 2014 el pantà va ser adaptat amb unes obres per tal de fer més assequible l'espai. 

Podeu mirar el vídeo de la inauguració de l'espai.

Més info: Sant Cugat ja pot gaudir oficialment del Pantà de Can Borrell

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem